Письменниця Сюзанна Коллінз випустить новий роман-приквел до "Голодних ігор" у 2025 році
Кадр із фільму "Балада про співочих пташок і змій"

Американська письменниця Сюзанна Коллінз у 2025 році випустить новий роман-приквел до серії "Голодні ігри" під назвою "Схід сонця на жнивах". Про це повідомило агентство Associated Press із посиланням на видавничу компанію Scholastic. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Сюжет п’ятого роману "Схід сонця на жнивах" розвивається за 24 роки до подій оригінальної трилогії та через 40 років після подій приквелу "Балада про співочих пташок і змій". За словами Коллінз, на написання нової книги її надихнула ідея шотландського філософа Дейвіда Г’юма: 

"На створення "Сходу сонця на жнивах" мене надихнула ідея Дейвіда Г’юма про беззастережну підкореність і, за його словами, "легкість, із якою більшістю керує меншість". Історія також дозволяє глибше зануритися в використання пропаганди та влади тих, хто контролює оповідь. Питання "Справжні чи несправжні?" здається мені з кожним днем усе більш актуальним". 

За даними Scholastic, нова книга Сюзанни Коллінз вийде 18 березня 2025 року. Водночас канадська медіакомпанія Lionsgate, яка знімала усі попередні фільми за серією "Голодні ігри", вже оголосила дату виходу екранізації нової книги — стрічку очікують у кінотеатрах 20 листопада 2026 року. Акторський склад ще не оголосили. Втім, відомо, що режисером нового фільму стане Френсіс Лоуренс, який працював над усіма екранізаціями "Голодних ігор", крім першої частини. 

Нагадаємо, трилогія Сюзанни Коллінз "Голодні ігри" виходила друком із 2008 до 2010 року. Сюжет романів-антиутопій розвивається у вигаданій країні Панем, де щороку Капітолій проводить жорстоке реаліті-шоу, в якому представники кожного округу змушені вбивати одне одного заради перемоги. 

Екранізація останньої із трьох книг відбулася у 2015-му. Головну роль Катніс Евердін у фільмах зіграла акторка Дженніфер Лоуренс. Утім, вже у 2019-му Коллінз приголомшила читачів новиною про вихід роману-приквелу "Балада про співочих пташок і змій", події в якому відбуваються за 64 роки до сюжету першої книги. Фільм за цією книгою вийшов у прокат у 2023 році.

Загалом перші чотири романи "Голодних ігор" ("Голодні ігри", "У вогні", "Переспівниця" та приквел "Балада про співочих пташок і змій") розійшлися тиражем у понад 100 млн примірників і були перекладені десятками мов. А кінофраншиза за книгами Коллінз стала 20-ю найкасовішою за всі часи — загальний прибуток від екранізації "Голодних ігор" становить $3,3 млрд.