Зміст:
  1. Загальне враження про серіал
  2. Моменти, які експертки особливо відзначили
  3. Що не сподобалось в серіалі

Новий сезон Sex Education досі тримається №1 за переглядами сервісу Netflix в Україні.

Назва: "Статеве виховання" (Sex Education)

Жанр: комедійно-драматичний серіал

Кількість сезонів та серій: 3 сезони по 8 серій кожен

Тривалість серії: близько 50 хв.

У центрі сюжету серіалу Sex Education – проблеми учнів середньої школи англійського містечка Мурдейл. 

Герої-підлітки, їхні батьки і вчителі шукають відповіді на складні запитання, про які "не заведено говорити з людьми".

Ми подивилися та обговорили по дві серії з різних сезонів з експертками:

  • Ольгою Хайдуковою, психотерапевткою, сексологинею;

  • Анастасією Забелою, психологинею, яка працює в приватній школі, а у вільний час займається статевою освітою в TikTok і веде сторінку "У Трусах" .

Загальне враження про серіал

 

Ольга Хайдукова: "Серіал дуже сподобався. Третій сезон більше, ніж попередні два. Він і фундаментально глибший і ясніший в посланнях. Тут багато яскравих героїв, кожен має особисту драму, ставало зрозуміло, чому з ним все відбувається саме так, чому такі його реакції.

Серіал дає зрозуміти, що наше минуле впливає на теперішнє, що всі потребують підтримки. Особливо в місцях, де нам важко і ми в невигідному світлі, де лажаємо, де нам страшно чи соромно. У темі сексуальності – якраз дуже багато сорому. Соромно всім: батькам, педагогам, підліткам. І часто саме через сором не стається діалогу. А в людини є просте запитання про себе, своє життя і тіло.

У зоні інтимності багато зніяковіння – це добре, бо дозволяє нам регулювати дистанцію, те, наскільки ми готові відкритися, підпустити до себе, наблизитись самі. Якщо в темі сексуальності немає зніяковіння і сором’язливості, тоді не відчуваються межі сексуальних потреб. Так людина не може розпізнати свої кордони: що з нею можна робити, а чого – ні.

Але окрім слухати себе – чи не поспішаю, чи точно мені це підходить, чи хочу я взагалі займатись сексом – у секс-освіті важливий елемент реальних знань: про методи контрацепції і як себе убезпечити, про особливості геніталій. Сексом ми вчимося займатись, це навик. І щоб цей процес був безпечним, потрібні зрозумілі знання.

Sex Education хороший тим, що нехай і з певною пікантністю, але допомагає впоратися зі зніяковінням. І питання, які ставлять тут, – супер за віком. Там достатньо реальні підлітки зі своїми запитами, досвідом.

Якщо комусь із батьків здається, що це на Заході, в Україні такого немає, то, мабуть, вони просто не розмовляли зі своїми дітьми чи ідеалізують їх.

Мені за жоден епізод не було соромно і жоден епізод не було дивитись бридко. 

Наприкінці завжди є дорослий зрілий погляд, вустами персонажа все одно буде відповідь, що відбувається, чому було так ніяково і що з цим робити.

Анастасія Забела: "Круто. Я була приємно вражена тим, що серіал дозволяє неформально познайомитись з певними темами сексу, вони класно інтегровані в сюжет. У мене була індивідуальна консультація з дівчинкою з восьмого класу. Їй було трохи соромно сказати, що вона дивиться Sex Education. 

Для підлітків цей серіал – класна можливість познайомитися з темами сексуальності через сюжет, неформально і не напружуючись. 

Автори зробили концентрацію і гіперболізованість, звісно, бо життя підлітків не настільки насичене сексом, як у серіалі. А загалом серіал життєвий.

Хоч вже не зараховую себе до підлітків, мені теж було цікаво. Ніби відкидаюся в той вік і проживаю це разом з героями – хвилююся за їхні побачення.

Це навіює стан, коли тобі 16, ти незграбний, не знаєш, як виглядаєш, серіал ніби допомагає прожити ще трохи ці моменти. 

Напевно, молодь є цільовою аудиторією серіалу. Але не сказала б, що це дорослі люди. Тим, кому 35+, навряд зайшло б. 

Але це класно, якщо вони дивляться серіал. Особливо якщо зі своїми дітьми і мають можливість обговорити ці теми".

Ольга Хайдукова: 

Думаю, цільова аудиторія Sex Education – це також платоспроможні дорослі. Напевно, для багатьох було чимало відкриттів під час перегляду. 

Може, навіть дехто пережив заздрість до героїв цього серіалу. "Ого, з ним це відбулося в 15 років, він усвідомив свою гомосексуальність, нічого собі", – міг подумати, наприклад, 45-річний чоловік, який все життя в собі це придушував. Чи жінка, в якої чомусь не вдається в партнерському сексі помістити своє задоволення, щоб їй секс подобався. В якомусь сенсі це – маніфест сміливості дослідження себе".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Моменти, які експертки особливо відзначили

 

1. Ольга Хайдукова: "Хлопець з дівчиною займаються сексом. Коли хлопець досягає оргазму, він задоволений собою, а дівчина відривається від нього і каже: "Я не кінчила". І пояснює, що з іншими у неї був оргазм, а з ним – ні. 

Дівчина йде, а герой залишається з чітким відчуттям: "Я поганий у сексі". І намагається розібратись, як стати кращим. Через сором іде запитувати, від псевдоексперта дізнається, що у нього, скоріш за все, просто маленький член. 

Sex Education у топі Netflix в Україні. Дивимось серіал з сексологинею та психотерапевткою
Кадр з серіалу Sex Education. 3 сезон

Герой опинився в ситуації, коли чітко зрозумів, що справа в ньому. При тому, що до цього все було гаразд. Ось так, буває, ми випадково травмуємо наших сексуальних партнерів. 

Я дивлюся на цю ситуацію як сексолог так: жіночий оргазм – це здебільшого відповідальність жінки: як їй більше подобається, як вона домовиться з партнером.

Бо не всі жінки отримують оргазм при стимуляції вагіни. Не у всіх однаково чутливий клітор. 

Для деяких оргазм може досягатися через якусь ділянку на спині, мізинчик на нозі. 

Оргазм у нас в голові відбувається, але ми через тіло підживлюємо це відчуття, щоб досягти стадії плато, відчути тілесну зміну, щоб розрядка могла відбутися на піку збудження.

У певний момент герой чує від Отіса і Мейв правильні речі: "Чувак, не важливо, якої довжини і товщини у тебе член, доки в тебе є язик і пальці – це теж секс". 

Якщо метафорично подивитись на процес сексу, секс – це не сам статевий акт. Статевий акт – один із етапів.

Прелюдія до того – емоційно підігрівати одне одного, фліртувати, слати повідомлення – усе це запрошення в сексуальну гру, скероване на наростання збудження".

2. Анастасія Забела: "Дуже сподобався момент, коли у героїв мав відбутися перший сексуальний досвід і вони одне в одного запитували: "А це добре? А так можна?". 

Оце класна демонстрація, тому що у нас є проблема сексуальної згоди. Це те, чого не вистачає – запитувати у людини: "Що тобі подобається? А що можна? А як краще?".

Сподобалася цитата Отіса, що у всіх є свої недоліки і наші тіла зазвичай неконтрольовані, але ми завжди контролюємо те, що говоримо.

Sex Education у топі Netflix в Україні. Дивимось серіал з сексологинею та психотерапевткою
Кадр з серіалу Sex Education. 2 сезон

Вона була адресована хлопцеві, який інфікував дівчат хламідіозом і приховував це.

Дійсно, ми не контролюємо інколи свої тіла. Але відрізняємося від тварин тим, що можемо все проговорити".

3. Анастасія Забела: "Ще був класний момент, де дівчина ділиться з подругою невдалим досвідом фінгерінгу від хлопця". 

Подруга їй радить: "Скажи йому, чого хочеш",  а у відповідь чує: "А раптом я його налякаю?". І це досить глобальна проблема.

Часто ми готові жертвувати власними інтересами, щоб не образити іншу людину, стати комфортним для когось, щоб хтось вирішив, що ти класний, як і всі.

Коли герой тренується на апельсині (задовільняти жінку пальцями. – Ред.) була суперцитата від подруги, яка його вчила:

"Кожен апельсин унікальний. Немає ніякої чарівної техніки для всіх жінок, ти повинен запитувати свою, як подобається її апельсину".

Для нього це було відкриттям.

