Зміст:
  1. Підготовка до подорожі
    1. Квитки
    2. Житло
    3. Документи
    4. Гроші
    5. Проїзний квиток
    6. Одяг
  2. Місця, які обов’язково варто відвідати
    1. Мечеті
    2. Палаци
    3. Оглядові майданчики
    4. Базари та магазини
  3. Нетуристичні місця, які варто відвідати
    1. Райони
    2. Принцові острови
    3. Парки
    4. Набережні
  4. Що скуштувати у Стамбулі
    1. Серед страв, які варто скуштувати:
    2. Напої:

"Якщо ти хоч раз був у Стамбулі, вже ніколи не перестанеш про нього думати", – каже Анна Корсакевич – фанатка міста на Босфорі.

Вперше вона відвідала Стамбул три роки тому взимку. Ні сильний вітер, ні злива не зіпсували їй першого враження. Вона закохалася в місто настільки, що за три роки відвідала його сім разів, встигла там пожити та навіть удосконалити знання турецької мови.

Востаннє у Стамбулі Анна була на початку січня 2021 року. Тому як ніхто інший знає, як організувати подорож у період пандемії, що варто відвідати, що скуштувати і як правильно поводитись у турецькому суспільстві.

Підготовка до подорожі

"Головне правило будь-якої подорожі – подбайте про все заздалегідь. Від документів до одягу", – радить Анна.

Квитки

Квитки на літак з аеропорту Бориспіль у середньому коштуватимуть 3000 грн в один бік. Анна радить слідкувати за акціями на офіційному сайті турецьких авіаліній – Turkish Airlines та Pegasus. 

Можна стежити за ціною на авіаквитки через сайт чи застосунок Skyscanner. Зазвичай рейси у Стамбул відправляються з Харкова, Львова, Одеси, Запоріжжя та Херсона. 

"У Стамбулі є два аеропорти: Сабіха Гекчен та Міжнародний аеропорт Стамбул. Перший – за містом, але звідти йдуть спеціальні автобуси у центр (площу Таксим). Другий – у місті, але також звідти йдуть автобуси у центр", – пояснює Анна.

Житло

Про житло варто подбати одразу після купівлі квитків. Через пандемію число туристів зменшилося. Проте ціни на проживання значно вищі, якщо бронювати за тиждень до вильоту.

"У мене був неприємний досвід із житлом під час першої поїздки в Стамбул. Ми з подругами замовили номер в готелі через Booking, але за два тижні до подорожі нам відмовили без пояснення причини. Тепер віддаю перевагу ресурсу Airbnb, де орендую квартиру", – ділиться досвідом Анна.

Середня ціна за добу – 30 доларів. 

"Рекомендую обирати житло біля площі Таксим або ж у районі Султанахмет. Адже це туристичні центри, звідки легко дістатися у будь-яку точку міста".

Анна додає, що варто уникати таких місць, як Есенюрт (Esenyurt), Есенлер (Esenler), Бахчелиевлер (Bahçelievler) та Тарлабаші (Tarlabaşı). 

"Це небезпечні, брудні та бідні райони. Там люди вправно крадуть речі, можуть спровокувати конфлікт та бійку, деякі з них мають зброю".

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Краєвид на історичний район Стамбула. Фото з особистого архіву

Документи

Для подорожі у Стамбул в пандемію обов’язково потрібно мати негативний ПЛР-тест англійською мовою, зроблений за 72 години до вильоту.

За словами Анни, його перевіряють не під час реєстрації на рейс, а протягом посадки на літак.

"Також варто мати страховий поліс на випадок захворювання коронавірусом. Його не перевіряють в аеропорту, але це – гарант вашої безпеки у випадку захворювання під час подорожі", – радить дівчина.

Серед інших документів: закордонний паспорт та студентський/учнівський квиток, який може дати знижку у деяких музеях.

