Зміст:
  1. Солодка Даруся
  2. За Перекопом є земля
  3. Для стосунків потрібні двоє
  4. Подолати минуле
  5. Я бачу, вас цікавить пітьма
  6. Мартін Іден
  7. Фактор Черчилля: як одна людина змінила історію

Сьогодні LIGA.Life зазирнула до бібліотеки української акторки серіалів та кіно Анастасії Цимбалару. Вона поділилася своїми улюбленими сімома книгами, серед яких чимало українських авторів. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Солодка Даруся

Автор: Марія Матіос. 

"Книга, яка вразила мене ще за студентських років. Роман розгортає перед нами дивовижну панораму життя на Буковині з її колоритними, яскравими та смачними мовними діалектами та стилем спілкування. На фоні подій XX століття бачимо особисту драму сім'ї, яка характеризує ті події, що відбувалися в часи, коли до України якраз приходила радянська влада. Тому роман не тільки про Дарусю та її трагедію, а й про історію нашої країни", – описує сюжет Анастасія.

За її словами, вона обовʼязково повернеться до твору ще не один раз. Адже хочеться перечитувати певні деталі та знову проживати історію разом з героями. 

Пітьма, Крим та історія України. Сім улюблених книг акторки Анастасії Цимбалару
Фото: Yakaboo

За Перекопом є земля

Автор: Анастасія Левкова.

"Прочитала її буквально нещодавно, а глибокого враження, що залишає ця книга після прочитання, ніяк не вдається позбутися. Це рана, яку має відкрити кожен і носити з собою щодня. Адже книга розповідає про історичні події анексії Криму – переселення кримських татар, про їхні звичаї, погляди, про власне становлення та ідентифікацію головної героїні", – розповідає акторка.

Завдяки цій книзі Анастасія зазирнула в події 2014 року, коли почалася окупація Криму. За її словами, їй вдалося прожити цей період разом з героями та відчути невимовний біль.

"Так хочеться вірити, що кожна людина, яка вимушено втратила свій дім, обовʼязково повернеться додому. А кожен клаптик землі буде деокупований".

Пітьма, Крим та історія України. Сім улюблених книг акторки Анастасії Цимбалару
Фото: Yakaboo

Для стосунків потрібні двоє

Автор: Володимир Станчишин.

"Ця книга дуже допомогла мені прожити тяжкий період, навчила правильного розуміння своїх помилок у кожному пройденому шляху та їхнього вчасного опрацювання", – ділиться акторка.

За її словами, книга підіймає дуже важливі питання:

  • що відбувається, коли закінчується перший етап закоханості;
  • чому кризи та конфлікти — це нормально;
  • як змінюється життя, коли в пари з’являється немовля;
  • як батькам пережити "вибух" підліткового віку дитини;
  • які етапи проходить сім'я, що виховує дитину з інвалідністю;
  • чому домашнє насильство — не приватна справа і про нього треба говорити;
  • як жити членам сім’ї, де є алкозалежна людина;
  • як пережити втрату партнера.

"Усі ці моменти доводиться проживати багатьом парам, але ніхто не вчить, як правильно проходити їх, залишаючись сімʼєю, підтримкою та опорою одне для одного. Вважаю: кожна людина обовʼязково має зазирнути на сторінки цієї книги. До того ж вона дуже легко написана, з гумором. У деяких моментах справді може замінити вам цілу сесію з психологом", – підсумовує Анастасія.

Пітьма, Крим та історія України. Сім улюблених книг акторки Анастасії Цимбалару
Фото: Yakaboo

Подолати минуле

Автор: Ярослав Грицак.

Акторка описує "Подолати минуле" як книгу про глобальну історію України. Саме її вона нині читає.

За її словами, автор намагається не лише описати події минулого, а й оцінити їх з позицій теперішнього часу. Ярослав Грицак ставить головне питання своєї книги: "Якою має бути сучасна Україна?" Починає дискусію на цю тему та запрошує долучитися до неї всіх читачів.

"Мені дуже цікаво і захопливо пірнати в історію, аналізувати події та намагатися разом з автором знаходити відповіді на питання, що хвилюють кожного з нас. Особливо приємно було дізнатися про цю книгу саме з соцмережі. Це говорить про те, що молодь прагне знати історію своєї країни і робити висновки задля того, аби не повторити помилки минулого".

Я бачу, вас цікавить пітьма

Автор: Іларіон Павлюк.

"Це виявився не просто захопливий трилер, а й справжнє занурення в людську психіку та темряву наших страхів", – каже Анастасія.

Головний герой – кримінальний психолог Андрій стикається з випадком, який спочатку здається звичайним, але швидко перетворюється на щось набагато більш зловісне і небезпечне.

"Павлюк майстерно створює атмосферу напруги й невизначеності, змушуючи мене буквально відчувати тривогу разом з героями, які є дуже живими й реалістичними, особливо Андрій, який змушений боротися не тільки з зовнішніми обставинами, а й зі своїми внутрішніми демонами", – описує акторка та додає: "Пітьма – це не тільки щось зовнішнє, а й ті темні куточки нашої душі, які часто намагаємося ігнорувати. Книга залишила в мені глибокий слід і змусила задуматися про багато речей". 

Мартін Іден

Автор: Джек Лондон.

"Ця книга залишила мене з глибокими роздумами. Історія проста і водночас складна: життя простого моряка, який через величезну працю та непохитну віру в себе став успішним письменником. Я глибоко співчувала його внутрішній боротьбі та сумнівам, коли він стикався з відмовами та нерозумінням з боку оточення", – ділиться враженнями Анастасія.

Найбільше її вразило те, як Лондон показує ціну успіху: коли Мартін нарешті досягає визнання, розуміє, що матеріальні блага і слава не приносять йому справжнього щастя.

"Це викликає питання: що дійсно важливо в житті? Мій висновок: "Мартін Іден" — більше, ніж просто роман про успіх. Це глибоке дослідження людської природи, прагнень, мрій і розчарувань".

Пітьма, Крим та історія України. Сім улюблених книг акторки Анастасії Цимбалару
Фото: Yakaboo

Фактор Черчилля: як одна людина змінила історію

Автор: Боріс Джонсон.

Книга не просто переказує біографію Черчилля, а й детально аналізує його вплив на перебіг історії.

"Мене особливо вразила детальна розповідь про ранні роки Черчилля, його сміливі рішення та непохитну віру в перемогу під час Другої світової війни. Книга написана з великим почуттям гумору та гострим розумом, що робить її читання легким і приємним, одночасно змушуючи задуматися про роль особистості в історичних подіях і про те, які риси характеру роблять лідера справді великим", – розповідає акторка.

Її особистий висновок: ця книга є обов'язковою для всіх, хто цікавиться історією, політикою та видатними постатями. Вона надихає і показує, що навіть одна людина може змінити світ. 

Пітьма, Крим та історія України. Сім улюблених книг акторки Анастасії Цимбалару
Фото: Yakaboo