Кіновидання IndieWire назвало 20 найкращих фільмів року. Очолює список "Перша корова"

Двадцятку найкращих фільмів 2020 року назвало кіновидання IndieWire.

"...це був один з найуспішніших років для широкого кола фільмів, які просочилися через ринок невизначеності, який був би ворожий до них навіть в період до пандемії. Блокбастери відійшли на другий план, і, як з'ясувалося, кінокультурі вони були не потрібні. Приємно бачити, що деякі фундаментальні істини не змінюються: як зазвичай, будь-хто, хто думає, що це був поганий рік для фільмів, просто не бачив їх в достатній кількості", – зазначають автори рейтингу.

Перша десятка фільмів має такий вигляд:

1."Перша корова" (First Cow) Келлі Райхардт

"Мінімалістична драма про дружні стосунки, народження американської мрії і так, корову. Жарт над "Першою коровою" полягає в тому, що, ну, а хто хоче подивитися фільм під назвою "Перша корова"? Іронія в тому, що всі повинні", – йдеться в описі від видання.

2."Lovers Rock" Стів МакКвін

"За 68 хвилин Стів Макквін зняв найзаплутаніший і радісний фільм в своїй кар'єрі, вітаючи на танцювальній вечірці радість і енергію підлітка, яка служить роздумами про приховану історію", – пише видання.

3."Колектив" (Collective) Александр Нанау

"Колектив" починається як один з найбільших журналістських фільмів усіх часів, а потім йде ще далі, викриваючи війну демократії з самою собою. Фільм розповідає про наслідки пожежі 2015 року, в результаті якої загинули 64 людини, перебуваючи в центрі системи, що знаходиться на межі краху", – пише видання.

Читайте також: "Земля блакитна, ніби апельсин" вийшов у кіно. Головне з інтерв’ю режисерки Ірини Цілик

4. "Номадленд" (Nomadland) Хлое Чжао

"Натхненний науково-популярної книгою Джесіки Брудер "Країна кочівників: виживання в Америці в XXI столітті", фільм розповідає історію 60-річної вдови, яка вирушає в дорогу на своєму фургоні і продовжує рухатися", – йдеться в описі.

5. "Never Rarely Sometimes Always"  Еліза Хіттман

"У слабших руках "Ніколи, рідко, іноді, завжди" міг стати серйозною історією про дівчину-підлітка, яка хоче зробити аборт, а не болісною історією про виживання з високими ставками, яку вигадала Еліза Хіттман", – йдеться про стрічку.

6. "Час" (Time) Гаррет Бредлі

"Час" охоплює широке полотно, починаючи від узаконеного расизму, і кожна особа поглиблює характер драми. Це захоплююче соціологічне дослідження в чисто кінематографічному сенсі, і одне з небагатьох подій 2020 року, які змушують документальне кіно мислити масштабно, навіть коли справа стосується невеликих історій", – пояснюють автори.

7. "Сходження" (The Climb) Майкл Анджело Ковіно

"Двоє найкращих друзів перевіряють межі своєї дружби, коли між ними стає жінка. Проте, захоплюючий режисерський дебют Майкла Ковіна вирішує цю проблему з приголомшливими кінематографічними амбіціями, що призводить до блискучого переосмислення доброзичливої комедії", – пишуть автори.

8. "Агент кротів" (The Mole Agent) Маіте Альберді

"Чудове дослідження персонажів чилійського режисера Майте Альберда розгортається у вигляді заплутаного шпигунського трилера, в якому миловидний 83-річний вдівець проникає в будинок для людей похилого віку за наказом приватного детектива. Утім план йде шкереберть зі всілякими комічними і зворушливими результатами", – йдеться в описі.

9. "Борат 2" (Borat Subsequent Moviefilm) Саша Барон Коен

"В останні роки американська сатира переживає кризу. Як можна висміювати суспільство, яке вже сміється над собою? Доручіть це Саші Барону Коену. Комік несподівано повернувся до свого найвідомішого персонажа через 14 років після того, як фальшивий казахстанський журналіст перетнув Америку, щоб викрити її найпотворніші крайності", – пояснює видання.

10. "Bacurau" Клебер Мендонса Філью, Джуліано Дорнеллес

"Футуристичний бразильський вестерн Клебера Мендонса і Джуліано Дорнеллеса, в якому віддалене місто об'єднується проти таємничих дружинників, набуває глибокої символічності в міру того, як фільм наближається до свого кривавого фіналу", – йдеться в описі.