В Україні вийде комедія про ставлення українського суспільства до ЛГБТ-спільноти
Кадр фільму 'Уроки толерантності'

До Дня закоханих, 14 лютого 2024 року, вийде на екрани комедія "Уроки толерантності" про ставлення українського суспільства до спільноти ЛГБТ+. Про це повідомили в Film.ua Distribution.

Режисером фільму виступив Аркадій Непиталюк ("Кров’янка", "І будуть люди", "Припутні"). Стрічка базується на п’єсі Ігоря Білиця "Гей-парад", яка вже декілька років успішно йде на українській театральній сцені.

Це історія про те, що означає бути "іншим" у маленькому українському містечку та як можна навчити оточення поважати власний вибір, кажуть автори фільму.

За сюжетом пересічна українська родина, аби дати раду фінансовій скруті, бере участь у програмі з євроінтеграції "Уроки толерантності". "Чи вдасться провінційній вчительці, її безробітному чоловіку та дітям приборкати власні стереотипні погляди та поглянути на світ очима тих, кого звикли уникати?" — йдеться в описі до фільму.

"Комедія, навіть якщо висміюють особисто тебе, завжди сприймається легше і не ображає. Щобільше, коли комедія показує якісь людські вади, то глядач спочатку сміється з когось, не усвідомлюючи, що на екрані відображено і його риси характеру. Але підсвідомо він сприйме це висміювання і з часом почне змінюватися", — зазначив режисер та співавтор сценарію фільму Аркадій Непиталюк.

Стрічку знімали вже під час повномасштабного вторгнення. За словами продюсера фільму Сергія Лавренюка, це важливий сигнал для індустрії, що за певних умов кіно можна і потрібно знімати. Це кіно не є чисто комедією, це все ж таки драмеді.

"Це історія про людей, про взаємовідносини в сім’ї, про любов одне до одного, про повагу, розказана через призму комедійних моментів. Таким і має бути драмеді. І дату премʼєри — 14 лютого — ми обрали не випадково, тому що наш фільм наповнений коханням", — додає Лавренюк.