Українка на шоу "Міс Всесвіт" вийшла на подіум у костюмі Ангела Світла
Вікторія Апанасенко в образі Ангела Світла. Фото: Miss Universe

У США 11 січня пройшов перший етап конкурсу краси "Міс Всесвіт 2022". Учасниці конкурсу цього разу дефілювали у коктейльних та вечірніх сукнях, купальниках та національних костюмах.

Україну на конкурсі представляла 28-річна модель з Чернігова Вікторія Апанасенко.

"Вперше за 70 років конкурс купальних костюмів став засобом, який допомагає краще дізнатися про учасниць, їхні країни та про те, що вони хочуть розповісти світові. "Міс Всесвіт" надали кожній кандидатці біле полотно, на якому учасниці мали змогу зобразити свою власну історію", – повідомили в організації "Міс Україна Всесвіт".

Під час конкурсу Апанасенко вийшла у блакитному купальнику з шовковою накидкою, на якій зображено портрет самої моделі та нанесено напис Be Brave Like Ukrainian.

Купальник української моделі для "Міс Всесвіт 2022". Фото: Міс Україна Всесвіт
Купальник української моделі для "Міс Всесвіт 2022". Фото: Міс Україна Всесвіт

Але головною родзинкою став показ національних костюмів – Вікторія вийшла на подіум в образі Ангела Світла, який створила модельєр Леся Патока.

"У цьому образі є відсилання до ангела – покровителя Архангела Михаїла, що захищає Україну з мечем. В руках у Вікторії зброя, її тіло — в стилізованих обладунках, водночас вона несе світло через цю тотальну пітьму, метафоричну та буквальну, що прийшла на наші землі з агресором", – описала Патока створений для Апанасенко костюм.

В образі використані п'ять основних матеріалів та елементів, що разом створюють мікс фешну та української етніки, сучасних трендів та історичної пам’яті. Монолітний комбінезон, що символізує броню,  наче друга шкіра огортає Вікторію. Ошатна біла сукня, яка складається зі стилізації вишиванки з характерними пишними рукавами, спідниці, на яку загалом пішло понад 10 метрів тканини, та  створеної на сучасний лад крайки, тобто паску. Костюм прикрашають німб з традиційними для України колосками та символічні крила. Вони заточені у синьо-золоті обладунки в кольорах, що символізують український прапор, захищені й розкриті для вирішального бою та прикрашені різноманітними дзеркальними українськими орнаментами. Ці крила — ще один унікальний елемент образу, надскладна ручна робота, створена Patoka Studio в Україні за екстремальних умов – під звуки сирен, без електроенергії, у світлі свічок.