Зміст:
  1. "Базіка", який любив читати
  2. Від хлопця "бутерброди та кава, малий" до першого коміксу
  3. Молодий редактор великої компанії без авторів
  4. Один з авторів коміксів про "Капітана Америку" не міг не піти не війну
  5. Нові герої та нова епоха коміксів
  6. Понад 100 персонажів зі своєю історією та метою
  7. Не один він – геній
  8. Від ідей до кіноіндустрії
  9. Кількасекундні камео без слів як родзинка фільмів
  10. Однолюб, який грав ролі мачо
  11. Siri "поховала" Стена Лі раніше
  12. Останній супергерой авторства Стена Лі

Уперше текст було опубліковано 12 листопада 2020 року.

Cтена Лі вважають легендою коміксів та королем цієї попкультури. Сьогодні йому б виповнилося 99 років. 

Саме на його ідеях – бути такими, як ці супергерої – виховане не одне покоління. 

Liga.Life розповідає про шлях Стена Лі від хлопця "подай-принеси" до легенди однієї з найпопулярніших компанії коміксів в світі.

"Базіка", який любив читати

Маленький Стенлі Мартін Лібер захоплювався творами Уільяма Шекспіра, читав цілими днями романи Артура Конана Дойля, Едгара Райса Берроуза та Марка Твена.

Майбутній геній комікс-індустрії саме в читанні знаходив порятунок від родинних проблем. Адже сім'я єврейських іммігрантів румунського походження як ніхто відчувала американську кризу того часу. 

Після народження молодшого братика Ларі, родина Стенлі була змушена переїхати з манхеттенських апартаментів до маленької однокімнатної квартири в Бронксі.

Йому було важко вчитися в школі, адже Стенлі спеціально "перестрибнув" кілька класів, щоб якомога швидше отримати освіту і знайти роботу. 

Тому неодноразово в школі ставав центром насміхань від старших однокласників. Проте його це не зупиняло. Крім літератури, почав цікавитися кіно, займався в ораторському клубі. Зрештою, отримав прізвисько "Базіка" за харизму та вміння експресивно виражати свої думки.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Від хлопця "бутерброди та кава, малий" до першого коміксу

Стенлі Мартін Лібер був впевнений, що обов'язково стане видатним письменником. Навіть намагався друкувати свої перші роботи, але популярності невідомий молодий автор не здобув. 

Та й закінчити навчання в коледжі він не зміг, родині терміново потрібні були гроші, тому молодий Стенлі розносив сендвічі, продавав передплату на газети, навіть писав завчасні некрологи – людина була жива, але вона вже знала, що про неї напишуть після смерті.

Робив усе, що завгодно, головне, щоб добре платили. Його першою офіційною роботою стала компанія Timely Comics, де Стенлі отримував $8 на тиждень.

Існує версія, що до компанії коміксів він потрапив завдяки двоюрідному дядькові, який за нього домовився. Проте сам Стен Лі цю інформацію постійно заперечував, розповідаючи, що просто побачив оголошення в газеті та вирішив спробувати свої сили.

Спочатку 17-річний Стенлі відповідав за канцелярію та гарний настрій художників – приносив каву та бутерброди. Пізніше йому дозволяли заповнити останні сторінки коміксів текстом, щоб хлопець "розвивався". Хоча сам Стен Лі згадував, що художники просто не встигали підготувати повний випуск коміксів самостійно.

Лише в серпні 1941 року у п’ятому випуску "Капітана Америки" було опубліковано комікс Лі на п'ять сторінок під назвою "Джеррі Хантер. Іноземний кореспондент", про газетного репортера, який шукає новини у воєнному Лондоні.

Молодий редактор великої компанії без авторів

Після того, як ілюстратори Джо Саймон та Джек Кірбі перейшли працювати з Timely Comics до головних конкурентів – компанії коміксів DC, Стенлі призначили редактором.

Саме в цей час з'являється псевдонім Стен Лі. За однією версією, Лібер просто хотів створити ілюзію, що у компанії дуже багато авторів та ілюстраторів, а тому він вигадував десятки нових прізвищ та імен, одним з яких і був Стен Лі, який і припав до душі молодому редакторові. 

За іншими спогадами друзів, Стенлі соромився того, що у нього виходило, і мріяв про великий роман, який би й підписав справжнім прізвищем. А псевдонім максимально скоротив, щоб не ганьбитися.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Один з авторів коміксів про "Капітана Америку" не міг не піти не війну

Коли розпочалася Друга світова війна, Стен Лі пішов в армію. Як він пояснював, людина, яка виготовляла комікси про справжнього борця за незалежність, Капітана Америку, не може сидіти вдома, коли на фронті потрібна допомога. 

