У Лондоні археологи знайшли римське поховальне ліжко
Фото: Museum of London Archaeology

Археологи розкопали в Лондоні дерев’яне похоронне ліжко римської епохи. Це знаменує собою перший випадок, коли повне похоронне ложе виявили в Британії, пише The Guardian.

Артефакт віком 2000 років знайшли на місці колишнього римського кладовища в центрі Лондона разом із п'ятьма дубовими трунами. Завдяки заболоченій місцевості, вони досить добре збереглися. До цих розкопок у столиці було знайдено лише три римські дерев’яні труни.

Фото: Museum of London Archaeology
Фото: Museum of London Archaeology

Похоронне ложе виготовили з високоякісного дуба. Воно має різьблені ніжки та з’єднання, закріплені маленькими дерев’яними кілочками. Ліжко знайшли у розібраному вигляді в могилі чоловіка віком від 20 до 30 років.

"Воно було досить обережно розібрано та сховано, майже як упаковані меблі для наступного життя", — сказав Майкл Маршалл, фахівець з артефактів Mola (Музей археології Лондона). Він також підкреслив, що багато про поховання ще належить вивчити. Розкопки на місці тривають.

Фото: Museum of London Archaeology
Фото: Museum of London Archaeology

За словами Маршалла, ліжко стало повною несподіванкою. Хоча є розповіді про людей, яких несли на ліжках під час похоронних процесій, а іноді й зображення їх на надгробках. "Ми взагалі не знали, що людей ховали на таких римських гробницях. Це те, про що немає жодних попередніх доказів з Британії", — додав дослідник.

Жодних інших поховальних речей там не знайшли. Однак археологи запевняють, що майже напевно там похоронена людина з високим статусом.

"Це один із найкрасивіших предметів меблів часів римської Британії, які коли-небудь знаходили", — зазначив Маршалл.

Водночас археологи виявили також в інших місцях кладовища намистини, скляний флакон і прикрашену лампу, яка належить до 43-80 років нашої ери. На останньому артефакті зображений переможений гладіатор. Подібні малюнки раніше були знайдені в похоронних контекстах у Лондоні та Колчестері.

Фото: Museum of London Archaeology
Фото: Museum of London Archaeology

"Є щось у символіці загиблого гладіатора, що має сенс у похоронному контексті. Звичайно, переможений гладіатор — це той, хто вмирає, але він також бореться зі смертю", — розповів Маршалл.

Він зазначив, що в результаті аналізу цих поховань випливають деякі справді цікаві варіанти того, як люди оплакували своїх померлих.