Українка Оксана Линів диригуватиме найпрестижніший оперний фестиваль світу – Байройт-2021

Найпрестижніший оперний фестиваль світу в Байройті у 2021 році вперше диригуватиме жінка – українка Оксана Линів.

Про це повідомили на офіційній фейсбук-сторінці музикантки.

Українка виступить з новою постановкою "Летючого Голандця" до відкриття фестивалю.

"Не маю слів, щоби пояснити, що я зараз відчуваю – це надзвичайно хвилююче та відповідально водночас! Таке запрошення є великою честю для мене!", – прокоментувала музикантка.

Також за її словами, є щось особливе в тому, що вона стане першою жінкою, яка диригуватиме у цьому місці з часу заснування Байройтського фестивалю.

"Ріхард Вагнер написав для жінок важливі та визначальні ролі у своїх операх та зобразив їх надзвичайно емансипованими. Ось чому, я думаю, він би пишався тим, що майже через 140 років після його смерті жінка вперше втілить в життя його чудову музику", – сказала Оксана Линів, пише Твоє Місто.

Оксана Линів – видатна українська диригентка, яка працює з найбільшими оперними театрами та відомими оркестрами у всьому світі, серед них Баварська державна опера, Берлінська державна опера, Gran Teatre del Liceu Barcelona, Theater an der Wien, Державна Опера Штутгарта та інші. Вона також відома як посол культури України у світі. В Україні Линів заснувала Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt у Львові та Молодіжний симфонічний оркестр України – YsOU.

Новина про те, що на фестивалі вперше диригуватиме жінка з’явилася ще раніше. Утім, ім’я музикантки тримали в таємниці, як головну оперну інтригу року.

На сторінці Линів зазначають, що така подія "є революційним прецендетном зламу гендерних стереотипів".

Байройтський оперний фестиваль був заснований у 1876 році у новозбудованому оперному театрі з унікальною акустикою, аналогів якій нема в світі, спроектованому за власною ідеєю відомого німецького композитора Ріхарда Ваґнера, пише Збруч. За роки свого існування фестиваль став центральною мистецькою подією Німеччини і відігравав велику культурно-політичну роль на мапі світу. Щорічне відкриття фестивалю традиційно проходить за участі канцлерки Німеччини Ангели Меркель, серед численних почесних гостей фестивалю –  ведучі політики світу, зірки кіно- та театрального мистецтва. Вагнеріанці зі всього світу здійснюють паломництво на фестиваль, щоб долучитися до цієї унікальної оперної традиції.