Дивіться, як розчистили річку Либідь у Києві – згодом там створять умови для відпочинку
Фото: КМДА

У Києві завершують розчищати підземну ділянку річища річки Либідь біля вулиці Саперно-Слобідської, щоб уникнути підтоплень навесні, повідомили в КМДА.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

З підземної ділянки вивезли майже 2 900 куб. м сміття, включно із замуленим ґрунтом, гілками дерев і великою кількістю побутових предметів. Щоб зайти в підземну частину, воду з річища повернули на променаду й огородили дамбою з мішків та піску.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Згодом тут планують реалізувати проєкт із ревіталізації річки. Йдеться про звільнення її з бетонних коробів там, де це можливо, та створення сприятливих умов для відпочинку киян на базі водойми.

Комунальне підприємство "Плесо" почало розчищати Либідь у липні після рішення столичної Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

"Особливість проведення робіт на підземній ділянці річки — це залежність від погодних умов. Опади перетворюють річище на бурхливий потік, який сильно ускладнює й уповільнює їх виконання", — зазначив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Річка Либідь бере початок із джерела поблизу залізничної станції "Київ-Волинський", впадає у Дніпро поблизу Корчуватого. Маючи довжину понад 16 км, річка майже впродовж усього свого річища закріплена бетонним коробом, а на окремих ділянках взята в колектори. Біля підніжжя Лисої гори перед перетином річки Столичного шосе розташована єдина ділянка з природним річищем довжиною 380 м.

Фото: КМДА
Фото: КМДА