Гроші

Національна валюта Туреччини – ліра. Проте в Україні їх міняти не варто. Слід взяти з собою долари, євро або картку з PayPass для безконтактної оплати. 

Обмінники є в аеропорту та в місті. Попри те, що курс не дуже відрізняється, Анна рекомендує знайти обмін валют у Стамбулі: на вулиці Істікляль (пішохідна вулиця Стамбула), на площі Таксим або у районі Султанахмет (наприклад, біля мечеті Айя-Софія).

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Турецька ліра. Фото з особистого архіву

Проїзний квиток

У Стамбулі діє загальний проїзний квиток – Istanbulkart. За допомогою такої картки можна оплачувати проїзд в автобусах, поромах, трамваях та метро. Готівкової оплати в транспорті немає. 

Придбати картку можна в аеропорту після прильоту або на транспортних зупинках. Проте у зв’язку з пандемією процес її активації дещо змінився.

Анна пояснює, що квиток варто зв’язати з індивідуальним кодом – HES код, який надається кожній людині, яка проживає чи подорожує Туреччиною. Це зроблено з метою відстеження руху хворих на коронавірус.

  1. Щоб отримати код, варто надіслати смс з турецького номера. Якщо ви не хочете купувати картку мобільного зв’язку, то попросіть працівників аеропорту або адміністраторів готелю допомогти вам його отримати.

  2. Придбайте Istanbulkart у спеціальному автоматі.

  3. Зайдіть на сайт за посиланням.

  4. Заповніть анкету.

Пам’ятайте, що квиток видається на одну людину, а HES код має термін придатності, який вказують під час реєстрації. 

Одяг

"Погода в Стамбулі мінлива. Сьогодні +20, а завтра – -5. Тому треба заздалегідь перевірити прогноз і брати з собою відповідний одяг", – радить Анна.

Особливо ця рекомендація корисна, якщо ви подорожуєте з листопада до квітня. У цей час варто обов’язково мати з собою:

  • водонепроникне тепле взуття;

  • вітрозахисну теплу куртку;

  • дощовик або парасольку. 

З травня до жовтня набір речей дещо зміниться:

  • сонцезахисні окуляри;

  • косинка, кепка, капелюх, щоб захистити голову від пекучого сонця;

  • сонцезахисний крем.

"Навіть влітку варто з собою мати кофтинку або легку куртку, тому що ввечері на набережних Босфору дме сильний вітер та високий рівень вологи".

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Стамбул у січні. Фото з особистого архіву

Також у Стамбулі існує негласний "етикет одягу"

"Не варто одягати занадто короткі шорти, спідниці та сукні, кофтинки з декольте чи майки. Туреччина – мусульманська країна, тут свої звичаї. Вам нічого не скажуть, але засуджуючих поглядів не минути", – радить Анна.

Якщо захочете відвідати мечеть, жінкам варто подбати про довгі спідниці та сукні, а чоловікам – про штани, а не шорти. Візьміть з собою хустинку. Голова має бути покрита.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Блакитна мечеть. Фото з особистого архіву

Місця, які обов’язково варто відвідати

"Одна з головних причин поїхати в Стамбул – побути в епіцентрі історичних подій. До сьогодні у місті збереглись величні мечеті, палаци, вежі, площі та вулиці, якими ходили султани, Роксолана та найвидатніша постать Туреччини – перший президент Турецької Республіки – Мустафа Кемаль Ататюрк".

У списку місць, які має відвідати кожен турист:

Мечеті

  • Айя-Софія (до 2020 року була музеєм);

  • Блакитна мечеть;

  • Сулейманіє з кладовищем, де в мавзолеях спочивають султан Сулейман, його дружина Роксолана та інші султани.

  • Чамлиджа. Найбільша мечеть у місті, розташована на однойменному мисі.

  • Велика мечеть Меджидіє – невелика мечеть на набережній у районі Ортакей.

