Зміст:
  1. Гра в бісер
  2. Портрет Доріана Ґрея
  3. Ultra-Processed People. Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food … and Why Can’t We Stop?
  4. Бояриня
  5. Джерело

Цього тижня LIGA.Life знову досліджує книжкові полиці відомих українців. Своїми літературними фаворитами поділилась Аніта Луценко, експертка зі здорового способу життя, мотиваційна спікерка, інфлюенсерка, майстриня спорту та багаторазова чемпіонка зі спортивної аеробіки.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Гра в бісер

Автор: Герман Гессе.

Твір, який приніс своєму автору Нобелівську премію з літератури в 1946 році. Це алегоричний роман про утопічне інтелектуальне товариство, відоме як Касталія, присвячений "грі в бісер" — формі філософських дискусій та синтезу знань.

Головний герой Йозеф Кнехт проходить шлях від учня до Магістра Гри, але зрештою залишає Касталію, щоб жити серед звичайних людей. Роман досліджує природу знання, мистецтва, духовності та пошуки сенсу життя в сучасному світі.

"Це філософське есе, замасковане під сюрреалістичний роман. Кожна сторінка, речення, думка цього твору можуть обмірковуватися тижнями й примірятися до власного життя та цінностей, яких дотримуєшся. Для мене ця книга – скарбниця питань до самої себе та джерело багатьох роздумів. Після її прочитання відкрила в собі багато нового, зокрема й пізнала раніше невідомі свої сторони", – ділиться враженнями Аніта.

Від харчування до філософії. Що читає Аніта Луценко, експертка зі здорового способу життя
Фото: Yakaboo

Портрет Доріана Ґрея

Автор: Оскар Вайлд.

У романі досліджується тема впливу аморальності на фізичну красу і душу людини. Він розкриває історію юнака Доріана Ґрея, чия зовнішня вродливість ніколи не в'яне, тоді як його внутрішній портрет старіє і спотворюється, відображаючи його розпусні вчинки та егоїстичні помисли. Крізь призму цього задуму Вайлд порушує філософські питання про природу краси, моралі, мистецтва та їх взаємозв'язків у вікторіанському суспільстві.

"У школі читала скорочену версію цього твору, однак цього року перечитала цей шедевр у повній версії і була просто вражена від того, як багато я пропустила. Для мене це книга про те, як дії людини, її думки та слова відображаються на її зовнішності. Мене це дуже захопило, адже завжди намагаюсь за обличчям визначити характер, моральні принципи та інтелект людини", – ділиться інфлюенсерка.

Від харчування до філософії. Що читає Аніта Луценко, експертка зі здорового способу життя
Фото: Yakaboo

Ultra-Processed People. Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food … and Why Can’t We Stop?

Автор: Кріс ван Тулекен.

Книга розкриває проблеми надмірного споживання ультрапереробленої їжі, багатої цукром, сіллю, трансжирами та штучними інгредієнтами. Автор пояснює, як ультраперероблені продукти впливають на здоров'я та навколишнє середовище. Книга закликає повернутися до натуральних, неперероблених продуктів та усвідомленішого ставлення до їжі.

"Ця книга ставить перед нами питання про оброблену їжу, яка насправді вже не є їжею. Часто ми вживаємо страви, які не можуть бути приготовані нами на власній кухні. Автор пише саме про вплив такого харчування на здоров'я та розкриває секрети популярних компаній. Ти починаєш дивитися на їжу абсолютно під іншим кутом і розумієш, що в складі морозива, наприклад, є гума, яку їсть твоя дитина. Ця книга вплинула не лише на мої погляди стосовно харчування, а й загалом на світогляд та ставлення до свого життя", – розповідає Аніта Луценко.

Від харчування до філософії. Що читає Аніта Луценко, експертка зі здорового способу життя
Фото: Yakaboo

Бояриня

Автор: Леся Українка.

Драма "Бояриня" відображає добу Руїни. Авторка закликає народ не лишати свою рідну землю, не цуратися своєї мови, звичаїв та традицій, а навпаки робити все можливе, аби бути справжнім українцем. Леся Українка наголошує на важливості боротьби заради кращого майбутнього України. Вона показує реальні відносини України та Росії та розповідає про нелегку й трагічну долю нашої країни.

"Пройшло більше, ніж 100 років, а питання, розкрите у драмі "Бояриня", й досі актуальне. Ми знову в стані війни з тим же ворогом. Читаючи цей твір, розумієш, яка коротка у нас пам'ять, наскільки завжди відчувалась різниця між українцями та росіянами, абсолютно в усьому: мова, традиції, культура та ставлення до жінки", – коментує експертка.

Від харчування до філософії. Що читає Аніта Луценко, експертка зі здорового способу життя
Фото: Amazon

Джерело

Автор: Айн Ренд.

Це роман американської письменниці Айн Ренд, написаний у середині 20 сторіччя. Головний герой, Говард Рорк — молодий архітектор-індивідуаліст, у якого відсутнє бажання компромісу зі своїми творчими переконаннями заради визнання й успіху, прагнучи будувати за стандартами модернізму.

Персонажів роману ми й сьогодні можемо побачити у своїх колегах, впізнати в друзях чи зустріти на вулиці. Цей роман про генія і бездарність, про велич і нікчемність, про чесність і лицемірство, про підлість і зраду, про покликання і стійкість, про альтруїзм і егоїзм, про пристрасть і байдужість.

"Людина, якій не подобається справа, якою вона займається, створює незручності собі та оточенню через власну незадоволеність. Саме тому потрібно поринути в те, що тебе захоплює, і стати найкращим у цій сфері без страху і співчуттів. Вважаю, що у кожної людини є хист до тієї чи іншої справи, і ця книга показує: коли в тебе є справжній талант, то рано чи пізно це принесе тобі результати. Головне – не знижувати планку вимог до себе і масштабу мрій, адже вони мають властивість здійснюватися", – підсумовує Аніта Луценко.

Від харчування до філософії. Що читає Аніта Луценко, експертка зі здорового способу життя
Фото: Yakaboo