Зміст:
  1. Хто такий Пінгвін?
  2. Різні всесвіти "Бетмена"
  3. "Пінгвін" в Україні
  4. Перші рецензії

19 вересня глядачі у всьому світі побачили першу серію нового серіалу "Пінгвін" з Коліном Фарреллом у головній ролі. Канал HBO Max випустив ТБ-шоу про злодія й ворога Бетмена — Освальда "Оза" Коббльпота, якого у кримінальному світі Готема знають як Пінгвіна. Цей серіал є спінофом блокбастера "Бетмен", який вийшов у 2022 році з Робертом Паттінсоном у головній ролі. Події серіалу розвиваються одразу після фільму й розказують про становлення Освальда Коббльпота як голови мафії в місті Готем. Головну роль у серіалі виконав голлівудський актор і номінант премії "Оскар" Колін Фаррелл.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

LIGA.Life згадує історію "Пінгвіна" й розказує, якою вийшла перша серія нового шоу від HBO Max.

Хто такий Пінгвін?

Освальд Честерфілд Коббльпот, або ж Пінгвін. Це персонаж коміксів видавництва DC Comics, який зʼявляється вперше у 1941 році. Пінгвін є одним із найпопулярніших ворогів Бетмена. Його також неодноразово називали одним з кращих злодіїв всесвіту DC, і цей персонаж входить до списку найкращих лиходіїв з коміксів усіх часів.

"Тоні Сопрано" світу DC: серіал "Пінгвін" відкриває нову главу саги про Бетмена
Кадр з серіалу "Пінгвін"

Пінгвін — мафіозі з Готем-Сіті. Він вважає себе джентльменом. Є власником нічного клубу Iceberg Lounge. Найчастіше його зображують як людину невисоку на зріст, огрядну, з довгим носом, у костюмі. Одним з його обовʼязкових атрибутів є парасолька. Це зазвичай високотехнологічна холодна зброя. Туди може бути вмонтований пістолет, газ, мечі/ножі й багато інших речей.

Співавтор "Пінгвіна", Білл Фінгер вважав, що образ джентльменів із вищого суспільства у смокінгах нагадує імператорських пінгвінів. Звідси власне й псевдонім Коббльпота. Іноді у фільмах Пінгвін зображується хворим на синдактилію (захворювання, під час якого у людей декілька пальців зростаються в один). Наприклад, Пінгвін Коліна Фаррелла у серіалі має таке захворювання на нозі, через що він шкутильгає, як пінгвін.

На сьогодні існує декілька втілень Пінгвіна на екрані. Вперше, поза коміксами, цього злодія можна було побачити в серіалі "Бетмен" 60-х років з Адамом Вестом в ролі Бетмена. Тоді роль Пінгвіна втілив Берджесс Мередіт. Він також зіграв цього ж персонажа в спінофі фільму 1966 року (іронічно, що раніше серіал розширяли фільмом, а у 2024 році серіал виступає спінофом картини).

Масову популярність Пінгвін здобув у виконанні Денні Де Віто для фільму "Бетмен повертається" Тіма Бертона в 1992 році. У тому ж фільму головні ролі виконали Майкл Кітон та Мішель Пфайффер.

Після цього глядач міг побачити Пінгвіна в серіалі "Готем", який виходив з 2014 до 2019 року, у виконанні Робіна Лорда Тейлора. І ось тепер Пінгвін знову повернувся на великі екрани у 2022 році у фільмі "Бетмен" від режисера Метта Рівза.

Різні всесвіти "Бетмена"

З виходом "Бетмена" у 2022 році могла зʼявитися певна плутанина із таймлайнами у світі DC. Річ у тім, що кіностудія Warner Bros. розробляє одразу кілька всесвітів за коміксами DC, які між собою не повʼязані.

Отже, компанія активно розвиває DC Extended Universe (DCEU) — серію фантастичних фільмів про супергероїв з коміксів DC, яку започаткував ще Зак Снайдер у 2013 році. В цій серії 16 фільмів, які відрізняються фантастичним сюжетом й масштабними спецефектами. DCEU завершила своє існування у 2023 році із виходом фільму "Аквамен і загублене королівство". Тепер вона переродиться у The DC Universe: нову серію фантастичних фільмів про Бетмена, Супермена й інших супергероїв. Курувати розвиток цього всесвіту будуть режисер Джеймс Ганн і продюсер Пітер Сафран. Першим фільмом з оновленого всесвіту буде "Супермен" Джеймса Ганна, який має вийти у 2025 році.

Крім того, є також більш "реалістичний" всесвіт "Бетмена", який розвиває режисер Метт Рівз. Туди поки входить "Бетмен" 2022 року з Робертом Паттінсоном в головній ролі й, власне, серіал "Пінгвін" з Коліном Фарреллом. Ця серія відрізняється реалістичністю подій та суворішим тоном розповіді. Тут немає фантастичних й вигаданих істот. Натомість референсами служать детективи Девіда Фінчера (для фільму "Бетмен") й класичні стрічки про мафію (для "Пінгвіна"). Наступним фільмом в цій серії, після серіалу "Пінгвін", має стати "Бетмен 2", який очікується в кінотеатрах у 2026 році.

