30 іноземних держав приєдналися до плану відновлення культурного сектору України
Фото: Мінкульт

7 червня в ході Вільнюської конференції  30 іноземних держав зобов’язалися збільшити підтримку митців, працівників культури, а також відновити пам’ятки та культурне життя України через координацію ЮНЕСКО. Про це повідомляє Мінкульт.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Країни Північної Америки, Азії та Європи закликають "поставити сектор культури в авангард процесу стабілізації, відновлення та відбудови України, реінтеграції тимчасово окупованих територій та сталого післявоєнного розвитку". 

"Культура – важливий ресурс. ЮНЕСКО буде продовжувати підтримувати Україну у культурному сегменті. Можете і надалі на нас розраховувати. Наша підтримка має тісно узгоджуватися з вашими потребами", – зазначив заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне Рамірес. 

Співпраця ЮНЕСКО із понад 40 міжнародними та українськими інституціями має на меті вдосконалення вже створеного середнього та довгострокового плану дій у шести сферах:

  • моніторингу, оцінки та документування пошкоджень культурної спадщини;
  • профілактичних та невідкладних заходів, ремонтів, реконструкцій та відновлення культурної спадщини;
  • відродження закладів культури та культурної освіти;
  • зміцнення культурних і креативних індустрій;
  • посилення стійкості через культуру;
  • цифрової трансформації у сфері культури.

"Ми схвалили оновлений план дій у сфері культури України, який дає нам напрями для обʼєднання наших зусиль та координації. Я вірю, що цей документ стане наріжним каменем для мобілізації міжнародної підтримки для відновлення культурного сектору. Результати роботи будуть представлені на Берлінській конференції, де вперше буде включено питання культури", – повідомив міністр культури Литви Сімонас Кайріс.

Наступна зустріч Вільнюської конференції запланована на 11 та 12 червня в Берліні.