Зміст:
  1. Віктор Жданов
  2. Віталій Салій
  3. Ахтем Сеітаблаєв
  4. Станіслав Боклан
  5. Тарас Цимбалюк
  6. Ірма Вітовська
  7. Олеся Жураківська
  8. Антоніна Хижняк
  9. Ірина Мак
  10. Катерина Молчанова
  11. Анастасія Пустовіт
  12. Іванна Сахно
  13. Дар’я Плахтій
  14. Таїсія-Оксана Щурук
  15. Наталія Бабенко
  16. Олександр Рудинський
  17. Андрій Лідаговський
  18. Максим Девізоров
  19. Ремзі Білялов
  20. Максим Самчик

Днями стали відомі переможці премії "Кіноколо". Щороку серед лауреатів, крім відомих українських акторів, запалюється нове ім'я. Цьогоріч Марія Федорченко, фільм "Стоп-Земля", стала переможницею в номінації "Найкраща акторка".

Загалом, з осені 2014 року, коли все більше російських акторів та фільмів потрапляли під заборону, в українських артистів нарешті з'явився шанс заявити про себе та зіграти не в другорядних ролях, а в головних. 

Ці сім років показали, скільки в Україні є талановитих артистів – як серед досвідчених, так і серед молодих митців.

LIGA.Life запропонувала режисерам, кінокритикам, журналістам та продюсерам обрати двадцятку українських артистів, які гучно заявили про себе після 2014 року – саме в той період, коли в українському кіномистецтві з'явилося "більше місця" для українських митців, після заборони російських фільмів та деяких російських акторів.

Як відбувалося опитування

Ми запропонували чотири категорії, в яких вказали по 10 прізвищ та імен, які, на нашу думку, є топовими кандидатами. 

Експерти мали проголосувати за ті варіанти, які їм до вподоби, а також мали змогу запропонувати свої, якщо вважали, що редакція когось забула. 

Ми публікуємо п'ятірку, яка набрала найбільшу кількість балів в кожній категорії, і називаємо тих, кого пропонували експерти, хоча ці артисти набрали трохи менше голосів.

Ми поділили кандидатів за віком – до 30 років. І це не ейджизм. Скоріше, вважаємо, що трохи було неправильно порівнювати досвід акторів, які мають за плечима понад 50 фільмів, і тих, хто лише розпочинає свою професійну кар'єру. 

Хто голосував

Режисери: Наріман Алієв, Валентин Васянович, Наталя Пасеницька, Валентин Шпаков, Марися Нікітюк, Аліна Бухтіярова, Анатолій Матешко, Олександр Богданенко.

Продюсери: Андрій Корнієнко, Армен Тер-Аванесов, Євген Тунік.

Кінокритики, кінооглядачі, журналісти, які пишуть про кіно: Лук'ян Галкін, Денис Буданов, Інна Гордєєва, Євгеній Чорний, Валерій Мирний, Марина Григоренко, Вікторія Степаненко, Ольга Ліцкевич, Тетяна Мала, Марина Ніжник.

Категорія: "Українські актори"

Віктор Жданов

Через початок війни на сході України Віктор Жданов разом із родиною переїхав із Донецька до Києва. Один за одним він знімається у сильних українських кінострічках – байдуже, головна у нього роль чи другорядна, але кожен його герой чіпляє та змушує замислитися. Тому тепер навіть важко уявити, що колись українське кіно було без Віктора Жданова. Тут і Старий з "Кіборгів", і Омелько Кайдаш зі "Спіймати Кайдаша", і Вова з "Вулкану", і Митрофан з "Чорного Ворона".

Також за спиною Жданова – "Додому", "Номери", "Захар Беркут", "Кріпосна", "І будуть люди", "Сага", "Я працюю на цвинтарі", а крім того, ще й вистави в "театрі на Лівому березі".

Двічі був нагороджений "Золотою дзиґою" – за Старого з "Кіборгів" та за Вову з "Вулкану".

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з фільму "Кіборги"

Віталій Салій

Цьогорічним переможцем української премії кінокритиків "Кіноколо-2021" в номінації "Найкращий актор" став Віталій Салій. Він відомий за історичною стрічкою "Крути 1918", "Я працюю на кладовищі" та "Перші ластівки".

