Зміст:
  1. Бітлджюс Бітлджюс
  2. Граф Монте-Крісто
  3. Переслідувач

Бітлджюс Бітлджюс

Синопсис

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Продовження культової класики Тіма Бертона 1988 року "Бітлджюс" переносить нас назад у дивовижний і химерний світ живих і мертвих. Лідія Дітц, яку грає Вайнона Райдер, виросла і сама є матір’ю дорослої доньки, що поринає у власні ігри зі світом потойбіччя. Доньку, яку грає Дженна Ортега, приваблює загадкове минуле її родини та інтерес до світу примар, що повертає відомого демона — Бітлджюса (Майкл Кітон).

Після чергового виклику Бітлджюс повертається зі своїм нестримним духом. Цього разу він має нову місію — зламати правила світу мертвих, що призводить до ще більших катастрофічних наслідків. Химерні сцени зі світу привидів переплітаються з життям героїв у реальному світі, створюючи безліч комедійних моментів та випробувань для родини.

З традиційним готичним стилем Бертона цей фільм досліджує теми сім'ї, ідентичності та зв'язку між світами живих і мертвих, зберігаючи водночас оригінальний гумор і естетику першого фільму.

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Бітлджюс Бітлджюс"

Оригінальний кастинг з покращенням

Найголовнішою особливістю фільму є збереження практично всього акторського складу першого фільму: Майкл Кітон, Кетрін О’Гара та Вайнона Райдер повернулися до своїх ролей. А з нових персонажів з’явилася, зокрема, донька Лідії Дітц Астрід, яку зіграла Дженна Ортега, відома за серіалом "Венздей". Також у кастингу з'явилися Моніка Беллуччі, за сценарієм вона колишня дружина Бітлджюса, та Віллем Дефо – Вольф Джексон, який відстоює порядок та спокій у потойбічному світі. А в епізоді на початку картини можна побачити легендарного Денні ДеВіто.

Божевільний стиль Бертона

Без Тіма Бертона новий сиквел втратив би фантастично-комедійні елементи. До того ж тут цікаво обігруються незвичні локації, такі як митниця, метрополітен та пустеля у світі потойбіччя.

Загальні враження

Фільм "Бітлджюс Бітлджюс" пропонує пригадати старий фільм 1988 року та подивитися на нові пригоди улюблених головних героїв. Стрічка дочекалася свого релізу та зберегла оригінальний кастинг та режисера.

Утім, деякі нововведені персонажі часом виглядають зайвими й затягують сюжетну лінію.

Граф Монте-Крісто

Синопсис

Юний Едмон Дантес (П'єр Ніне) планує невдовзі стати капітаном корабля та одружитися зі своєю коханою Мерседес (Анаїс Демустьє). А втім, планам не судилося здійснитися. Хлопця несправедливо звинувачують у зраді. Едмон опиняється у замку Іф на віддаленому острові. Єдиним його співрозмовником впродовж довгих років є аббат Фаріа (П'єрфранческо Фавіно). Він розповідає Дантесу, де заховані скарби тамплієрів. Після втечі ці скарби допоможуть головному герою влаштувати гідну помсту тим, хто запроторив його до в’язниці.

Екранізація книжкової класики

Режисерам Александру де Ла Пательєру та Матьє Делапорту вдалося зробити максимальну вижимку книги на понад 1000 сторінок. Раніше дует екранізував роман "Три мушкетери", який авдиторія сприйняла прохолодно.

Найдорожчий фільм Франції

Екскурсія мальовничими островами Іф та Монте-Крісто та увага до деталей життя французької верхівки 1830-х років обійшлися у 43 мільйони євро. Це робить фільм одним із найдорожчих проєктів країни за 2024 рік.

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Граф Монте-Крісто"

Кастинг

Едмона Дантеса зіграв П’єр Ніне, найбільше відомий роллю Джаліля Леспера у байопіку "Ів Сен-Лоран". Його кохану Мерседес зіграла Анаїс Демустьє, яка відома переважно французькій публіці роботами у фільмах "Alice and the Mayor" та "Living on Love Alone".

Загальні враження

Пригодницька драма "Граф Монте-Крісто" пропонує зануритись у тригодинну історію про Едмона Дантеса. Стрічка захоплює своїми локаціями та відтворенням французького побуту першої половини ХІХ століття. Фільм легко дивитися, буквально на одному подиху, попри те, що місцями надто заплутаний сюжет та загалом велика кількість персонажів. 

Переслідувач

Синопсис

Події фільму розбиті на шість епізодів, і на самому початку озвучено, що глядачу пропонується екранізація відомих злочинів. У кожному з епізодів можна побачити двох головних героїв – Леді та Демона. Епізоди показані не в тій послідовності, в якій відбувалися події. Тож кожен новий кадр відкриває свою частину таємниці та породжує нові загадки у стосунках двох героїв. 

Кастинг

Головну героїню Леді зіграла акторка Вілла Фіцджеральд, відома ролями Емми Дюваль у серіалі "Крик", Меделін Ашер у "Падінні дому Ашерів" та Роско Конклін у "Річері".

Демона зіграв актор Кайл Галлнер, відомий ролями Кессіді Касабланкаса в серіалі "Вероніка Марс", Барта Аллена в "Таємницях Смолвіля" та Вінса у п’ятій частині франшизи "Крик".

Оригінальний сценарій з нетиповим сторілайном

Режисер Джей Ті Молнер створив цікаву історію, яку розвинув зі сцени у стилі остання дівчина – традиційний персонаж з фільмів жахів, де головна героїня залишається останньою проти антагоніста-кіноманіяка. Ця сцена є початком фільму, проте не історії. Сама розповідь складається із шести частин та епілогу, що нагадує стиль фільмів Тарантіно та книжок Чака Поланіка.

Еротичний трилер із сюжетними поворотами

У фільмі було використано чимало цікавих деталей: елементи символізму у сценах, знімання фільму на 35 мм плівку, розмив часового простору. Останнє особливо відчувається у моменті зміни локацій, наприклад, коли головні герої потрапляють із сучасного придорожнього готелю до помешкання старих хіпі.

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Переслідувач"

Утім, через невеличкий бюджет можна відчути й сюжетні прогалини: відсутність візуальної передісторії знайомства Леді та Демона, деякі сцени вбивства  – усе це некритичні недоліки, які, проте, впливають на загальне враження.

Загальні враження

Фільм "Переслідувач" – цікавий еротичний трилер, який затягує глядача ламаним сторілайном та сюжетними поворотами. Головний дует чудово вписався у своє амплуа.

Другий повнометражний фільм Джея Ті Молнера цілком має потенціал стати кращим трилером цього року, позмагавшись із "Довгоногом".