Зміст:
  1. Сюжет. "Це ж було вже!"
  2. 15 років очікування Джонсона
  3. Героїв багато – деталі відсутні
  4. Злодій – вигадали, щоб вбити
  5. Тед-Адам залишився антигероєм
  6. Екшен – чи бачили ви такий рівень у DC раніше?
  7. Нетупий гумор
  8. Що не сподобається
  9. Що сподобається

Але ще до світової прем'єри західні критики не надто позитивно оцінили стрічку. 

На момент публікації їй поставили 42% свіжості за мірками Rotten tomatoes. Та не варто засмучуватися. Це не вперше, коли критикам не сподобалися шаблонні діалоги, як пише видання The Playlist, розірваність сюжету та недоопрацьованість історій кожного з героїв, як зазначає INDEPENDENT, а глядачі не вважають це серйозними проблемами й радіють, що у всесвіті DC – бодай якісь зміни. Принаймні, після перших днів прем'єри глядачі оцінили фільм на 88% на Rotten tomatoes.

LIGA.Life уже подивилася фільм, ось що про нього варто знати. 

Сюжет. "Це ж було вже!"

2600 років до нашої ери. Тиран Ан Кот хоче викувати корону демона Саббака. Вона має силу шести демонів. 

Для цього жителі вигаданої країни Кандак мусять виборювати рідкісний мінерал Етерній, який існує тільки на цих територіях (привіт Ваканді та вібраніуму з кіновсесвіту Марвел). 

Коли до створення корони залишалися лічені дні, з'явився той, хто відчув прагнення народу до свободи, коли надії вже не залишилося. Це був хлопчик Тет Адам, чаклуни наділили його силами давніх богів, і саме він виграв битву з Ан Котом, а потім зник на 5 000 років. Але сучасний Кандак – знову в рабстві. 

Міжнародні найманці "Інтерганг" змушують жителів шукати Етерній і ту саму корону. За легендою, оборонець повернеться, коли жителі Кандака будуть в біді. Здається, саме час.

Кіно на $200 млн. Що не так з фільмом "Чорний Адам" від DC, який вийшов у кіно
Кадр з фільму ''Чорний Адам''

Читайте також: Шовковський тренувався в багнюці, а Путін запам'ятав Шевченка. Про що фільм "Нація футболу"

15 років очікування Джонсона

15 років тому вперше заявили що головну роль у фільмі зіграє Двейн Джонсон. Відтоді "Скала" дійсно воював за цього персонажа. І дочекався свого часу. Тільки за те, скільки років він був відданий цьому персонажу, "Скалі" можна пробачити недоліки в акторській грі. Насправді Джонсон грає у фільмі ту саму роль, яку й в усіх кінострічках: десь зробив серйозний погляд, десь усміхнувся, десь насупився. Але його люблять і він цим користується. Недарма він завжди серед найдорожчих акторів Голлівуду.

Загалом, Тед-Адам – надто пафосний персонаж. Здається, коли він навіть дивується і підіймає брови, то робить це з "який я суперський". А його деякі монотонні відповіді можуть поборотися з акторською грою Крістен Стюарт в "Сутінках" за лідерські позиції в рейтингу "як же бісить". 

На контрасті із хлопцем-енерджайзером Амоном, який і допомагає Теду-Адаму пізнати сучасний світ, беземоційність Джонсона, наче, і виправдана.

Кіно на $200 млн. Що не так з фільмом "Чорний Адам" від DC, який вийшов у кіно
Кадр з фільму ''Чорний Адам''

Читайте також: Екшн – не Marvel, та для України новинка: коротко про Максима Осу, знятого за коміксами

Героїв багато – деталі відсутні

Чимало запитань до інших персонажів із суперздібностями – Спілки Справедливості DС. Одна справа, коли ви вже знаєте Аквамена, Супермена, Бетмена тощо. Інша – коли збирають нових героїв і, крім того, що у них є сили, вам забувають розповісти більше деталей їхнього життя. Та й до акторської гри є запитання. 

Доктор Фейт у виконанні Пірса Броснана дуже схожий своїми силами на Доктора Стренджа із Марвелів. Але зарано кидатися з "DC вкрали ідею". Доктор Фейт у коміксах з'явився ще в 40-х роках, але компанія його не використовувала в фільмах. А в 60-х роках з'явився Доктор Стрендж. Марвел, на відміну від DC, вміє розкручувати своїх персонажів, і тепер саме Стрендж – головний улюбленець, який вміє "гратися" із вимірами. Тож автоматично героя Броснана увесь фільм порівнюють з персонажем Камбербетча. А Броснан не надто і намагається цю любов переманити.

Читайте також: Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення

Атомний руйнівник (Ной Сентінео), який може збільшуватися в 100 разів, – це суміш Дедпула і Людини-павука  з перших фільмів у виконанні Тома Голланда. Атомний руйнівник також постійно потрапляє у неприємності та нагадує про свою неспроможність виконати бодай одне завдання. Тому єдине, що ми чуємо під час боїв, що з ним "поговорять віч-на-віч". Такий собі герой-невдаха. В принципі, можна було б його прибрати, битви б від цього не змінилися. Але саме Атомний руйнівник відповідає, на думку режисерів, за смішні сцени у фільмі. Сумнівно. 