Цього року стало відомо, що Салій зіграв російського офіцера у серіалі "Бухта глибока" для російського каналу НТВ. Водночас сам артист заявив, що завжди публічно засуджує анексію українського Криму і війну, розв’язану на Донбасі, та тому не знімається в фільмах, "в яких сюжет, сценарій, кінцевий продукт, група будь-як виправдовують війну на сході України, анексію Криму, пропагують зневажливе ставлення до українців (чи української мови)".

А фільм, за словами Салія, створений американською компанією Sony Pictures.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з фільму "Я працюю на цвинтарі"

Ахтем Сеітаблаєв

Широкого визнання український актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв набув з 2013 року – після того, як вийшла у світ історична військова драма "Хайтарма". Вона розповідає про депортацію кримських татар з Криму. Сеітаблаєв зіграв військового льотчика Амет-Хана Султана.

У 2019 році знову кримська тема, і знову – в серце. Фільм "Додому" – Ахтем Сеітаблаєв в ролі батька, який везе поховати сина в Крим. У 2021 році у перелік фільмів актора додається "Ми є. Ми поруч" – драматична історія втрати та кохання.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з фільму "Хайтарма"

Станіслав Боклан

Дебют Станіслава Боклана на широких екранах відбувся 1992 року з телесеріалу "Тарас Шевченко. Заповіт". Справжнім проривом стала історична драма "Поводир" 2014 року, де актор виконав головну роль слабозорого музики Івана Кочерги, за яку отримав премію "Золотий Дюк" на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Станіслав Боклан може перевтілюватись у сотні образів: тут ролі в комедійних серіалах "Папік" чи "Слуга народу", а також більш драматичні – "Століття Якова", "Кріпосна", "Межа" чи "Пульс".

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з фільму "Пульс"

Тарас Цимбалюк

Його називають секс-символом вітчизняного кіно. У 2018-2019 роках зіграв головну роль у кінострічці "Чорний ворон".

У 2019-му вразив своєю грою Карпа Кайдаша в телесеріалі Наталії Ворожбит "Спіймати Кайдаша", а через рік взяв участь у телепроєкті "Танці з зірками".

Загалом на сьогодні у доробку Тараса Цимбалюка близько 60 кінопроєктів. З останніх – "Кава з кардамоном".

Фото з особистого архіву Тараса Цимбалюка
Фото з особистого архіву Тараса Цимбалюка

Також у цій категорії експерти відзначили В'ячеслава Довженка, Олексія Горбунова, Михайла Кукуюка, Олега Москаленка, Андрія Ісаєнка, Романа Луцького, Андрія Федінчика, Костянтина Лінартовича, Романа Ясіновського, Антона Себастіана, Юрія Кулініча та Геннадія Василенка. 

Категорія: "Українські акторки"

Ірма Вітовська

Ще на початку 2000-х Ірма Вітовська стала відомою для української аудиторії завдяки телешоу "Леся+Рома". А за останні сім років українська актриса неодноразово доводила – вона може прожити будь-яку роль.

Двічі Ірма перемагала в номінації за найкращу жіночу роль премії "Золота Дзиґа" – у фільмі "Брама" у 2019 році та "Мої думки тихі" у 2020 році.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Ірма Вітовська у фільмі "Смак Свободи", який заплановано на 2022 рік. Фото: Новий канал

До таких нагород Вітовська ставиться виважено. У 2021 році вона написала звернення до кіноакадеміків, в якому подякувала за чергову номінацію на "Золоту дзиґу", але натякнула, що варто давати шанс і іншим актрисам.

Після Революції Гідності актриса відмовилася від робіт у російських проєктах попри суттєві втрати у заробітку, Вітовська каже, що саме так обстоює свою громадянську позицію та підтримує країну. З останніх робіт Ірми – "Королі репу". Також актрису можна буде побачити 30 жовтня на сцені "Молодого театру" у виставі "Різня".

Олеся Жураківська

Кухарка Павліна у "Кріпосній", мама у "Перших ластівках", а ще "Казка старого мельника" та "Донбас" - це невеликий перелік ролей, які зіграла Олеся Жураківська за останні кілька років. А за неймовірно відтворену героїню у фільмі "Донбас" вона була номінована на премії "Кіноколо" та "Золота Дзиґа".

