Зміст:
  1. Чіпати королівську родину – табу, а Діана – істеричка з галюцинаціями.
  2. Акторська гра досконала, але це максимум.
  3. Музика та атмосфера – як додаткове нагнітання
  4. Кому сподобається фільм:
  5. Кому не сподобається фільм:

Чилійський режисер Пабло Ларраїн дедалі частіше знімає байопіки, але відмовляється від енциклопедичного переказу подій, а обирає якийсь конкретний період з біографії свого героя. Ті важливі дні, які мають найяскравіше пояснити, чому ця особистість була саме такою. 

Наприклад, історію Жаклін Кеннеді він розповідав через період одразу після вбивства її чоловіка. А от в історії з Діаною – "Спенсер: Таємниця принцеси Діани" – він обрав не день до аварії, а 1995 рік, коли Діана вирішує розлучитися з принцом Чарльзом і розірвати свій зв'язок із королівською сім’єю.

У назві фільму фігурує прізвище Спенсер недарма, адже весь фільм ми бачимо, як Діана намагається вирватися з теперішнього королівства, згадуючи своє минуле – дитинство, коли вона була Спенсер. Вона тоді була вільною, без постійного контролю сотні очей – королівської родини, служниць, преси.

Чіпати королівську родину – табу, а Діана – істеричка з галюцинаціями.

За багаторічною традицією, британська королівська родина збирається на різдвяні канікули у Сандрінгемському палаці, розташованому в Норфолку. Для Діани було дуже важливо протриматися у святкові дні та потім заявити про розлучення. Вона розуміла, що вся королівська родина уже в курсі її бажання, але терпіла. "Усього три дні", – каже героїня на початку фільму.

Саме тому глядачі чекали, що Діана терпітиме якісь нападки, незручні ситуації, висміювання з боку родини. Але таких сцен майже немає.

Натомість велика кількість кадрів, де Діана щось намагається з’їсти, а потім обіймається з унітазом (а саме в такому вигляді демонструється її захворювання – булімія). Тому з’являється враження, що леді Ді хотіла виїхати з цієї королівської фортеці, щоби ніхто не бачив, що у неї проблеми з харчуванням, а не тому, що вона більше не може бути поруч з людиною, яка поки що називається її чоловіком.

Новий фільм про Діану: булімія та галюцинації. Чому вам може не сподобатися "Спенсер"
Кадр із фільму "Спенсер: Таємниця принцеси Діани"

Причому на її булімії, галюцинаціях, спробах порізати вени наголошують, здається, всі герої у фільмі. А ось про зраду її чоловіка кажуть лише одну фразу, що "він подарував таке ж намисто ЇЙ". Хоча саме стосунки Чарльза з Каміллою Паркер-Боулз і були причиною бажання розлучитися.

Ви, загалом, не побачите в фільмі, щоби королівська родина зробила бодай щось погане. Традиція зважуватися напередодні свят і після, щоби знати "як добре ви відпочили", –  це ж не проблема? Мати одяг з етикетками, де написано, що одягнути до якого прийому їжі? Ну це ж традиція, чому просто не прокинутися і не одягнути? Їсти та відпочивати тільки всією родиною  –  це також традиція. Навіщо показувати свій характер і змушувати всіх чекати лише її? Режисери ніби й намагаються показати речі, які були нестерпними для леді Ді, але як це зробити правильно, щоби не отримати потім "на горіхи" від королівської родини – не визначилися.

А тому у фільмі більшість речей показані не як проблеми, які заважають Діані жити, а факт, який губиться на фоні її істеричних витівок. Враження, що принцесу просто все дратує, вона зі всіма не погоджується і взагалі намагається йти проти системи. А королівська родина на це дивиться, ласкаво посміхається… і наново ставить поруч офіцера, який стежить за кожним її кроком.

Глядачу навіть не дають натяку, чому усе це відбувається? Вона ж не перший рік із королівською родиною, вона знає усі ці традиції, а отже, чому саме зараз так поводиться?

Новий фільм про Діану: булімія та галюцинації. Чому вам може не сподобатися "Спенсер"
Кадр із фільму "Спенсер: Таємниця принцеси Діани"

Акторська гра досконала, але це максимум.

Головну роль виконує Крістен Стюарт. Критики схвально відреагували на її гру. Вони відмічають її схожість з Діаною та вважають, що вона досконало передала жести та міміку принцеси.

"Ви тільки спочатку бачите відмінності. Але поступово досвід голлівудської зірки примушує вас бачити лиш те, що все це – Діана. Було би важко зіпсувати зачіску 30-річної давності, але вона також додає захриплий голос і акцент, а також цю цікаву спокусливу суміш сором'язливості та прямоти", - пише Daily mail.

"Ретельно підготовлена робота Стюарт над акцентом і манерами – бездоганна. Камера обожнює її, але вона ще не була такою магнетичною та несамовито вразливою", – пишуть у The Hollywood Reporter.

Насправді Стюарт вдалося показати хвилювання та біль, який відчував би кожен, хто був би в таких обмеженнях. По-справжньому щаслива вона лише з дітьми, коли грає в "скажи правду, солдате" або коли танцює чи спілкується зі своїми людьми – з тими, кому вона довіряла. І знову їй кажуть: "Не тільки ми тебе любимо". Мовляв, тобі все здається, тут не так погано.

Стюарт показала той максимум, який вона мала змогу показати за такого сюжету. Не вистачало історії. Нехай вона би стосувалася лише цих трьох днів, але хотілося не тільки емоції Діани, її галюцинацій, привида, який підштовхував її до самогубства. Хотілося чітких діалогів або хоча би монологів, які би пояснили – чому так.

Новий фільм про Діану: булімія та галюцинації. Чому вам може не сподобатися "Спенсер"
Кадр із фільму "Спенсер: Таємниця принцеси Діани"

Музика та атмосфера – як додаткове нагнітання

Велика перевага  фільму – це атмосфера, яка показує життя королівської родини. Одяг, меню, традиції, схожість акторів – хороша візуальна робота.

Треба виокремити зйомки палаців, де відбуваються події. Відчувається Великобританія у кожному куточку.

Але настрій фільму передається більше застиглими середніми планами та вічною тривогою саундтреку, який іноді нагадує хоррор.

Загалом режисер Пабло Ларраїн показує світ, який "давить" особистість Діани. Але він не показує зіткнення королівське та леді Ді конкретно, бо це неможливо. Бо у цьому світі вже давно немає жодних образ та почуттів, там залишаються "традиції", які вийшли вже на перше місце, а людські стосунки – це другорядне.

Тому глядач бачить Діану, яка намагається залишатися собою серед людей, але вони хочуть від неї протилежного. І як її приховані емоції вириваються назовні дрібними істериками та відчутними галюцинаціями.

Новий фільм про Діану: булімія та галюцинації. Чому вам може не сподобатися "Спенсер"
Кадр із фільму "Спенсер: Таємниця принцеси Діани"

Кому сподобається фільм:

  • Якщо ви не пропускаєте усе, що стосується королівської родини. Вам буде цікаво порівняти з тією інформацією, яку ви знаєте.
  • Якщо ви – прихильник творчості Крістен Стюарт. Це її дуже вдала роль.
  • Якщо вам подобаються нестандартні біографічні фільми. Це щось нове та нестандартне.

Кому не сподобається фільм:

  • Якщо для вас Діана – це леді Ді з досконалою репутацією та важкою долею.
  • Якщо ви не любите фільми, де немає сильної історії, але є емоції і хороша акторська гра.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин