Десятинну церкву в Києві відтепер можна побачити в доповненій реальності
Фото: Discover

У Києві біля Національного музею історії України на вулиці Володимирській з'явився інформаційний стенд, завдяки якому можна побачити в доповненій реальності Десятинну церкву та ознайомитися з її історією. Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики.

Ініціатор проєкту — засновник організації "єМузей" Дмитро Матяш, що займається оцифруванням музейних цінностей і культурного надбання.

Для того, щоб побачити церкву в доповненій реальності, достатньо просканувати QR-код на інформаційному стенді за допомогою смартфона. Також можна знайти посилання на аудіогід, в якому розповідають про історію першої кам'яної церкви Київської Русі.

Фото: Discover
Фото: Discover

Крім того, розробники створили 3D-копії трьох хрестів, що були знайдені під час археологічних розкопок на місці Десятинної церкви. Зараз ці артефакти зберігаються в Національному музеї історії України.

Церква Богородиці Десятинна – найдавніший кам’яний храм Києва й усієї Русі. Споруджена 996 року князем Київським Володимиром Святославичем, вона символізувала перемогу християнства у країні. Наприкінці 10 – у першій третині 11 ст. Десятинна церква була головним державним і релігійним центром Русі, осередком утвердження та поширення нової віри.

У "Повісті минулих літ" храм названо церквою Святої Богородиці. Свою другу назву – Десятинна, церква отримала тому, що на її будівництво та щорічне утримання князь Володимир віддавав десяту частину власних прибутків.