Зміст:
  1. Факт 1. Бетмен тільки починає боротьбу
  2. Факт 2. Прокляття "Сутінок" знято
  3. Факт 3. Улюблені герої під іншим кутом
  4. Факт 4. Детектив, а не екшн
  5. Факт 5. Готем – як окремий організм
  6. Не варто дивитися фільм:
  7. Варто подивитися фільм:

Українці дочекалися нового "Бетмена", який мав стати ледь не головною новинкою березня, але дату виходу в Україні перенесли. LIGA.Life дочекалася кіноновинку, замість того щоб дивитися піратські копії з російським перекладом. 

Перед тим як дивитися фільм, знайте: це інший Бетмен! Його не треба порівнювати з минулими версіями. Попри відсилання до коміксів та схожі "заходи" режисерів, це інший Брюс Вейн.

Прем’єра в Україні: 12 травня

У головних ролях: Роберт Паттінсон, Зої Кравіц, Колін Фаррелл, Пол Дано, Енді Серкіс, Пітер Сарсґаард, Джон Туртурро

Бюджет: $185-200 млн

Прокат: уже $762 млн за даними IMDb

Про що фільм: На другому році боротьби зі злочинністю Бетмен розкриває корупцію в Готемі, яка має зв’язок із його родиною. Шлях веде до Загадника – серійного вбивці, який полює за чиновниками з рідного міста Брюса Вейна. Щоб зупинити його, Бетмен має домовитися з іншими лиходіями, але темний світ рідного Готема більш заплутаний, ніж він думав.

Більше про прем'єри травня читайте за посиланням.

Факт 1. Бетмен тільки починає боротьбу

Усього два роки минуло відтоді, як мільярдер Брюс Вейн почав боротися зі злочинністю в образі віншувальника. Молодий, недосвідчений, який ще не впорався з власними переживаннями, але "увесь в душевних шрамах" – такого Бетмена бачимо в стрічці Метта Рівза.

Тому ніби й логічно, що Бетмен не настільки нашпигований технічними спецзасобами, як, наприклад, у "Темному лицарі". І десь можна пояснити, чому його емоції бувають впливовішими за розум.

Але прихильники історій про цього супергероя можуть бути незадоволені, що Бетмен у виконанні Роберта Паттінсона має фізично слабкий вигляд.

У бійках він отримує по обличчю частіше, ніж у минулих версіях, а в деяких моментах його тягають по підлозі, як дебютанта-супергероя. 

Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона
Фото: Warner Bros

Та найбільше вражає, що Бетмен, якого завжди вважали найкращим детективом, у цьому фільмі дещо "гальмо" в ухваленні рішень.

Коли усі злодії Готема по поличках розкладають очевидні факти, а ти все одно робиш неправильні висновки – це можна списати тільки на брак досвіду у супергеройстві.

Факт 2. Прокляття "Сутінок" знято

Для Роберта Паттінсона роль Едварда Каллена в "Сутінках" стала і зірковим часом, і кінопрокляттям. Попри непогані фільми у кар'єрі, він досі асоціюється з молодим вампіром. Саме тому новину, що Паттінсон зіграє нового Бетмена, багато хто сприймав негативно.

Соцмережі гуділи від "За що нам таке?", "Це буде жах" до "От і поховали історію про Бетмена". А після виходу трейлерів і фільму питання до Паттінсона у багатьох відпали. Він упорався.

Його Бетмен не кращий за версію Майкла Кітона та не затьмарить Крістіана Бейла, бо він – інший. 

Втрата батьків, виховання дворецьким Альфредом, небажання займатися сімейним бізнесом – наче це вже купу разів показували й у фільмах, й у мультсеріалах про Бетмена, але у Метта Рівза ці фрагменти – не лише біографічні дані з життя Брюса Вейна. Це ще і причина, чому в його Готемі все відбувається саме так. І Паттінсон зіграв цю історію на надриві – на межі адекватності. 

Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона
Фото: Warner Bros

Саме так, щоб його Бетмен викликав і співчуття, і захоплення, і презирство. Бо його Бетмен ще шукає відповідь на питання "Хто я зараз?". Його шлях від рятувальника до віншувальника, від супергероя до причини злодійств – переживає і глядач.

Паттінсон показує людяного й вразливого Бетмена. Він хоче помститися. Найкраще для цього – сховатися за маскою та наче рятувати місто. Але Готем вже давно не вважає його рятувальником чи "Правосуддям", хоча саме так себе називає Бетмен.

Навпаки, якщо раніше "бет-сигнал" у небі був криком про допомогу, то зараз попередження – каратель близько.

Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона
Фото: Warner Bros

Факт 3. Улюблені герої під іншим кутом

Якщо новому Бетмену дали шанс розкритися та з'явитися перед глядачем з новим "я", то злодіям, попри зірковий акторський склад, часу у фільмі майже не знайшлося. Пінгвін у виконанні Коліна Фаррелла загубився у кількох сценах за фільм. 

Є питання і до невеличкого кіночасу Загадника, обличчя якого у виконанні Пола Дано показали близько 10 хв за увесь фільм. Але цього вистачило, щоб Дано показав усі риси свого злодія.

Загадника мало бути більше. Не відеозаписів без ідентифікації обличчя, у яких звертається до Готема, не його конвертів з загадками, а саме обличчя та гри Дано. Він своїми вчинками та діалогами стає "дзеркалом" Бетмена. Показує, що справжнє зло те, яке боїться зняти маску.

Вдалий тандем Дано та Паттінсона змушує замислитися: так хто ж все-таки є головним злом Готема? 

Не вистачає і діалогів Вейна з його дворецьким і "наставником" Альфредом. Хоча й у цього героя з'являється нова сторінка в історії – виявляється, він має "спецминуле".

Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона
Фото: Warner Bros

Порада для перегляду: зверніть увагу на Жінку-Кішку, якій не прописали лише чергову любовну лінію з Бетменом. Вони схожі в бажанні "вилікувати" біль із дитинства, але методи у них різні. 

Факт 4. Детектив, а не екшн

Новий "Бетмен" – це не супергеройський екшн, під час якого ви не встигаєте переводити дихання, бо там вау скільки бійок... Сцени з бійками можна перерахувати на пальцях. Сцена з вау-бійками одна. У фіналі. Але вражає. 

Фільм триває 2 год 56 хв. Це надто багато. Через брак динаміки можна занудьгувати. Попри те що фільм позиціонують як детектив, де "думки в голос" – норма жанру, їх все одно забагато. 30 хв мовчазних сцен, проходок через "важливі локації" чи меланхолійні погляди – можна було вирізати.

Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона
Фото: Warner Bros

Порада до перегляду: кілька загадок можете розгадати й ви. Для цього треба знати латинь, трохи юриспруденції та бажано не бути пов'язаним із корупційним світом.

Факт 5. Готем – як окремий організм

Місто, в якому завжди йде дощ і майже не буває сонця... 

Місто, яке потерпає від злодіїв, корупції, наркотиків... 

Місто без майбутнього... 

Готем навряд чи можна назвати місцем, куди мрієш поїхати. Наприклад, як у Хогвартс. 

Але у Готема, який показує Кітон, наче є своя душа. Операторська робота на найвищому рівні, світлові рішення вражають. Музика постійно тримає в напрузі. Це сприймається як крик міста, якому потрібна допомога.

Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона
Фото: Warner Bros

Враження іноземних критиків від фільму:

Ерік Італіано з BroBible назвав нового "Бетмена" "неймовірним кримінальним епосом".

Ерік Девіс з Fandango відзначив похмуру та глибоку режисуру Метта Рівза з насиченими та культовими образами та зазначив, що цю версію "Бетмена" не можна порівнювати з жодним минулим фільмом. 

Не варто дивитися фільм:

  • Якщо ви мрієте подивитися супергеройський фільм про черговий порятунок людства з купою переслідувань, бійок, стрілянини та хепіендом.

  • Якщо сподіваєтеся, що цей фільм DC якось пов'язаний з "Лігою справедливості", а саме Диво-Жінкою, Суперменом та іншими супергероями кіновсесвіту. Новий "Бетмен", як і "Джокер" Філліпса, ізольований від інших супергероїв. Але, судячи з картини, це не останній фільм із Паттінсоном в ролі "хлопця в костюмі кажана", тому, може, далі інші герої DC підтягнуться.

  • Якщо ви не витримуєте фільми більш як 2 год. 

  • Якщо ви противник історії з героями, де головний вплив – травма з дитинства. 

  • Якщо для вас Бетмен – це сильний, непереможний боєць та талановитий і мудрий детектив, крутіший за Шерлока Холмса.

Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона
Фото: Warner Bros

Варто подивитися фільм:

  • Якщо ви не проти, коли класичного і вже дещо "заїждженого" героя відкривають по-новому.

  • Якщо знаєте, що нуар – це не лайливе слово. У цьому фільмі є корупція, мафія, жінка-вамп і майже ідентичне кольорове рішення. 

  • Якщо ви – фанат Паттінсона. "Сутінкам" нарешті можна казати "до побачення".

  • Якщо любите покопатися у психології інших людей: "А чому вони такі"?

  • Якщо у вашому серці давно зайняте місце всім, що пов'язано з Готемом та Бетменом.