74% українців віддають перевагу українським брендам, ніж іноземним — опитування
Фото: Pexels

Дослідження від Gradus Research повідомляє про зростання прихильності до українських брендів перед іноземними. Якщо у грудні 2022 року тренд лише набирав обертів, і про купівлю товарів та послуг українських виробників заявляли 69% опитаних, то зараз частка таких зросла до 74%.

"Рік тому ми досліджували ставлення до іноземних виробників у різних європейських країнах, і для всіх них була характерна висока прихильність до локальних брендів. Тепер бачимо цю тенденцію і в Україні", — розповідає соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

Результати опитування демонструють, що люди в Україні досить обережно ставляться до незнайомих брендів, адже більшість (54%) віддають перевагу відомим та знайомим брендам.

Проте на ринку існує виражений запит на проби нових брендів — 37% людей готові експериментувати.

Щодо дорогих та дешевих брендів, то більшість споживачів почали економити та раціонально розподіляти власний бюджет.

"Бачимо ще більшу раціоналізацію споживання і зростання прихильності до українського виробника. Це закономірні явища, адже їм передувало усвідомлення громадянами довгого марафону війни, відповідно, зростає заощадливість. Але на першому місці не фактор ціни, а бажання підтримати українське", — говорить експертка.

Проте найменше українці заощаджують на їжі, ліках, освітніх продуктах, транспорті та паливі. Ці товари залишаються у топі споживання.

Більшість опитаних продовжують заздалегідь планувати свої покупки (73%), а не робити спонтанні рішення.