Кіно на $200 млн. Що не так з фільмом "Чорний Адам" від DC, який вийшов у кіно
Кадр з фільму ''Чорний Адам''

Читайте також: Коли Фагот озвучив Деппа: як, попри спротив, створили перший фільм з українським дубляжем

До можливостей та характерів Циклона (Квінтеси Свінделл) та Хоукмена (Елдіса Годжа) запитань немає. Але вони не з тих героїв, хто може стати улюбленцем серед комікс-персонажів. 

Не вистачає інформації й про те, а хто така Спілка Справедливості DC. Якщо ви – фанат коміксів, то в курсі, а якщо вперше прийшли подивитися фільм, потрібно буде гуглити.

Злодій – вигадали, щоб вбити

Якщо з хорошими персонажами простежується хоча б якась логіка, то головного злодія, здається, створили просто для того, щоб зняти ще одну бійку. Ні історії, ні філософії, ні пояснень.

Попри всі "мінуси", які є загальною помилкою ледь не всіх супергеройських кінострічок останніх років, фільм легкий і вартий не увагу. Бо плюсів вистачає.

Кіно на $200 млн. Що не так з фільмом "Чорний Адам" від DC, який вийшов у кіно
Кадр з фільму ''Чорний Адам''

Читайте також: "Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів

Тед-Адам залишився антигероєм

Найбільше прихильники кіновсесвіту DC хвилювались, щоб Адама з антигероя не зробили супергероєм. Тенденція наприкінці фільму в обох кіновсесвітів показувати каяття злодіїв і перехід на хороший бік – біль фанатів. Але не у випадку з Чорним Адамом. Персонаж Джонсона чітко продовжує йти за своїм принципом – усі злочинці мають бути покарані. Тому із легкістю скидає їх з неба, відриває їм руки, кидає на них на гелікоптери. 

– Герої не вбивають людей, – каже йому Хоукмен.

– Я вбиваю, – спокійнесенько наголошує Адам.

Битва світоглядів – чи завжди захисники мають йти за правилами – тут цікаво показана. 

У фільмі є тема, яка болить українцям. Коли приходять загарбники, забирають територію, змушують працювати на чужу владу і роблять "рабами". Чим не окупація українських територій російськими військами? І якби на ці землі прилетів Чорний Адам, чи не раділи б українці, що загарбників меншає? Світу завжди потрібні оборонці – не супергерої, а ті, хто не дозволять ображати іншим. Ось цей посил відчутний. 

Кіно на $200 млн. Що не так з фільмом "Чорний Адам" від DC, який вийшов у кіно
Кадр з фільму ''Чорний Адам''

Читайте також: "Я хочу вигнати наволоч з нашої землі": фільм про українських снайперів виходить у прокат

Екшен – чи бачили ви такий рівень у DC раніше?

Екшену у фільмі вистачає. І це чи не найбільший фільм-битва в історії DC. По-перше, зняли на вищому рівні. Стає зрозумілим, куди подівся бюджет у $200 млн. А слоу-мо під час бійок – у самісіньке серце.

По-друге, екшен-сцени не лише на початку фільму, щоб зацікавити, а й наприкінці, щоб склалося враження "хороший фільм". Вони майже постійно. Ти не встигаєш оговтатися, а Чорний Адам вже знову жбурляє найманців або зачепився з Хоукменом. Або і без персонажа Джонсона хтось світ не поділив. 

По-третє, вибору бійок також вистачає. І між вимірами, і між стихіями, і з зомбі, і зі звичайними людьми зі зброєю. 

Залишається відкритим питання – де межа сил Чорного Адама? Кулі він зупиняє, блискавками кидає, гелікоптери збиває, людей у полум'я перетворює. І, виявляється, що зліший Адам, то більше в нього сил – що є серйозною проблемою. А це вже трошки спойлеру і гачок на наступні фільми.

Кіно на $200 млн. Що не так з фільмом "Чорний Адам" від DC, який вийшов у кіно
Кадр з фільму ''Чорний Адам''

Читайте також: "Я працюю на цвинтарі" – 5 причин подивитися український фільм про смерть у кіно

Нетупий гумор

Крім невдахи Атомного руйнівника, у фільмі вистачає смішних моментів. І це не тупий гумор, на який часто скаржаться глядачі супергеройських фільмів, а хороші жарти. Щоправда, шаблонних діалогів не оминули.

Що не сподобається

  • Стрибки у часі. Не всім подобається, коли розповідають історію, постійно змінюючи хронологію – то стародавні часи, то сучасність. Але тут такий підхід логічний.

  • Сюжет. Не докрутили, а деякі моменти здаються зайвими. Можна було закінчувати стрічку без битви з "головним злодієм".

  • Замало інформації про нових супергероїв. З іншого боку – нічого не знаючи про всесвіт DC, фільм з легкістю можна подивитися.

  • Незрозумілий злодій, "як пороблено" останнім часом  в супергеройських фільмах.

Читайте також: "Цей дощ ніколи не скінчиться" – документальний фільм про те, коли війна не відпускає

Що сподобається

  • Екшен і візуал загалом. Це щось нове для завжди похмурого DC.

  • Загалом хороший фільм з цікавими акторами й непоганою хімією. Кажуть, що Чорний Адам може стати головним персонажем в новому світі DC. І, здається, що Двейн Джонсон в цьому зацікавлений. У кіносвіті знають, що "Скала" вміє добиватися свого. Для DC – це перемога: в їхньому кіновсесвіті тепер є актор, який вміє спілкуватися з прихильниками й показує, що йому небайдужі оригінальні комікси й думки фанатів. 

  • Єдина сцена після титрів. Її вже злили в мережу, тому…  так! Супермен Генрі Кавілл знову в справі.