"Оскар" від України: у прокат виходить фільм "Будинок зі скалок"
Кадр з фільму "Будинок зі скалок"

В український прокат виходить стрічка "Будинок зі скалок". Вона змагатиметься за "Оскар" у номінації "Найкращий документальний повнометражний фільм". Кінострічку можна буде переглянути вже 9 березня. 

"Будинок зі скалок" — другий фільм в історії незалежної України, який отримав номінацію на "Оскар". Стрічка є копродукцією Данії, Фінляндії, Швеції та України. Українськими співпродюсерками фільму стали Дар’я Бассель та Віка Хоменко. 

Фільм розповідає історію дитячого будинку у нині окупованому Лисичанську. Герої фільму — діти, позбавлені батьківського піклування. У притулку вони очікують на вирішення своєї долі: повернення до старої домівки або ж переїзду до нової. Тим часом самовіддані соцпрацівниці дарують дітям моменти радості та спокою і повертають у вже майже втрачене дитинство.

"Будинок зі скалок" отримав одну з найпрестижніших нагород у світі — за "Найкращу режисуру" на кінофестивалі в Санденсі. Також фільм здобув дві нагороди на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival та перемогу на Ґетеборзькому кінофестивалі у Швеції.

Стрічку покажуть у Києві, Харкові, Львові, Одесі та інших містах України.