Зміст:
  1. Класика vs авторські коктейлі
  2. Подача vs смак
  3. Сезонні зміни
  4. Смаки та обізнаність у коктейлях змінюються

Українським барам все ще доводиться боротися зі стереотипом про "жіночі" та "чоловічі" коктейлі. Однак, зазначають представники барної індустрії, таких випадків стає дедалі менше. Відвідувачі поступово стають більш обізнаними у культурі споживання коктейлів, а з початком повномасштабної війни люди почали пити алкоголь відповідальніше.

LIGA.Life розпитала представників українських барів, що п’ють їхні відвідувачі та на що звертають увагу при виборі коктейлів. Яку роль відіграє колір напою та подача, чи відкриті українці до експериментів і як вплинули на барну культуру пандемія COVID-19 та повномасштабна війна — розповідаємо у матеріалі. 

Класика vs авторські коктейлі

У топ-5 коктейлів київського бару "Багряний" лише один класичний, розповідає адміністраторка закладу Юлія Сапіга. Вона зазначає: під час створення меню команда намагалася задовольнити побажання усіх клієнтів. Коктейльна карта закладу базується на вподобаннях власника квартири на Андріївському узвозі, 36 — у минулому, за легендою, він був режисером. Тому в барі пропонують як авторські напої, так і класичні коктейлі, подеколи маловідомі. 

"Ми хотіли підсвітити інший смак і водночас задовольнити цю потребу в класичних коктейлях. Звісно, не всі до цього готові, але ми дуже хотіли розширити цей спектр і трошки підштовхнути публіку до сприйняття якоїсь нової класики", — ділиться адміністраторка бару "Багряний". 

Сьогодні найпопулярнішими напоями у коктейльному меню закладу є класичний Millionaire із малиновим смаком на міцному бурбоні. Далі йдуть авторські Hurricane зі смаком маракуї, грейпфруту та ромом, пряний Dark & Stormy з темним ромом та імбирним елем, легкий Adriatique з цитрусами та шоколадний Willy Wonka із присмаком ягід і ментолової цукерки. 

Стереотип про "жіночі" та "чоловічі" коктейлі все ще існує. Що українці замовляють у барах
Коктейль Millionaire. Фото: instagram.com/bgrn_kyiv

Більший запит на класичні коктейлі спостерігають у київському барі "БарменДиктат", розповідає шеф-бармен закладу Назар Макаров. У топ-10 продажів бару входять 6-7 авторських напоїв і 3-4 класичні. Серед авторських у першій трійці завжди коктейлі Kraken, Thanos та Jesus Christ, а серед класичних — Negroni, Whisky Sour та Boulevardier. 

"Авторські коктейлі більш складні, вони можуть бути багатші за смаком. Тому люди, які розуміються у коктейлях, як правило, постійно експериментують і беруть щось нове, а потім повертаються до класики. І так по колу", — розповідає Назар Макаров.

Подача vs смак

Співвласниця вінницького бару "Полуночники" Міла Черній каже: багато років поспіль під час вибору напою перш за все відвідувачі закладу звертали увагу на інгредієнти коктейлю, ціну та презентацію. Памʼятаєте, на початку 2000-х тільки почали зʼявлятися коктейлі зі шматком ананасу, парасолем та хімічною зеленою вишнею? Крок за кроком команда бару намагається відучити гостей від цього: 

"Раніше часто бувало так, що люди бачили текілу або абсент у складі напою і казали: "Це не для мене". Щоб уникнути таких упереджень, ми намагаємося робити акцент не так на алкогольній складовій, як на історії та поєднанні смаку з іншими інгредієнтами. Наприклад, навіть ті, хто не люблять ром, були вражені нашим авторським коктейлем "Ложка каші", де ми настояли ром на гречці та зробили milk punch. А ті, хто не в захваті від горілки у чистому вигляді, округлювали очі, куштуючи "Кавун з хлібом" — для нього ми в нашій лабораторії приготували в техніці су-від горілку з житнім хлібом та вершковим маслом і поєднали з кавуновим лікером".

