Дивіться, який вигляд мають арки та печери в найбільшому айсбергу у світі
Фото: Richard Sidey/Eyos Expeditions

Ерозія "вирізала" величезні арки та печерні западини в найбільшому у світі айсбергу, який пливе океаном від Антарктиди. Фото зробила команда експедиції з судна, яке курсує вздовж ділянки A23a, пише CNN.

Айсберг A23a має висоту близько 400 метрів і площу майже 4000 квадратних кілометрів. Він удвічі перевищує розмір Лондона, а також приблизно втричі більший за Лос-Анджелес.

На зображеннях видно глибокі поверхневі тріщини, а також печери, висічені в айсбергу. Зокрема, члени експедиції стали свідками того, як шматки айсберга відкололися в море.

Айсберг A23a рухається вперше за понад три десятиліття. Величезна маса льоду відкололася від шельфового льодовика Філхнера-Ронне в 1986 році і майже одразу опинилася на дні моря Ведделла в Антарктиді. Айсберг поступово розмивається, оскільки пливе океаном на північ від Антарктиди й піддається впливу вищих температур океану й повітря. 

Фото: Ian Strachan/Eyos Expeditions
Фото: Ian Strachan/Eyos Expeditions

A23a кілька разів утримував титул "найбільшого айсберга" з 1980-х років, подеколи його перевершували більші, але менш "живучі" айсберги, зокрема A68 у 2017 році та A76 у 2021 році. Величезний айсберг A23a з часом повністю зникне.

Вчені вважають, що, хоча цей конкретний айсберг, ймовірно, відколовся в рамках природного циклу зростання шельфового льодовика, зміна клімату спричиняє тривожні зміни на цьому величезному ізольованому континенті з потенційно руйнівними наслідками, як-от глобальне підвищення рівня Світового океану.

Фото: Richard Sidey/Eyos Expeditions
Фото: Richard Sidey/Eyos Expeditions

У лютому минулого року морський лід в Антарктиді досяг найнижчої площі з початку ведення записів — 1 789 682 квадратні кілометри.