Біличанський ліс площею 3000 гектарів повернули громаді Києва
Фото: Unsplash

Шостий апеляційний адміністративний суд Києва задовольнив позов Київради про визнання протиправним рішення про передання 3000 га землі Біличанського лісу владі селища Коцюбинське. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Оленич.

"Біличанський ліс історично належав громаді Києва. Сьогодні взяв участь у судових дебатах. Результат — апеляційний суд скасував незаконне рішення Бучанської районної ради, і таким чином нам вдалося захистити й повернути громаді столиці 3 000 гектарів лісу", — зазначив Оленич.

Водночас в ексклюзивному коментарі LIGA.Life юрист й представник інтересів громадськості Олександр Дядюк впевнений, що відповідач оскаржить це рішення.

"Це для простих людей ці 3000 га лісу — це дерева. А для тих, хто затіяв цю аферу, це 3000 га землі. І що найцікавіше: якщо згідно з Генпланом Києва це ліс, то згідно з Генпланом Коцюбинського — це землі житлової та громадської забудови", — зазначив юрист.

Він додав, що Коцюбинська селищна рада роздавала ці земельні ділянки за хабарі.

"3 копійки в бюджет, решта — в кишеню. От порахуйте: 3000 га... навіть по мінімальній ціні в $1000 — це $300 000 000. А там сотка буде тисяч 3-4 коштувати. От і ціна питання — мільярд доларів. Тому я не маю сумніву, що ті, хто затіяв цю аферу, будуть іти до кінця. Напевно, вони занадто багато на це поставили", — розповів Олександр Дядюк.

У 2021 році смт Коцюбинське незаконно розширило свої території завдяки Біличанському лісу. "Пройшов час, і Бучанська районна рада знову намагалася забрати в киян ліс, щоб віддати його під забудову", — кажуть у КМДА.

У 2014 році був підписаний президентський указ, який надав лісу найвищий природоохоронний статус національного парку. У 2021 році межу нацпарку винесли на кадастровій мапі.

Також Департамент земельних ресурсів КМДА підготував і передав Київській міській раді проєкт рішення про відмову в подовженні оренди ТОВ "Літораль", яке орендує в Біличанському лісі 94 га землі з 2008 року.