Психологія, військова справа, історія: що читали українці під час війни
Фото: Unsplash

Видавництво "Наш Формат" зібрало рейтинг книг, які українці купували найчастіше протягом року.

"Простими словами. Як розібратися у своїй поведінці", Марк Лівін, Ілля Полудьонний

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

Книга розповідає про адаптацію до різних життєвих ситуацій та стресу, як навчитися дбати про ментальне здоров’я в умовах криз та як говорити про складне. Також у кожному розділі є вправи для пропрацювання й назви фільмів і книжок, що допомагають глибше зрозуміти тему.

"Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки", Міхаель Бар-Зохар, Ніссім Мішаль

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

Розповідь у книзі базується на реальних історіях про найнебезпечніші та найважливіші місії за 60-річну роботу відомого відділу безпеки Ізраїлю, Моссад.

"Сліди на дорозі", Валерій Маркус

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

"Сліди на дорозі" — це перша книга про війну на сході України. Читачі можуть відчути, як у БМД влучає РПГ, як то бути в оточенні ворога та намагатися надати допомогу пораненому товаришу. Книга містить близько 100 QR-кодів, завдяки яким можна побачити оригінальні відео та фотоматеріали реальних подій, що описані в книзі.

"37 буддійських штук. Як пережити бентежні часи", Ольга Корнюшина

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

У цій книжці авторка пропонує 37 кроків, спроможних змінити наш психологічний стан і ставлення до життя. В основі кожного кроку — буддійська мудрість, підкріплена історіями із власного досвіду та паралелями зі сфер психології, самодопомоги та нейронаук.

"Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас", Роберт Сапольскі

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

Книжка Сапольскі — спроба зібрати пазл з того, що ми знаємо про мозок, гени, культурний вплив, еволюційні зміни й навіть систему кримінального правосуддя. Тут зібрані екскурси в історію, наукові дослідження, які розбавлені гумором.

"Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях", Марк Лівін, Ілля Полудьонний

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

Автори розповідають про емоції та почуття, які намагаються вплинути на наш вибір і настрій. Кожен розділ книги присвячений окремій емоції — приниження, страх, злість, самотність, гординя.

"Стоїцизм на кожен день. 366 роздумів про мудрість, стійкість і мистецтво жити", Раян Голідей, Стівен Генсільман

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

У цій книжці автори пропонують 366 днів стоїчних ідей і вправ, включно з абсолютно новими перекладами імператора Марка Аврелія, драматурга Сенеки чи філософа Епіктета та інших відомих філософів. Дотримуючись цих вчень протягом року, читач зможе знайти спокій, самопізнання та стійкість, які потрібні для щасливого життя.

"Подолати минуле: глобальна історія України", Ярослав Грицак

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

Це видання — результат 15-річної роботи професора Ярослава Грицака, у якому він намагається зрозуміти сам і дати читачам розуміння, що і чому відбувається з нами тут і тепер, і яким може бути майбутнє України. Автор розвінчує міфи, стереотипи та ілюзії про Україну, відкриває нові горизонти й теми для осмислення минулого.

"Ми — Bellingcat. Онлайн-розслідування міжнародних злочинів та інформаційна війна з Росією", Еліот Гіґґінз

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

У виданні засновник Bellingcat Еліот Гіґґінз знайомить читачів з інструментами, які допомагають визначити місце розташування зображення, які можуть визначити час, коли було зроблено фотографію. Розслідувачі з Bellingcat довели, що за допомогою відкритих джерел будь-хто може протидіяти Путіну, Асаду та ІДІЛ.

"Шум. Хибність людських суджень", Деніел Канеман, Кас Санстейн, Олів'є Сібоні

Фото: Наш Формат
Фото: Наш Формат

У своїй праці автори показують, як впливає шум на різні сфери життя — медицину, судову систему, політику, командну роботу, — та що ми можемо зробити, щоб його стало менше. За допомогою кількох простих способів люди можуть зменшити шум і таким чином ухвалювати значно кращі рішення.