Щоправда, на саму війну Лі не потрапив. Служив у військах зв’язку та протягом трьох років писав інструкції, знімав навчальні фільми для всіх родів військ.

Стен Лі став одним з дев’яти солдатів в армії США, який отримав військову класифікацію "драматург". Попри те, що був в армії, встигав керувати новими випусками коміксів, а повернувшись з війни, забрав цей процес під свій контроль на 100%.

Нові герої та нова епоха коміксів

Після Другої світової популярність супергеройських коміксів впала, тож у Timely Comics випускали хоррор, романтичні та ковбойські комікси. Стен Лі вирішив покинути компанію. Проте його зупинила дружина, порадивши створити комікс про того героя, який буде до смаку саме Стену. 

Так з'явилася "Фантастична четвірка", яку вигадали Стен Лі разом з Джеком Кірбі.

Це була відповідь майбутньої студії Marvel на геройську команду "Ліги справедливості" від DC. 

На відміну від конкурентів, "Фантастична четвірка" не було поєднанням різних супергероїв, які просто зібралися, щоб врятувати світ. Навпаки.

Стен Лі та Кірбі спеціально створили свою команду родиною, яка, крім проблем світового масштабу, має свої: непорозуміння між чоловіком та дружиною, боротьба зі своїми комплексами, егоїстичність близьких, тощо. 

Крім того, на відміну від класичних героїв коміксів, "Фантастична четвірка" не ховала своїх облич.  

Після виходу першого коміксу фанати завалили редакцію листами-подяками. 

Спочатку Лі намагався відповідати на кожен, але коли кількість почала перевалювати за тисячу, знайшов кращий вихід – у самому коміксі з'явилася рубрика, в якій редакція відповідала на запитання читачів. 

Пізніше в цьому "куточку" розповідали найцікавіші історії з життя редакції, секрети створювання нових героїв тощо.

У цьому й був стиль Стена Лі – він постійно спілкувався зі своєю аудиторію: через комікси і героїв.

Ідея Стена Лі була в тому, що всі нові герої мали здаватися реальними. Це були звичайні люди, які жили поруч, мали свої проблеми, боротьбу зі своїм внутрішнім всесвітом, навчалися в школі/університеті, ходили на роботу, але були трохи іншими. 

Шибайголова був сліпим юристом, Халк не вмів керувати своїми приступами гніву, Людина-павук – звичайний хлопець, якого не люблять в школі. 

Вони не були суперсолдатами, які не мали негативних рис. Це була епоха персонажів нового типу – саркастичносуперечливі герої.

Крім того, супергерої Лі жили в реальному світі – дім Месників на 5-ій авеню. 

У коміксах герої постійно підкреслюють, що вони зі справжніх міст та районів – Брукліна чи з Куінса. Що ще раз підтверджує – вони поруч.

Сам Стен Лі розповідав, що намагався ставитися до читачів як до друзів, тому часто залишав в коміксах різні "внутрякові" жарти, які б зрозуміли тільки прихильники їхніх коміксів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

Понад 100 персонажів зі своєю історією та метою

До появи Стена Лі у комікс-індустрії дітей зображали просто помічниками супергероїв. Але Лі й тут вирішив зламати стереотип. Улюбленець мільйонів "павучок", як ласкаво називав свого героя Стен Лі, спочатку мав би бути мухою.

Спостерігаючи за крилатою комахою, яка повзе по стінах офісу, Стен Лі вирішив, що в наступних коміксах Marvel має з'явитися герой, який буде пересуватися вертикальною поверхнею. 

Варіантами були Людина-комаха, Людина-муха, Людина-москіт, але з часом з’явилася ідея неповнолітнього героя з павуковими здібностями. Коли Стен Лі презентував свого нового персонажа компанії Marvel, то почув: "Це найгірша ідея, яку я коли-небудь чув".

Проте Стен Лі не помилився. Людина-павук, Халк, Тор, Залізна Людина, Доктор Стрендж, Чорна Пантера – понад 100 героїв від тих, що були другорядними у коміксах 50 років тому, до сучасних, чиї портрети наносять на футболки, вибивають татуювання та цитують фрази з кінофільмів. З усіма героями Лі можна познайомитися тут.

Через своїх персонажів Лі та команда порушували теми, які вважалися табу – наркотики, зловживання владою, корупція, расизм, війни. Те, про що не наважувалися говорити прямо, з'являлося на сторінках їхніх коміксів. 

Наприклад, Люди X – перша команда, де були представники з різних країн, континентів, культур. І вони боролися за рівноправність. 

Чорна Пантера – перший темношкірий герой Marvel, який став символом боротьби за незалежність та дотримання традицій. 

