Апеляційний суд зобов’язав демонтувати храм-МАФ біля Десятинної церкви у Києві
Фото: AAndy9555 / Wikipedia

Північний апеляційний господарський суд зобов'язав демонтувати "храм-МАФ" на території Музею історії України. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Апеляційний суд розглянув скаргу Релігійної громади УПЦ МП Десятинний храм на рішення Господарського суду міста Києва від 15 лютого. Утім, суд підтвердив зобов'язання звільнити ділянку від незаконно збудованого "храму-МАФу".

"Храм-кіоск" був побудований без жодних дозволів та знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

"Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню. Крім того, заклад, що знаходиться в споруді, поширює антиукраїнські наративи та працює на країну-агресора вже 14 років поспіль", — кажуть в Мінкульті.

Десятинну церкву було зруйновано під час монгольської навали у XIII столітті, від неї залишилися лише ділянки фундаменту. У 2007-2008 роках УПЦ МП поставила біля неї каплицю, пізніше замінивши її на кам'яний "храм". За президента Віктора Януковича Московський патріархат зареєстрував будівлю, але 2020-го музей подав позов щодо її знесення.