Дослідження: жінки менше підтримують гендерні стереотипи, ніж чоловіки
Фото: Unsplash

Молоді жінки менше поділяють гендерні стереотипи й відмінності, аніж чоловіки. Про це йдеться у дослідженні "Гендерні стереотипи та ролі очима молоді: до і після початку повномасштабної російської агресії" від агенції Info Sapiens на замовлення ГО "Інсайт".

58% молодих жінок (15-25 років) погоджуються з тим, що жінки мають підлягати призову, як і чоловіки. Водночас серед чоловіків підтримали цю ідею лише 30% опитаних респондентів.

Дослідження: жінки менше підтримують гендерні стереотипи, ніж чоловіки
null

Лише 19% молодих жінок вважають, що чоловік має повністю забезпечувати родину, тоді як серед молодих чоловіків таких 24%.  Жінки у віці від 15-25 років (16%) вважають, що чоловік у будь-якому разі має бути головою сім’ї, у той час як такої ж думки – 19% чоловіків.

Опитування не зафіксувало посилення гендерних стереотипів. Навпаки, у порівнянні з 2018 роком значно зросло переконання в тому, що ніхто з подружжя не повинен підкорятись одне одному.

Водночас є ряд стереотипів, які є сталими у різних вікових групах:

– про те, що чоловіки – кращі політичні лідери, порівнюючи з жінками: з цим згодні 35% населення і 34% молоді;

– про те, що вони є кращими бізнесменами: з цим згодні 27% населення і 24% молодих людей.


Дослідження включає глибинні інтерв’ю та національно репрезентативне опитування 1008 респондентів з усіх регіонів, підконтрольних уряду України, методом випадкового відбору номерів мобільних телефонів.