Залізна Людина була відповіддю на холодну війну.

А у коміксах про Людину-павука, на прохання Департаменту охорони здоров'я США, Стен Лі пояснював, чому заборонені препарати – це небезпечно.

З 1967 році у своїй рубриці спілкування з фанатами Стен Лі почав не лише жартувати, але й спілкуватися на серйозні теми, про те, що хвилювало світ саме зараз. 

Не один він – геній

Автори-біографи неодноразово закидали Лі, що він – не єдиний автор супергероїв, які зробили його відомим та популярним. Адже по факту Стен вигадував персонажа та його історію, а малювали – інші люди. 

Він працював з Джеком Кірбі, Стівом Дітко, Доном Хеком, Джином Коланом та Джоном Ромітою. Проте на слуху залишався лише Стен Лі, а більшість ілюстраторів у різні часи були змушені покидати студію Marvel через розбіжності у поглядах з ним.

Експерти пояснювали, що ілюстратори були найманими працівниками, тож за контрактами авторське право належало саме студії.

Цікаво, що один з "помічників" створення нових героїв має українське коріння, за інформацією біографів. Мова про Стіва Дітко, який народився в сім'ї іммігрантів, офіційно – чехословацьких, але фактично – українських. 

Батьки Стіва походили із колишньої Австро-Угорської імперії, тому в американських переписах вони вказували за походження Чехословаччину, яка утворилася на території імперії у 1918 році. Проте біографи впевнені, що батьки Дітко були українцями, на що вказує і його прізвище.

Саме Дітко намалював Людину-павука та Доктора Стренджа.

Від ідей до кіноіндустрії

У 1972 році Стен Лі перестав писати щомісячний випуск коміксів. Його останніми номерами стали "Дивовижна Людина-павук №110" та "Фантастична четвірка №125".

Timely Comics ще кілька разів змінить назву і стане тією компанією Marvel, яку вже знає сучасне покоління. Тривалий час "марвели" лише продавали різним кіностудіям право на виробництво фільмів про героїв їхніх коміксів. Звичайно, знову не обходилося без Стена Лі, який часто був і консультантом, і учасником знімального процесу.

Справжній "кінобум" розпочався на початку 2000-х, коли на екранах кінотеатрів з’явилися історії про "Людей Х". Ці фільми знімав 20th Century Fox. А першою гучною заявою саме від Marvel studio був фільм "Залізна Людина" у 2008 році.

Кількасекундні камео без слів як родзинка фільмів

Якщо ви не знаєте, чому вся зала бурхливо реагує на кількасекундну появу на екрані дідуся в окулярах, ви навряд чи фанат Marvel. 

То цей "нестерпний дід" намагається пікапом вивезти молот Тора, який впав на Землю, то він працює бібліотекарем в школі Пітера Паркера і не чує бій між Людиною-павуком та Ящіром. Дійсно, одна з візитних карток фільмів Marvel – це гумористічні камео Стена Лі. 

2019 року Marvel змінили свою головну заставку на відео про Стена Лі.

Однолюб, який грав ролі мачо

Попри те, що і в ЗМІ, і у фільмах Стен Лі часто зображували справжнімо мачо, майже 70 років він прожив у шлюбі з однією жінкою. 1947 року він одружився з Джоан Клейтон Букок. 

У 1950 році у пари народилася донька Селія, а за три роки – хлопчик Ян, але він помер через три дні після пологів.

Майже 70 років Джоан була тією музою, яка надихала Лі на нові проєкти і підтримувала в усіх ідеях. 2017-го вона померла від інсульту.

Siri "поховала" Стена Лі раніше

У липні 2018 року на сайті СinemaBlend з’явилася новина, що цифровий помічник Siri на запитання: "Скільки років Стену Лі?", відповіла: "Стен Лі помер 2 липня 2018 року". 

На той момент батько коміксів Marvel був живий. З'ясувалося, помилка сталася через редагування сторінки про Стена Лі у Вікіпедії. 

Цифровий асистент просто використав доступну інформацію, не перевіривши її актуальність.

Останній супергерой авторства Стена Лі

Останні п’ять років свого життя Стен Лі мав проблеми зі здоров'ям.

Після того, як перехворів на пневмонію, погано бачив. Тому відмовився від читання, але все одно творив і в цьому йому допомагала рідна донька, яку він називав Джей Сі. 

Разом вони працювали над новим героєм Dirt Man, Людина-бруд. Останні редакційні правки Стен Лі вніс перед смертю. 12 листопада 2018 року Стен Лі помер у клініці Cedars-Sinai Medical Center після швидкої госпіталізації. Йому було 95 років.

 

 Читайте такожХронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення