Через дефіцит кадрів роботодавці залучають жінок у "чоловічі" професії
Фото: Unsplash

Упродовж 2023 року в дослідженнях Work.ua фіксували дефіцит кадрів. Одне з опитувань показало, що торік лише 3% компаній не стикалися із нестачею кваліфікованих працівників. Про це повідомила аналітикиня та редакторка платформи Євгенія Кузенкова в інтервʼю LIGA.Life.

"Роботодавці використовують різні методи подолання дефіциту кадрів. Один із них — залучення жінок у професії, які традиційно вважалися "чоловічими", — розповідає вона.

Хоча законодавчого підґрунтя для поділу професій за гендером сьогодні немає, все ж стереотипні уявлення про відповідну роботу для людей різних статей не зникли. Тож деякі роботодавці, каже Євгенія, порушують заборону вказувати у вакансіях вимоги до статі кандидата.

Однак зараз роботодавцям доводиться долати ці стереотипи, адже через мобілізацію не вдається знайти чоловіків на "чоловічі" вакансії.

Наразі середньостатистичний кандидат на ринку праці — це жінка віком до 35 років із досвідом роботи понад п’ять років. І частка жінок серед шукачів роботи лише зростає. Втім, усе ще існує низка сфер і вакансій, де домінують чоловіки.

Через дефіцит кадрів роботодавці залучають жінок у "чоловічі" професії

"Якщо дивитися на окремі професії, то 100% пропозицій роботи припадає на чоловіків за посадами: виконроб, замірник, електрослюсар, порізчик, складальник, установник, інженер з технічного нагляду, мебляр, автоелектрик, слюсар, майстер СТО, фарбувальник, електрик, інкасатор, автослюсар, кур’єр, зварювальник. За цими посадами кількість резюме від жінок вкрай мала. Наприклад, серед усіх кандидатів-інкасаторів на Work.ua жінок — 1,3%", — ділиться аналітикиня.

Проте це не означає, що жінки не опановують стереотипно "чоловічі" професії. В Україні вже є кейси успішного навчання та працевлаштування жінок на посади оператора котельні, оператора виробництва, інкасатора тощо, каже Євгенія. Просто часто вони отримують ці посади після навчання у межах конкретного підприємства, тобто не проходять шлях кандидата і не відображаються у загальній статистиці сайту.

Через дефіцит кадрів роботодавці залучають жінок у "чоловічі" професії

У компанії прогнозують, що роботодавці й надалі навчатимуть жінок "чоловічим" професіям для подолання дефіциту. Цю практику, на думку аналітикині, застосовуватимуть все більше великих підприємств, які мають ресурс для кваліфікованого навчання персоналу:

"Сподіваємося, що таким чином нам вдасться не лише подолати дефіцит кадрів, а й скоротити гендерний розрив в оплаті праці хоча б до рівня країн ЄС. В Україні цей показник складає 18,6%, в ЄС — 13,6%", — підсумувала Євгенія.