Інший важливий критерій при виборі напою — ціна. За словами Міли Черній, барна індустрія роками намагається повернути гостей в інший фокус, адже жоден коктейль, що включає якісний алкоголь та незвичні інгредієнти, не може коштувати надто дешево. 

А щодо подачі Міла каже: "Просто не потрібно забувати про естетику та, власне, Instagram. Багато людей починають знайомство з коктейлем очима. І багато хто — очима через екран".

Про увагу до незвичайної подачі коктейлю розповідає і співвласник чернівецького бару Daddy Cool Микита Корянов. Заклад відкрився місяць тому, однак вже може розповісти про певні закономірності у виборі напоїв відвідувачами. 

Серед найпопулярніших коктейлів цього бару — Daddy Mykola, який готують із українського молока, полуниці та горілки з додаванням кількох секретних сиропів. На другому місці — бразильський Daddy Ricardo, який подають у маленькій ванночці з каченятами, та гавайський Daddy Tikki. 

"Вони популярні через цікаву подачу та велику кількість цитрусових фрешів у складі. Зазвичай відвідувачам подобається щось екзотичне і тропічне. Тому коктейлі з манго та маракуєю у нас дуже добре продаються", — розповідає Микита Корянов. 

75% публіки бару — жінки. За словами співвласника Daddy Cool, відвідувачки часто надають перевагу більш тропічним напоям і звертають увагу на форму келиха, подачу та якісь особливі фішки, аби можна було зробити світлину і викласти її у соцмережі. Тому серед жінок таким популярним є коктейль Daddy Ricardo, який завдяки своїй незвичній подачі завірусився у TikTok та Instagram. Вони також обирають більш солодкі і кислі коктейлі з ігристими винами, ромом, тропічними фруктами і цитрусовими фрешами. 

Стереотип про "жіночі" та "чоловічі" коктейлі все ще існує. Що українці замовляють у барах
Коктейль Daddy Mykola. Фото: Daddy Cool

"Якщо говорити про чоловіків віком від 35-40 років, то вони часто надають перевагу більш складним коктейлям або п’ють міцний алкоголь. Однак усе залежить від конкретної людини. На жаль, ми все ще бачимо, що чоловіки розділяють коктейлі на "жіночі" та "чоловічі" за кольором, смаком чи формою келиха, хоча такого поділу насправді не існує. Коктейлі не були створені окремо для жінок або чоловіків", — зазначає співвласник бару Daddy Cool. 

Як приклад він наводить відомий коктейль Clover Club на малиновому сиропі — через смаки та колір відвідувачі помилково можуть вважати, що це коктейль для жінок від жінок. 

"Ми ще стикаємося з такими стереотипами, але вони поступово відходять. Радимо відвідувачам пробувати ті коктейлі, які можуть на перший погляд здаватися не зовсім чоловічими, і поступово рухаємо цю глибу", — ділиться Микита Корянов. 

Про випадки упередженого ставлення до напою через форму бокалу або колір розповідає й адміністраторка бару "Багряний". Серед критеріїв, якими керуються відвідувачі цього закладу під час вибору коктейлю — цікава назва, зовнішній вигляд та поєднання смаків. На останній чинник увагу звертають більш обізнані у барній культурі люди. 

