Попит на українські книги за кордоном зріс майже вдвічі за рік війни
Фото: Forbes

За час повномасштабного вторгнення майже вдвічі зросло зацікавлення до українських книг закордоном. Про це пише Forbes Ukraine.

У 2022 році іноземці купили права на понад 230 книжок українських авторів, згідно з даними Українського інституту книги, які отримали Forbes. Інтерес до української літератури зростає з 2013 року.

"Лідерами продажу минулого року стали Видавництво Старого Лева, Ранок та Vivat. Vivat збільшив продаж авторських прав удвічі. ВСЛ ще з 2018-го тримає планку у 40–60 контрактів на рік", – пишуть в Forbes.

Фото: Forbes
Фото: Forbes

З 24 лютого зріс інтерес до ветеранської літератури й авторів, які служать у ЗСУ. Серед них Артем Чех, Артем Чапай, Олександр Михед, Валерій Маркус. Частіше звертають увагу на письменників-волонтерів – це, зокрема, Андрій Любка, Катерина Калитко, Мар’яна Савка, Тамара Горіха Зерня.

Також іноземців зацікавила дитяча література, зокрема завдяки якісним ілюстраціям. За словами засновника видавництва "Лабораторія" Антона Мартинова, завдяки картинкам закордонні видавці розуміють потенціал книжки швидше, ніж читаючи текст.

З художньої літератури для дорослих найбільш продаваними є твори Софії Андрухович, Сергія Жадана та Оксани Забужко, згідно з дослідженнями Forbes.