На пам’ятник княгині Ользі в Києві одягнули бронежилет – фото
Фото: EPA

Пам’ятник княгині Ользі, що на Михайлівській площі в Києві, вдягли в бронежилет. Ініціаторами акції виступив жіночий ветеранський рух Veteranka, пише Апостроф.

На бронежилеті написано "Їй потрібна броня". Мета акції — наголосити на надійному захисті жінок-військовослужбовиць та представити перший український анатомічний жіночий бронекостюм для захисниць.

Фото: EPA
Фото: EPA

"Їй потрібна броня" — це початок адвокаційної кампанії. "Броня" — широке поняття, яке охоплює не тільки забезпечення державою військовослужбовиць бронежилетами, а й зручною зимовою та літньою жіночою формою, касками, броньованими машинами та всім необхідним для боротьби з окупантом на рівні з чоловіками.

За словами, співзасновниці руху, ветеранки 25 батальйону "Київська Русь" Юлії Кіріллової, броня, яка досі виготовляється, не враховує особливості тілобудови жінок, тому є незручною для них, а подекуди навіть небезпечною, адже формує хибне враження про захищеність.

Фото: EPA
Фото: EPA

"Жінки у війську змушені носити "чоловічий" варіант амуніції. Без полегшених плит вага такого бронежилета може сягати від 6 кілограмів. У сукупності з наплічником 15-20 кг, аптечкою, різним одягом та додатковою амуніцією — таку вагу щодня носить на собі парамедик. Мені, наприклад, важливо, щоб броня не заважала працювати, тому в мене менша вага шляхом неповного захисту (боки відкриті)", — зазначає парамедикиня Олена Шарговська.

Парамедикиня додає, що належна броня надважлива, аби людина довше зберігала своє здоров'я, щоб рятувати інших.

Фото: EPA
Фото: EPA