Вхід безкоштовний. Варто пам’ятати про хустинку та довгий одяг.
Порада: заздалегідь перевірте години роботи. Адже це чинні мечеті з окремими годинами відвідин для туристів.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Мечеть Айя-Софія. Фото з особистого архіву

Палаци

  • Топкапи – головний палац Османської імперії. Вхід на територію коштує 100 лір. Поряд є гарний парк Гюльхане.

  • Долмабахче – султанський палац, у якому після падіння монархії жив Ататюрк. Вхід всередину коштує 90 лір, в гарем – 60 лір, а на територію палацу – 5 лір. 

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Палац Топкапи. Фото з особистого архівуjpg

Оглядові майданчики

  • Галатська вежа. З майданчика вежі відкривається краєвид на Босфор та історичний центр міста. Вхід коштує 46 лір. 

  • Дівоча вежа (Киз кюлесі) знаходиться на азійській частині Стамбула, в районі Ускюдар. Вона стоїть посеред Босфору, тому потрапити до неї можна з набережної Ускюдара. У самій вежі знаходиться музей. Вхід – 40 лір.

  • Хмарочос "Сапфір" – найвища будівля Стамбулу. Знаходиться у діловому районі Левент. Ціна – 38 лір.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Галатська вежа. Фото з особистого архіву

Базари та магазини

  • Гранд Базар (Капали Чарши) – ринок з 66 вулиць та понад 4000 магазинів. Розташований у районі Султанахмет. На базарі зможете знайти все: від золотих прикрас та шкіряних виробів до вуличних смаколиків та спецій.

  • Єгипетський базар розташований у районі Еміненю. Він значно менший за Гранд базар, проте не поступається популярністю.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Товари на Єгипетському базарі. Фото з особистого архіву
  • Пішохідна вулиця Істікляль є в районі Бейоглу і простягається від площі Таксим до затоки Золотий Ріг. Там багато брендових магазинів, крамничок з солодощами та прикрасами. Візитівка вулиці – туристичний червоний трамвай.

"Мешканці Стамбулу – справжні торговці. Це у них в крові. Тому не бійтеся торгуватися, знижуючи ціни. Їм це подобається, вони не скупі. Можуть погратися, але знижку дадуть!", – радить Анна. 
Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Трамвайчик на вулиці Істікляль. Фото з особистого архіву

Нетуристичні місця, які варто відвідати

"Стамбул – місто контрастів. У ньому поєднується історія з сучасністю, Європа з Азією, традиції та мода, спокій та метушня міста-мільйонника. Все це можна побачити, від’їхавши від туристичних місць", – розповідає Анна.

Стамбул розділений протокою Босфор на Європу та Азію. Європейська частина більш сучасна: бізнес-райони, офіси, великі торговельні центри, туристична інфраструктура, стадіони. Азійська – більш колоритна та традиційна. Саме туди варто поїхати, щоб побачити справжнє життя Стамбулу.

Райони

  • Каракей (Європа). Цей район називають хіпстерським: графіті, тематичні кав’ярні та купа молоді.

    "Обов’язково відвідайте кондитерську "Karaköy Güllüoğlu" з найсмачнішою пахлавою. Особливо рекомендую спробувати молочну", – рекомендує Анна.

  • Кадикей (Азія)."Туристи часто оминають цей район, але там вирує справжнє стамбульське життя". За словами Анни, це звичайний спальний район з базарами, маленькими будинками, кафе, де сидять мешканці міста. 

    Найвизначніші місця – кам’яниста набережна, куди приходять люди, щоб просто побути з друзями, почитати книгу, випити чаю, та вулиця Мода з гарними будинками. З набережної відкривається краєвид на острови.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Район Каракей. Фото з особистого архіву

Принцові острови

Група островів у Мармуровому морі неподалік Стамбула.