До того ж Warner Bros. мають також умовний всесвіт "Джокера", куди входять поки два фільми: неймовірно успішний "Джокер" 2019 року з Хоакіном Феніксом у головній ролі й "Джокер: Божевілля на двох", де другу головну роль виконує Леді Гага. Стрічку українці побачать на великих екранах на початку жовтня цього року. Ця серія дуже умовно повʼязана з коміксами DC й фокусується саме на історії Джокера. Події фільмів відбуваються у Нью-Йорку 1980-х років. Їхня характерна риса — жорстокість й рейтинг 18+. Чи буде розвиток історії після другого "Джокеру" — наразі невідомо.

"Пінгвін" в Україні

Канал HBO Max (який належить Warner Bros.) замовив серіал "Пінгвін" як спіноф "Бетмена" у березні 2022 року, одразу після виходу фільму Метта Рівза. Режисер також керував написанням сценарію та брав участь у найманні творчої групи. Втім, не виступив режисером серіалу. Зйомки ТБ-шоу почалися в березні 2023 року в Нью-Йорку й завершилися в лютому 2024 року. Серіал складається з восьми епізодів.

Перша серія "Пінгвіна" в Україні була показана 20 вересня, в межах премʼєр-івенту від MEGOGO. Український стримінг виступає офіційним й ексклюзивним дистрибʼютором контенту HBO Max в нашій країні. Спеціально до виходу серіалу MEGOGO організували премʼєру в стилі студійних фільмів. Вперше подібний захід був проведений під час виходу серіалу "Дім Дракона", спінофу "Гри престолів". Маркетинг-директорка MEGOGO Валерія Толочина зізналася, що тоді Warner Bros. не одразу погодилися на організацію такого івенту, через острах ракетних обстрілів з боку Росії. Втім, премʼєрний показ "Дому Дракона" пройшов успішно й MEGOGO вирішили продовжити цю традицію.

"Тоні Сопрано" світу DC: серіал "Пінгвін" відкриває нову главу саги про Бетмена
Фотограф Антон Кулаковський

Перед виходом серіалу "Пінгвін" Warner Bros. вже не були проти організації премʼєр-івенту в Україні. Навпаки, вони надіслали MEGOGO концепт до проведення цієї премʼєри. Основним було те, що на базі обраного кінотеатру кіностудія рекомендувала побудувати нічний клуб, щоб це нагадувало Iceberg Lounge, яким володіє Пінгвін за сюжетом серіалу, й в цих декораціях показати першу серію. Толочина сказала, що спочатку їй це завдання здалося нездійсненним і вони навіть хотіли відмовитись від організації. Але потім команда вирішила підійти до завдання креативно й зробити навпаки: на базі нічного клубу організувати кінотеатр. Локацією обрали відомий в Києві нічний клуб "К41". Власники клубу одразу погодились. Там, власне, й була проведена премʼєра. З огляду на те що клуб  має індустріальний вигляд, а внутрішні приміщення виконані в стилі лофт, в результаті це ще краще передало атмосферу "Пінгвіна". Перші 500 глядачів в клубі "К41" і всі інші користувачі MEGOGO побачили премʼєрну серію 20 вересня.

Перші рецензії

Кожен новий епізод "Пінгвіна" виходитиме на HBO Max щотижня. Наразі, за результатами першої серії, відгуки глядачів й критиків здебільшого позитивні. На сайті IMDB серіал має рейтинг 8,9, що відповідає топовим показникам. На агрегаторі рецензій Rotten Tomatoes серіал має 94% зі 100% від критиків й 89% від глядачів. Ще один агрегатор рецензій Metacritic присудив "Пінгвіну" 72 бали від критиків. А втім, з виходом всіх серій оцінки можуть ще змінитися.

Деніел Фінберг із The Hollywood Reporter каже, що "Пінгвін" нагадує "Хрещеного батька" та багато інших серіалів, від того самого HBO, наприклад "Клан Сопрано". "Як і багато інших серіалів такого типу, він пропонує нам цикл барвистих погроз, садистських тортур, передбачуваних зрад і подальших утилізацій тіл, виконаних з професійним блиском, але без достатньої креативності", – пише критик.

Серіал, дійсно, ніби увібрав в себе головні риси всіх гангстерських фільмів, що виходили в Голлівуді за останні пів століття: від "Хрещеного батька" до "Славних хлопців" й вищезгаданого серіалу про Тоні Сопрано.

Окремо критики виділяють майстерний макіяж, який перетворив голлівудського плейбоя Коліна Фаррелла на потворного й навіть жахливого мафіозі Пінгвіна з тонною шрамів на обличчі та протезами. Проте навіть крізь цей грим можна побачити майстерність акторської гри Фаррелла.

"Тоні Сопрано" світу DC: серіал "Пінгвін" відкриває нову главу саги про Бетмена
Кадр з серіалу "Пінгвін"

Ден Ейнав з Financial Times пише, що Фаррелл видобуває вразливість і навіть певну ніжність з-під жорстокої, мінливої зовнішності. У своїй рецензії він наголошує: "Це особливо помітно у сценах за участю владної, але хворої матері Оза (Дірдрі О'Коннелл) та його молодого водія Віктора (Рензі Феліз) – нещодавно осиротілого підлітка, якого Пінгвін бере під своє крило".

Дехто вважає, що серіал із всесвіту "Бетмена", де немає самого Бетмена, не потрібний (в "Пінгвіні" не передбачається поява Бетмена у виконанні Роберта Паттінсона). Втім, наразі "Пінгвін" демонструє, що цілком має право на самостійне існування.