Чорнобильську зону планують перетворити на центр розвитку інновацій та науковий хаб
Фото: Unsplash

Чорнобильську зону на Київщині хочуть перетворити на територію безпечного відродження, центр розвитку інновацій та науковий хаб. Про це міністр захисту довкілля Руслан Стрілець розповів членам парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування.

У Верховній Раді днями представили основні положення Стратегії розвитку Зони відчуження до 2032 року, яку нещодавно схвалив Кабінет міністрів України.

"Донині у нас не було такого стратегічного документа. Він необхідний для дієвих кроків та оновлення законодавства. Ми маємо створити нову історію Чорнобильської зони відчуження. Десятки тисяч гектарів цієї території можуть стати місцем інновацій та екологічного лідерства", – наголосив Руслан Стрілець.

Відповідно до концепції, Чорнобиль має стати новим сучасним центром дослідження мирного атому, нових практик та рішень, розвитку наукової та дослідницької інфраструктури. У відомстві додали, що обговорюють з іноземними партнерами можливість розміщення на підприємствах Чорнобиля нового обладнання.

Водночас у міністерстві заявили, що Зона відчуження має потужний потенціал для того, щоб бути елементом енергетичного хабу Європи.

Крім того, планують розвиток Чорнобильського біосферного заповідника, а саме збереження природних комплексів Полісся, унікальних тварин та рослин, а також туристичної інфраструктури. "Попри закритий статус, Зона відчуження викликає інтерес як в українців, так і в іноземних гостей", – кажуть у міністерстві.

Проте зазначається, що найбільший виклик у майбутньому — розмінування цієї території, адже зона забруднення мінами досі невідома.