Sex Education у топі Netflix в Україні. Дивимось серіал з сексологинею та психотерапевткою
Кадр з серіалу Sex Education. 2 сезон

Так само, коли сексологиня прийшла в школу і порадила підліткам вибирати лубрикант на водній основі, тому що масла можуть пошкодити латекс, це для них було відкриттям: "А хіба вазилін не підійде?".

4. Ольга Хайдукова: "Дуже подобається лінія, яка йде впродовж усього серіалу. Мова про те, що сексуальна ідентичність, яку ми називаємо орієнтацією, гендерна ідентичність (яка я жінка чи чоловік), сексуальна ідентичність (чи вважаю я себе чоловіком чи жінкою і чи співпадає це з тією статтю, яка "видана акушеркою під час народженні") – це різні речі". 

Ерік – яскравий персонаж, відкритий, не розуміє, чому має приховувати свою гомосексуальність. Один із його партнерів, який довго не міг цього для себе визнати через стосунки з батьком і своє уявлення про те, яким має бути чоловік, знаходить відповідь, що чоловіки різні. І гендерна ідентичність "який я чоловік" – не те ж саме, що сексуальна ідентичність "хто мені подобається, хто мене збуджує". Тобто я можу бути маскулінним чоловіком, якому подобаються інші чоловіки. І це важливий момент.

Sex Education у топі Netflix в Україні. Дивимось серіал з сексологинею та психотерапевткою
Кадр з серіалу Sex Education. 3 сезон

Спочатку формується наша статева ідентичність – біологічна стать, наприклад, дівчинка. Потім – гендерна ідентичність: "А я яка дівчинка?". Її наповнюють знання про себе від чужих людей: гарна, неслухняна, любить танцювати тощо. 

Сексуальна ідентичність формується окремо, а в підлітковому віці  сексуальна потреба.

Окремо є ще сексуальна поведінка. Я – гетеросексуальна жінка, мене збуджують чоловіки. Але моя сексуальна поведінка може включати секс і з чоловіками, і з жінками, залежно від обставин. І з гомосексуальними людьми так часто: оскільки досі є стигма, вони можуть обирати мати дружину, дітей, обирати найменший спротив, бо надто велика напруга. І це велика трагедія та біль, з яким люди наодинці".

5. Анастасія Забела: "Коли мама Отіса приходить в школу і запитує в дітей, що б вони хотіли змінити в програмі з секс-освіти, у відповідь чує тишу. Коли починає наводити приклади – діти починають сміятися. Це типова реакція.

Дітям некомфортно говорити з дорослими про секс. Вони готові говорити про такі речі лише в мікроколективчиках, в ідеалі – з людиною, яку ніколи більше не побачать, яка не знає їхніх мам і де вони живуть. Тоді можуть поділитись чимось особливим.

Sex Education у топі Netflix в Україні. Дивимось серіал з сексологинею та психотерапевткою
Кадр з серіалу Sex Education. 2 сезон

У першій серії другого сезону головна тема "епідемія хламідіозу" – це яскраве висвітлення необізнаності наших людей. Можу повірити, що така ситуація в підлітків може відбутися в реальності. Нестача об’єктивної інформації може вилитися в те, що ми можемо напридумувати собі жахливих речей.

Я подібне часто зустрічаю у дівчат, які тільки починають жити статевим життям, бояться завагітніти і питають: "Він торкнувся моєї білизни пенісом, раптом я завагітнію?", "Він поторкався мене пальцями, а раптом він не мив рук після мастурбації і сперматозоїди потрапили всередину?".

Що не сподобалось в серіалі

Ольга Хайдукова: "Мені завжди прикро, коли психотерапевтів трохи придуркуватими показують. Ніби ми такі безмежні: у сексологів удома вагіни з пенісами стоять, куди не глянь. Це може відштовхувати людей.

Також в серіалі був доволі стереотипний момент з хлопцем з інвалідністю на візку. Героїня з подивом з’ясовує, що попри травму хребта ерекція у нього буває і сексом він може займатися, хоч нижче перелому нічого не відчуває. Відомо, що еректильна функція не залежить від спинного мозку.

Але серіал чудово показує, що кожне тіло може отримувати сексуальне задоволення".

Що ще глянути за темою:

  • Клуб "Shortbus" (2006)
  • Флібег (Fleabag), 2016
  • 13 причин чому (Th1rteen R3asons Why), 2017
  • Ейфорія (Euphoria), 2019
  • Sexify, 2021
  • Секс/життя (Sex/Life), 2021