Директорка музею Голодомору подала до суду позов через цькування щодо зовнішності
Фото: Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем"/Facebook

Виконувачка обов’язків генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак подала позов до суду про захист гідності та ділової репутації, визнання інформації дискримінаційною і недостовірною та відшкодування збитків. Про це вона повідомила у Facebook.

Відповідач у справі — Братківський Клим Сергійович. Цьогоріч влітку професійні якості Гасиджак поставили під сумнів у зв’язку з її зовнішністю. Зокрема, юрист Клим Братківський написав у своєму Facebook, що Леся Гасиджак не може очолювати музей Голодомору, бо нібито має невідповідну зовнішність.

Гасиджак зазначає, що як під час хвилі висміювання, так і після неї вона отримала "сотні повідомлень від жінок зі словами підтримки", які також вимагали перевести комунікацію з кривдником і суспільством у правове поле.

"Багато з них ділилося власним травматичним досвідом, коли вони зазнавали принижень через свою зовнішність або й через те, що були жінками на керівних посадах. Тому мій позов — це не тільки відстоювання своєї честі, а й підтримка іншим жінкам і чітка позиція: змовчати — це розв'язати руки новим хейтерам", — додала очільниця музею.

На сторінці асоціації жінок-юристок України "ЮрФем", які представляють Гасиджак у суді, повідомили, що це логічне завершення підготовки вимог позовної заяви після хейту і бодишеймінгу.

"Ми розуміємо, що це досить складний і болісний процес для суспільства загалом, але наполягаємо на неможливості дискримінувати будь-яку людину за будь-якими ознаками. Чекаємо на відкриття провадження і цікавий судовий процес", — зауважила адвокатка Оксана Гузь.