"На щастя, ми вже відійшли від кліше "жіночий коктейль" і "чоловічий коктейль". Серед наших відвідувачів є багато жінок, які п’ють міцні напої, їм взагалі не важливий зовнішній вигляд, форма келиху чи колір. І є так само чоловіки, які надають перевагу коктейлям з яскравою назвою чи подачею. Звісно, є зовсім маленький відсоток гостей, яким подобається склад коктейлю, але вони не хочуть, аби напій подавали у "жіночому" келиху на високій тонкій ніжці. Здебільшого це чоловіки більш старшого віку. У такому разі вони просять зробити коктейль у більш маскулінному бокалі", — пригадує Юлія Сапіга

Шеф-бармен закладу "БарменДиктат" Назар Макаров звертає увагу на інший цікавий чинник при виборі напою гостями. За його словами, відвідувачі, які вперше приходять у бар або ще не обізнані в культурі споживання коктейлів, часто дивляться, що п’ють інші люди:

"Коли людина приходить у новий бар і не знає, що там готують, то дуже часто роздивляється навколо і замовляє те, що п’ють інші, хоча навіть не знає, що у тому коктейлі. Але вона бачать, що людям смачно і коктейль візуально їм подобається".

Сезонні зміни

Залежно від сезону пропозиції українських барів змінюються, розповідають представники індустрії. З настанням холоду в коктейльне меню "БарменДиктату" додають більш зігріваючі, міцні та трав’яні напої. Натомість меню "Багряного" більш універсальне й майже не залежить від сезону. Змінюється лише те, що з’являються гарячі коктейлі. 

У вінницькому барі "Полуночники" сезонні вподобання враховують і запускають лімітовані коктейлі з крафтовими українськими інгредієнтами — таке меню назвали "Хай росте". Таким чином щомісяця команда запускає один лімітований сезонний коктейль: Hanami з вишневим цвітом, Evergreen зі щавлем, Morva із шовковицею тощо. За словами співвласниці бару Міли Черній, зараз бартендери саме працюють над осіннім сезонним коктейлем.  

"Дуже хочеться, аби гості пили не лише класику з лікерами на основі маракуї, яку ми всі любимо, кокосової води з листям платана, пало-санто та іншою екзотикою. Це класні інгредієнти, але хочеться, щоб у складі коктейлю були: буряк, калина, абрикоси, яблука, лісові гриби, м’ята", — додає співвласниця закладу. 

Стереотип про "жіночі" та "чоловічі" коктейлі все ще існує. Що українці замовляють у барах
Коктейль Nectarine. Фото: polunochnyky.bar

Смаки та обізнаність у коктейлях змінюються

Барна індустрія України поступово розвивається. Інколи причиною цього розвитку стають зовсім несподівані події. За словами шеф-бармена закладу "БарменДиктат" Назара Макарова, під час пандемії COVID-19 українці почали більше готувати вдома і цікавитися тим, що таке домашній коктейль-бар

"Люди почали досліджувати, що потрібно для приготування коктейлю: який алкоголь, яке обладнання. Для декого це перетворилося на хобі, коли хочеться не просто випити якийсь алкоголь вдома, а приготувати щось прикольне", — розповідає він.

Інтерес до барної культури дозволив людям краще розуміти, які напої їм подобаються, і, як наслідок, це потягнуло вверх усю індустрію. 

Стереотип про "жіночі" та "чоловічі" коктейлі все ще існує. Що українці замовляють у барах
Коктейль Kraken. Фото: barmandictat.choiceqr.com

На культуру споживання коктейлів в Україні вплинула і повномасштабна війна, зазначає співвласниця бару "Полуночники" Міла Черній

"Культура пиття під час війни дуже сильно змінилася. Якщо спочатку багато барів були зачинені і люди взагалі не розуміли, як їм поводитися, то зараз стало ясно, що якась наша рутина, яка була до війни, має право на проявлення і зараз. Зараз бар змінив роль — він став значно ширшим і глибшим контекстом для гостя. Це тепер не тільки бар, це друг і терапевт".

Вона додає, що сьогодні споживання алкоголю стало більш відповідальним і свідомим. За словами співвласниці "Полуночників", люди почали більше цікавитися алкоголем і рідше доводять себе до стану повного сп’яніння. Наразі серед найпопулярніших напоїв закладу — класичні Pornstar Martini, Clover Club та Gin Garden. Але поруч із ними стоять авторські — наприклад, Pink Split.