"Будуть використані пропагандистською машиною" – Бідний про допуск атлетів РФ на Олімпіаду
Фото: Міністерство молоді та спорту

Т.в.о міністра молоді та спорту Матвій Бідний вважає безвідповідальним кроком допуск російських і білоруських атлетів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі під нейтральним прапором. Про це він повідомив у інтерв'ю французькому виданню Le Monde, пише офіційний сайт Міністерства молоді та спорту України.

За його словами, Кремль може використати це для пропаганди, а російські атлети не можуть бути нейтральними, адже фактично вони підтримують війну та залежать від російського державного фінансування.

"Вся система підготовки та відбору російських атлетів базується на державних коштах, кривавих грошах. І спортсмени повністю залежать від держави. Їм неможливо не підтримувати війну. Якщо російські спортсмени під нейтральними прапорами візьмуть участь в Олімпійських іграх, то наступного дня після повернення в Росію вони будуть носити на плечах символ "Z" [символ підтримки російської війни] на російських стадіонах та будуть використані цією великою пропагандистською машиною. І якщо вони цього не зроблять, їх посадять до в'язниці", —  зазначає Бідний.

Зокрема, посадовець наголосив, що українським атлетам психологічно неприємно виходити на змагання із "нейтральними" росіянами та білорусами, вказуючи на провокації з боку представників країн-агресорок. Як приклад він навів дії російської атлетки проти української фехтувальниці Ольги Харлан.

"Навіть у спорті, де вони не мають чемпіонів або хороших спортсменів, вони використовують середньостатистичних спортсменів для участі та можливої провокації проти України", — додав очільник Мінмолодьспорту.

Водночас Бідний наголосив, що російська агресія впливає на підготовку українських спортсменів до Олімпійських та Паралімпійських ігор у Парижі. Через повітряні атаки на країну щоночі люди не можуть спати, а також багато атлетів мають близьких на передовій і втратили родичів – "це не найкращі умови для підготовки до змагань", каже посадовець.

"Щодо тренувань, ми намагаємося організувати їх в Україні, у нас є кілька місць, призначених для підготовки до Ігор. Але дуже важко зосередитися. Багато атлетів виїхали за кордон тренуватися, і ми вже маємо деякі хороші результати та сподіваємося на більше", – розповів Матвій Бідний.