Кабмін спростив процедуру укладання охоронних договорів для культурних пам’яток
Фото: Unsplash

Кабінет Міністрів України спростив процедуру укладання охоронних договорів для об’єктів культурної спадщини. Для цього уряд оновив застарілі правила, які понад двадцять років регулювали цю сферу. Про це йдеться на сайті Урядового порталу.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Спрощення процедур допоможе охопити охороною більше об’єктів культурної спадщини та покращити охорону культурних пам’яток.

Серед змін в оновленому Порядку:

  • визначено конкретний орган охорони культурної спадщини, з яким можна укладати охоронний договір;
  • вдосконалено форми паспортів і актів залежно від виду пам’ятки;
  • врегульовані розбіжності, які раніше виникали в разі укладання договору на охорону пам’яток монументального мистецтва, садово-паркового мистецтва, ландшафту, науки й техніки, історії й археології;
  • з’явилася електронна форма процедури погодження договорів на пам’ятки національного значення з Мінкультом, що економить час і зменшує фінансові витрати;
  • впроваджена форма охоронного договору на щойно виявлені об’єкти культурної спадщини, що посилить їхнє збереження до моменту внесення у Державний реєстр пам’яток.

Як повідомляє уряд, зміни пришвидшать процедуру укладення охоронних договорів і впорядкують розбіжності, що існували раніше в Порядку укладання охоронних договорів і Законі України "Про охорону культурної спадщини".