Жураківська встигає не лише кіносвіт підкорювати, але й театральний. У рідному Київському академічному театрі драми та комедії на лівому березі Дніпра артистка залучена до чотирьох вистав: "Корсиканка", "Дикун", "Мотузка" та "Усі найкращі речі".  

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Олеся Жураківська на зйомках драми "Мама". Фото: СТБ

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Антоніна Хижняк

Мотря зі "Спіймати Кайдаша" навряд чи залишила когось байдужим.

Така справжня українська жінка, яку описував у класичному оригіналі Іван Нечуй-Левицький, – емоційна, норовлива, "з перцем". Тому не дивно, що цією роллю Антоніна Хижняк підкорила українського глядача. Також акторку можна побачити в серіалі "Слід".

Ірина Мак

26 років на сцені Київського академічного театру драми та комедії на лівому березі Дніпра, понад 40 різних кінопроєктів, але по-справжньому знаковою для Ірини стала роль сучасної Кайдашихи у тому ж серіалі "Спіймати Кайдаша". Колоритна, сварлива…

Мак явно не актриса одного образу. Хоча б подивіться "Номери" за п'єсою Олега Сенцова, де вона грає першу леді, яка зветься "Друга", або "Носоріг", де вона – мама головного героя.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Антоніна Хижняк та Ірина Мак на зйомках "Спіймати Кайдаша

Катерина Молчанова

Першу головну роль саме в українському проєкті Катерина Молчанова зіграла у фільмі "Моя бабуся Фанні Каплан". Вона наповнює кадр легкістю та жіночністю. І такі всі її героїні, в душу, яких хочеться занурюватися. Наприклад, "Рівень чорного", "Гуцулка Ксеня" або артхаузна стрічка, яку Україна побачила цього року, "Ми є. Ми поруч". Молчанова була двічі номінована на премію "Золота дзиґа".

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з фільму "Моя бабуса Фанні Каплан"

Також у цій категорії експерти відзначили Римму Зюбіну, Віталіну Біблів, Наталю Васько, Наталку Денисенко, Ксенію Мішину, Оксану Черкашину, Марину Клімову та Вікторію Литвиненко.

Категорія: "Українські акторки до 30 років"

Анастасія Пустовіт

У театральному світі Анастасія Пустовіт вже давно заявила про себе як українська артистка, для якої не існує неможливих речей. Вистава без єдиного слова? Легко! Кричати від болю, сміятися до сліз, "вивернути свою душу" або зачепити серце іншого? Не проблема.

А у кіносвіті про її талант дізналися після участі у фільмі Марисі Нікітюк "Коли падають дерева", де вона зіграла Ларису.

У 2018 році на Одеському міжнародному кінофестивалі Анастасія отримала нагороду у номінації "Найкраща акторська робота". З останніх проєктів, які варто не пропустити, – "Перші ластівки. Залежні".

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Анастасія Пустовіт в серіалі "Перші ластівки. Залежні". Фото: Новий канал

Іванна Сахно

"Американська актриса українського походження" – так часто називають Іванну Сахно. Хоча дівчина і народилася в Києві, у 13 років переїхала з родиною до Канади, а вже після навчання перебралась до США, де і будує голлівудську кар’єру. За її плечима: "Шпигун, який мене кинув", "Тихоокеанський рубіж: Повстання", "Меломанка", а цього року ще додався "Пік страху".

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з фільму "Пік страху"

Дар’я Плахтій

За роль у фільмі "Стрімголов" Дар'я Плахтій отримала статуетку "Золотої Дзиґи" у номінації "Найкраща акторка у головній ролі", а ще й нагороди на 22-му Festival International du cinema d'Auteur Rabat, мета якого – поширення авторського кіно.

Також в активі Дар'ї – фільми "Карпатський рейнджер" та "Сага". А на 2022 рік перенесли прем’єру очікуваної кінострічки "Довбуш" режисера Олеся Саніна, де у Даші головна роль Марічки.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
На зйомках фільму "Довбуш". Фото: пресслужба фільму

Таїсія-Оксана Щурук

Ще одна головна героїня "Перших ластівок". У першому сезоні Таїсія-Оксана Щурук зіграла тихоню Катю, у другому все перевернулося догори дриґом. Рожеве волосся, яскраві сукні, відверті образи, довгі нігті – це нова героїня Альбіна Харткіпер. З роллю популярної Insta-блогерки Таїсія-Оксана Щурук також вдало впоралася.

