Зміст:
  1. Аристократична гра чи селянська розвага
  2. Графський рівень гри
  3. Поширення крикету поза межами Англії
  4. Правила гри
  5. Сучасний крикет

Аристократична гра чи селянська розвага

Існує думка, що крикет з’явився в Англії наприкінці епохи Середньовіччя.

У 1299-1300 роках у фінансовому звіті "Королівські гардеробні рахунки" згадується назва гри "creaget", у яку грав тодішній принц Едуард II. А нащадок принца – король Англії Едуард ІІІ – у 1369 році заборонив популярну тоді гру club ball, яка за своїми правилами була схожа на сучасний крикет. Про це згадує у своїй книзі "Соціальна історія англійського крикету" письменник Дерек Бірлі. 

Автор припускає, що гра має французьке коріння і зародилася в Англії під час Нормандського вторгнення (1066 рік).

Французьке слово "крикет" було діалектною назвою для варіації гри club ball, яку король Едуард III намагався викорінити.

Проте є й інша думка, що сучасний крикет має далеко не аристократичне коріння.

Англійське слово "cricket" ймовірно походить від слова "cric" – вигнута палиця пастухів, якою вони закривали ворота пасовища. Тож, за однією з версій, у крикет грали пастухи та інші селяни. 

У 1597 році з'являється перша задокументована згадка про гру "creckett".

Цікаво, що гра згадується у контексті судової справи в Англії щодо суперечки про право власності на земельну ділянку в Гілдфорді. Один зі свідків вказав, що 50 років тому він зі своїми шкільними друзями грав на цій земельній ділянці у крекетт. 

Натомість перша гра, про яку залишилась письмова згадка, відбулась у 1611 році в Сасексі.

Проте й тут не обійшлось без суперечок – двоє чоловіків замість того, щоб відправитись на недільну службу у церкву, грали у крикет, за що отримали штраф. У цьому ж році слово "крикет" увійшло у словник як гра для хлопчиків. 

Не бейсбол і не хокей на траві. Що таке крикет?
Фото: depositphotos.com

Графський рівень гри

Перші графські команди були сформовані у другій половині XVII століття. До цього крикет був сільською грою.

Аристократія наймала на роботу селян, які добре грали в крикет, а самі робили ставки на результати гри.

Наприкінці XVII століття про такі матчі згадували в місцевих газетах. 

Перша відома гра, в якій команди використовують назви графств, датована 1709 роком. Команди грали під патронажем місцевих меценатів, таких як другий герцог Річмонд, сер Вільям Гейдж, Алан Бродрік та Едвін Стід.

У той час преса почала активно висвітлювати матчі з крикету. Одним з перших гравців, про якого писали в той час у газетах, став Томас Веймарк.

Поширення крикету поза межами Англії

Завдяки імперіалістичним амбіціям Великої Британії, крикет поширювався у Північній Америці вже у 1700-х роках.

Далі про гру дізнались у Вест-Індії та Індії завдяки колонізаторам та морякам Ост-Індської компанії. Наприкінці XVIII століття крикет став відомий у Австралії, а на початку XIX – у Новій Зеландії та Африці.

Перший міжнародний матч відбувся у Нью-Йорку в 1844 році між командами з Канади та США. 

Правила гри

У 1744 році клуб Star and Garter розробив перші Закони крикету, члени якого згодом заснували відомий Marylebone Cricket Club. Клуб одразу став "хранителем законів" і дотепер зберігає за собою цю роль. 

За правилами гри, команда з крикету на чолі з капітаном складається із 11 гравців. Один з них виконує роль боулера. Його головна функція – метати м’яч так, щоб бетсмен (гравець з битою) не зміг його відбити.

Якщо бетсмен відбиває м’яч, отримує очки для своєї команди. Також у грі беруть участь вікет кіпери – воротарі крикету. Їхня головна мета – захистити хвіртку (ворота) своєї команди.

У момент, коли бетсмен відбиває м’яч, положення гравців на полі змінюється. Одна команда біжить за м’ячем, щоб доторкнутися до однієї з хвірток. Двоє гравців іншої команди заробляють очки, рухаючись від однієї хвіртки до іншої глиняною доріжкою. 

Під час гри на полі є дві команди. Проте у команді, яка відбиває м’яч, на полі перебувають лише два гравці, а у команді, яка подає – усі 11. 

На матчах працюють двоє суддів, які стежать за дотриманням правил, приймають всі необхідні рішення і повідомляють про них маркерам – особам, які ведуть рахунок.

Головне спорядження гравців – шкіряний м'яч та дерев'яна бита, яка має форму лопати.

Поле для гри у крикет називається пітч. Це прямокутна ділянка довжиною 20 метрів і шириною 3 метри. Також на полі є хвіртки – три стовпчики висотою у 71 сантиметр. Вони виконують роль воріт.  

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

Сучасний крикет

Наразі існує Міжнародна рада з крикету, до складу якої входять понад сто країн світу.

Для більшості країн колишньої Британської імперії крикет залишається головним видом спорту, зокрема на Індійському субконтиненті. 

Крикет і дотепер продовжує розвиватися. Так з'являються нові форми гри такі, як Cricket – Twenty20.

Тривалість матчу такого формату визначається не часовим лімітом, а встановленою кількістю подач. 

Також гра еволюціонувала технічно. З'явилась спеціальна програма відстеження м’ячів, інфрачервоні камери та технологія контролю країв поля для того, щоб краще побачити чи вдарила бита м'яч.