Апеляційний суд зобов’язав демонтувати храм-МАФ біля Десятинної церкви у Києві
Фото: AAndy9555 / Wikipedia

Північний апеляційний господарський суд зобов'язав демонтувати "храм-МАФ" на території Музею історії України. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Апеляційний суд розглянув скаргу Релігійної громади УПЦ МП Десятинний храм на рішення Господарського суду міста Києва від 15 лютого. Утім, суд підтвердив зобов'язання звільнити ділянку від незаконно збудованого "храму-МАФу".

"Храм-кіоск" був побудований без жодних дозволів та знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

"Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню. Крім того, заклад, що знаходиться в споруді, поширює антиукраїнські наративи та працює на країну-агресора вже 14 років поспіль", — кажуть в Мінкульті.

Десятинну церкву було зруйновано під час монгольської навали у XIII столітті, від неї залишилися лише ділянки фундаменту. У 2007-2008 роках УПЦ МП поставила біля неї каплицю, пізніше замінивши її на кам'яний "храм". За президента Віктора Януковича Московський патріархат зареєстрував будівлю, але 2020-го музей подав позов щодо її знесення.