"Це спокійне місце, де можна відпочити від міської метушні. Природа, море, пляжі, майже зовсім немає машин. Я була на найбільшому острові – Буйюкада. Це пагорбна місцевість. Якщо піднятися наверх, можна побачити дивовижний краєвид на Мармурове море", – розповідає Анна.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Принцеві остори. Фото з особистого архіву

Парки

  • Отатепе. Парк знайдете на однойменному пагорбі у районі Бейкоз.

    "Це місце сили! Він славиться великим флагштоком з турецьким прапором, а також краєвидом на другий Босфорський міст".

  • Емігран. Знайдете в районі Сариєр. У квітні в парку відбувається фестиваль тюльпанів.

  • Дендрарій Ататюрка. Парк в районі Сариєр багатий різними видами рослин, дерев та кущів. Також там є ставки з лебедями. Підходить для неспішної прогулянки.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Парк Отатепе. Фото з особистого архіву

Набережні

  • Бебек. Набережна розташована між двома Босфорськими мостами (першим та другим). Її головна пам’ятка – фортеця Румелі Хісари. 

  • Балат. Невеличка набережна, на якій влітку працює заклад у вигляді човна, а щовечора показують фільми.

  • Ортакей. Також маленька набережна, де знаходиться Велика мечеть Меджидіє. Особливо зачаровує це місце ввечері.
  • Керечбурну. Біля набережної є парк Гейдара Алієва, звідки відкривається краєвид на третій Босфорський міст.

  • Єнікапи. Набережна Мармурового моря у районі Султанахмет.

  • Гаріпче. Відоме краєвидом на третій Босфорський міст, а також відкрите Чорне море.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Набережна Ортакей. Фото з особистого архіву

Що скуштувати у Стамбулі

"Туреччина славиться вуличною їжею: запечені каштани, кукурудза, бублики з кунжутом (сіміти) та безліч видів страв з лавашем. Не бійтеся купувати на вулиці: усі страви готують при вас, тому якість гарантована", – радить Анна.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Сіміт. Фото з особистого архіву

Серед страв, які варто скуштувати:

  • Кебаб – довга котлета, обсмажена на шампурі.

  • Дюрюм – м’ясо з овочами у лаваші.

  • Іскендер кебаб – запечене на вогні м’ясо, заправлене томатним соусом та гарячим маслом. Подається з овочами-гриль та йогуртом.

  • Мокрий гамбургер – приклад вуличної їжі. Гамбургер з котлетою з яловичини. Котлета та булочки просякнуті масляним томатно-часниково-лимонним соусом.

  • Кьофте – котлета з булгуру.

  • Турецький плов – рис з нутом, зварені на курячому бульйоні. Подається з курячим філе.

  • Балик екмек – бутерброд з філе смаженої риби, листям салату та цибулею. 

  • Гьозлеме – коржик з м’ясною, сирною, картопляною або шпинатною начинкою.

  • Піде – турецька піца у формі човника.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Піде, турецький хліб, мерджимек чорбаси та чай. Фото з особистого архіву
  • Бурек – млинці з листкового тіста з солодкою (м’який сир та мед) чи солоною начинкою (сир або м’ясо).

  • Мерджимек чорбаси – суп з сочевиці.

  • Кахвалти – турецький сніданок, який складається з омлету (мерджимек), оливок, овочів, сирної тарілки, горіхової пасти, джему, хліба та чаю.

  • Сютлач – рисовий пудинг.

  • Мухалебі – молочний пудинг.

  • Казандібі – молочно-рисовий пудинг.

  • Кадаїф – десерт із тонкої турецької локшини у карамелі.

  • Кьонефе – десерт із тонкої турецької локшини з фісташками та козиним сиром.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Смажені каштани. Фото з особистого архіву

Напої:

  • Салеп – зимовий молочний напій.

  • Турецька кава.

  • Чорний чай, який подається в спеціальних склянках – бардаках.

Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати
Чай з видом на Дівочу вежу, набережна Уськюдар. Фото з особистого архіву