Україна, Британія, Канада та Австралія зняли спільний документальний серіал "Громадяни на війні"
Олена Зеленська на зйомках серіалу. Фото: Film.ua

У лютому 2023 року відбудеться світова прем’єра документального серіалу "Громадяни на війні". Він створений на замовлення європейського медіагіганта, головного бродкастера Німеччини ZDF, та інших провідних європейських каналів у широкій міжнародній копродукції розповіли у Film.ua ексклюзивно для LIGA.Life.

Хто створює серіал

З українського боку виробництвом займалися FILM.UA Group, до них долучилася британсько-австралійська компанія Tilt Media та британська GTV Docs, а дистриб'ютором стала Blue Ant International. Продюсерами копродукції стали Кріс Гілтон, Тільман Ремме, Віктор Мирський та Катерина Вишневська.

Про що серіал

"Громадяни на війні" – це унікальні історії звичайних українців про те, як країна витримала цей рік повномасштабної війни. Він складається з шести епізодів, кожен — тривалістю одну годину: "Перші десять днів", "Зеленський", "Жінки на війні", "Армія волонтерів", "Битва за Маріуполь" та "Росіяни".

Серіал передає погляд на війну очима українців, які зустрілися з усіма реаліями та жахами війни. Він містить ексклюзивні розмови про травми й перемоги нашої держави та народу з президентом Володимиром Зеленським, першою леді Оленою Зеленською, а також керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком.

Олена Зеленська на зйомках серіалу "Громадяни на війні"
Бекстейдж. Фото: film.ua

"Ми щасливі працювати разом з однією з найбільших кіностудій України над цим преміальним документальним серіалом. Він включає ексклюзивну розмову з президентом Зеленським, а також унікальні кадри з передової – говорить глобальна керівниця відділу закупівель та партнерства Blue Ant International Лілла Герст. – Як дистриб'ютор, ми завжди шукаємо можливість створення контенту найвищої якості, якого потребує наша аудиторія".

Мета серіалу "Громадяни на війні" – розповісти Європі та світові історію цієї війни  голосами самих українців, а не закордонних експертів чи новинних зведень.

"Найважливіша історія нашого часу – як українці, представники вільного демократичного суспільства в сучасній Європі, згуртувалися, щоб захистити свою країну і національну ідентичність від іноземного агресора, – коментує Катерина Вишневська, директорка з розвитку та копродукції FILM.UA Group. – Усі партнери погодилися, що документальна стрічка має розповідати її, показуючи справжні життя людей поза заголовками новин".

Кілька знімальних груп в Україні були залучені до створення проєкту. Зйомки відбувалися в грудні, а вже в лютому вийдуть перші три епізоди. Серіал містить не лише розповіді звичайних громадян України, президента, представників уряду та військових, а й унікальні зйомки з особистих архівів та спеціально відзняті кадри.

Україна, Британія, Канада та Австралія зняли спільний документальний серіал "Громадяни на війні"
Бекстейдж. Фото: Film.ua

"Ми мали дуже стислі терміни продакшену, і тому знайти правильних партнерів для створення проєкту було надзвичайно важливо, – розповідає СЕО та виконавчий продюсер у Tilt Media Кріс Гілтон. – GTV Docs, FILM.UA та ZDF дозволили нам розповісти цю важливу історію, а Тільман Ремме, німецько-британський режисер з величезним досвідом у створенні фільмів з історії війн, відзначений багатьма нагородами, став ідеальним оповідачем".

"Цей проєкт несхожий на інші. Він розкриває страждання та натхненну рішучість українського народу – нації, яка об'єдналася, щоб протистояти військовому захопленню своєї країни, – ділиться Тільман Ремме, партнер і креативний директор GTV Docs. – Я вдячний усім партнерам за атмосферу співпраці, а ZDF – за те, що став головним бродкастером".