Проте популярною акторка стала ще раніше, завдяки відомому серіаліті "Київ вдень і вночі". Актриса знімалася в цьому проєкті впродовж трьох років.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з серіалу "Перші ластівки. Залежні"

Наталія Бабенко

З 2015 року українська актриса зіграла в понад 20 проєктах, проте одна з головних ролей наразі в кінокар'єрі Наталії Бабенко – легкоатлетка Оксана у спортивній драмі "Пульс". Це історія паралімпійської чемпіонки Оксани Ботурчук. На старті спортивної кар’єри юна атлетка потрапляє до аварії та стає практично незрячою. Проте дівчина не здається та долає всі перешкоди на шляху до омріяної нагороди – золота на Іграх.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Наталія Бабенко на зйомках фільму "Пульс". Фото: пресслужба фільму "Пульс"

Також у цій категорії експерти відзначили Анну Адамович, Марину Кошкіну, Дар'ю Легейду, Аліну Коваленко, Дар'ю Петрожицьку, Олену Борозенець, Анастасію Рулу, Анну Жураківську, Марію Федорченко.

Категорія: "Українські актори до 30 років"

Олександр Рудинський

Популярність Олександру Рудинському принесла головна роль Ніка в українському молодіжному серіалі "Перші ластівки". Щирий рудий хлопець з приємною усмішкою виявився улюбленцем сучасної молоді попри те, що в перших серіях грав "бидлоту".

А в другому сезоні Рудинський зіграв повну протилежність – "ботаніка". Тепер же в активі молодого актора участь у фільмах "Носоріг", "Бурштинові копи" та 10-серійному італійському вестерні "Джанго". І це не увесь перелік.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з серіалу: "Перші ластівки"

Також подивитися на творчість Рудинського можна в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Цікаво, що свій дебют в театрі Рудинський розпочав з трофея – став володарем міжнародної театральної премії за дебют року.

Андрій Лідаговський

Непрофесійний актор, але це не завадило Андрію Лідаговському вразити грою у фільмі "Мої думки тихі". Після цієї ролі кінокритики назвали його відкриттям року. За цю ж роль його номінували на "Золоту Дзиґу" і "Кіноколо".

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр з фільму "Мої думки тихі"

Максим Девізоров

Самозакоханий, самовпевнений, мажор-егоїст – здається, цей образ не покидає актора Максима Девізорова. Тим більше саме таким його запам'ятали після "Перших ластівок". Проте вже наступного року відбудеться прем’єра "Мирний-21", де артист зіграє взагалі нового для себе за характером персонажа.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Максим Девізоров на зйомках фільму "Мирний-21"

Ремзі Білялов

Для молодого кримчанина фільм "Додому" став дебютом в кіно. Але Ремзі Білялов не загубився на фоні більш досвідчених партнерів фільму. Йому боліла ця історія, і йому вірили.

Сеітаблаєв, Вітовська, Цимбалюк, Пустовіт, Хижняк – 20 українських акторів, які вражають
Кадр из фильму "Додому"

Максим Самчик

Уперше гучно про себе Максим Самчик заявив у 2017 році у фільмі "Коли падають дерева", де зіграв молодого бандита "Шрама". У 2019 році – ті самі "Перші ластівки" і роль 11-класника Феді Макарова – школяра-представника ЛГБТ.

А вже у другому сезоні він грає Влада Якименка, хлопця з небезпечного району, який мріє стати спортивним коментатором та вирватися з цього болота. У 2021 році вийшов фільм "Пульс", де також грає Самчик.

Також у цій категорії експерти відзначили Григорія Бакланова, Макара Тихомирова, Олександра Піскунова, Євгена Ламаха, Максима Донця, Дмитра Олійника та Івана Шарана.

А хто з українських акторів останнім часом вразив саме вас? Чи залишилися прізвища, які ми не назвали? Пишіть нам в коментарях.