Архітектори відновлять зруйноване село на Херсонщині за єдиним дизайн-кодом – фото
Фото: archimatika

Архітектурне бюро Archimatika розробляє проєкт відбудови пошкодженого ворожими обстрілами села Посад-Покровське на Херсонщині, пише Pragmatika.

Єдність архітектурного образу стане візитівкою Посад-Покровського. Проєкт передбачає відновлення знищених будівель таким чином, щоб зберегти автентичний образ села, запровадивши дизайн-код.

Фото: archimatika
Фото: archimatika

Крім хати, кожен сільський двір включатиме господарські приміщення, як-от погріб, літня кухня, курник, хлів. Без цього неможливе життя в селі, коментують у команді. Тому в проєкт закладено кілька типів господарських "модулів".

Фактично, такий модуль є "порожньою" будівлею. В ній кожен власник зможе облаштувати ту функцію, яку вважає за потрібне особисто для себе.

Нові будівлі інтерпретуватимуть традиційну місцеву архітектуру: тиньковані фасади, двоскатні чи шатрові дахи, композитна черепиця як оптимальна альтернатива історично притаманній Посад-Покровському керамічній, що подекуди збереглася тут із 19 сторіччя.

Кожне домоволодіння відбудовуватимуть за принципом напівзакритого внутрішнього двору, що також властиво місцевій традиційній забудові. Прийом дає змогу закрити подвір’я від сильних степових вітрів.

Фото: archimatika
Фото: archimatika

Щоб захистити мешканців від сонця, архітектори пропонують облаштувати периметром кожного двору перголи та галереї, сформувавши патіо, де ростимуть фруктові дерева.

Історично склалося, що більшість будівель Посад-Покровського збудовано з виробленого тут же саману. Це екологічний, простий у виробництві та дешевий будматеріал, зазначають в Archimatika. 

Як альтернативу поширеним індустріальним матеріалам, архітектори пропонують використати цю технологію, поновивши виробництво саманних блоків на місцевому глинищі. "Це створило б робочі місця і надало населенню відчуття причетності до відновлення власного села", — додають фахівці.

Фото: archimatika
Фото: archimatika

Під час роботи над проєктом архітектори Archimatika опитали місцевих мешканців і створили перелік функцій, які громада хоче мати в сільському центрі.

У центрі села сформують комфортний, тінистий центральний пішохідний бульвар. Поряд облаштують освітньо-культурний центр, де розміщуватиметься школа, дитячий садок і, власне, культурний центр.

Фото: archimatika
Фото: archimatika

Проєкт реалізовують у партнерстві з Державним агентством відновлення, своє бачення архітектори вже презентували на зустрічі з мешканцями.