Зміст:
  1. sexnesc – Птахи не співають, вони кричать від болю
  2. KOSMOPOLIS –  Задихаюсь
  3. VovaZiLvova – Не закопаю свій талант
  4. Entely – Втекти
  5. Layuchi Kvity – У​к​р​а​ї​н​с​ь​к​и​й а​н​д​е​р​г​р​а​у​н​д ІІ (​П​і​с​н​і​, я​к​і ви н​ік​о​л​и не п​о​ч​у​є​т​е на к​о​н​ц​е​р​т​і​)
  6. Околиця – Хто перший?

Останній тиждень у музичному просторі приніс 200 треків, що є одним із найменших показників за цей рік. Проте є декілька релізів, з якими варто ознайомитися. Сьогодні поговоримо про дебютний альбом sexnesc, абстрактний рок-сингл від KOSMOPOLIS та пісню-подяку від VovaZiLvova.

sexnesc – Птахи не співають, вони кричать від болю

Жанр релізу: альтернативний рок, альтернативний метал.

Дата релізу: 29.12.2023.

Чернігівські амбасадори альтернативного року вирішили піти ва-банк – показати свій дебютний альбом останньої п’ятниці.

Альбом "Птахи не співають, вони кричать від болю" – не про позитивізм у житті. Це подорож холодними та несправедливими реаліями світу, під які необхідно адаптовуватися. У повноформатнику гурт передав у вигляді концептуальної історії усю атмосферу невизначеності, яку він пережив протягом цього року.

Крім раніше виданого синглу "Червень", у трекліст увійшли акустичні версії на треки "Ніссан" та "Червень". За жанром альбом балансує між альтернативним роком та металом, які дотримуються часових рамок пізніх 90-их та 00-их. Часом текстовий супровід відходить на задній план, надаючи хід інструментальному соло.

KOSMOPOLIS –  Задихаюсь

Жанр релізу: рок.

Дата релізу: 29.12.2023.

Пісня, яка абстрактним текстом передає проблему сьогодення – ігнорування реальної перешкоди та загрози. Ліричному герою явно недобре, бо вже задихається та б’ється у конвульсіях. Проте яким би не був його жахливий стан, він так і не може побачити та прийняти реальність, яка зараз є.

"Задихаюсь" – рок-пісня, яка є поверненням до рідного стилю після постпанкового "Місто без світла".

VovaZiLvova – Не закопаю свій талант

Жанр релізу: реп.

Дата релізу: 28.12.2023.

У Вови зі Львова вийшла легка пісня-подяка усім воїнам, що прямо зараз боронять країну та не мають змоги повернутися до сім’ї на Новий рік. Під акустичну гітару репер обіцяє: свій талант він не закопає.

Entely – Втекти

Жанр релізу: інді-поп.

Дата релізу: 28.12.2023.

"Втекти" – це про бажання авторки втекти від сумних думок та чорно-білих тонів на користь різнобарвних почуттів. Пісня натякає на початок нової творчості виконавиці, яка останнім часом творила в одній площині.

Жанрово стиль виконавиці майже не змінився – інді-поп із чіпким приспівом.

Layuchi Kvity – У​к​р​а​ї​н​с​ь​к​и​й а​н​д​е​р​г​р​а​у​н​д ІІ (​П​і​с​н​і​, я​к​і ви н​ік​о​л​и не п​о​ч​у​є​т​е на к​о​н​ц​е​р​т​і​)

Жанр релізу: альтернативний рок, нойз-поп.

Дата релізу: 26.12.2023.

Ще у лютому нойз-поп гурт Layuchi Kvity презентував першу частину "Українського андерграунду". Тоді це був неконцептуальний збірник виданих та невиданих пісень із гаражним веселим звучанням. Друга ж частина зазнала певних змін: тепер сюди увійшов ексклюзив, який став на декілька тонів песимістичнішим.
Спочатку може здатися, що і жанрово це буде нойз-поп шугейзний цілісний реліз. Проте вже після першого треку розпочинається травестійний інді-рок, який не соромиться у серйозному світлі виставляти абсурдність.

Околиця – Хто перший?

Жанр релізу: інді-поп.

Дата релізу: 29.12.2023.

Акустична гітара, до якої згодом доєднуються мелодійні барабани – так розпочинається пісня "Хто перший?". Пісня оповідає про той етап стосунків, у який багато хто хоче повернутися. Для кожного він різний, тому Околиця змальовує його нечіткими деталями, які мають чимало вільного місця для уяви.