Дивіться, який вигляд матиме зупинка-укриття, виготовлена 3D-друком – фото
Фото: MAKHNO Studio

Українська студія дизайну та архітектури MAKHNO презентувала другий концепт зупинки громадського транспорту з укриттям.

Зазначається, що 3D-технологія дозволяє друкувати таку зупинку за дуже короткий термін, що вкрай важливо для ситуації в країні. А також технологія дасть змогу легко і швидко масштабувати проєкт на всю територію України. 

Фото: MAKHNO Studio
Фото: MAKHNO Studio

Укриття відкриватиметься автоматично під час тривоги — планують встановити розумну систему. "Це історія про безпеку, адже найбільш вразливими люди лишаються на вулиці та на дорогах, де немає сховищ, підземок чи будь-яких доступних укриттів", — кажуть архітектори.

Зупинка буде виконана у форматі конструктора. Це може бути одночасно і сховище, і комерційне приміщення та зона очікування транспорту. Можна буде встановити будь-які з цих блоків або ж усі разом.

Фото: MAKHNO Studio
Фото: MAKHNO Studio

Наразі зупинка-сховище проходить випробовування. Її перевіряють на стійкість, тестують різні суміші, шукають ідеальне співвідношення міцності до вартості. До того ж важливо, щоб проєкт відповідав всім нормативним актам та мав відповідні сертифікати.

В MAKHNO Studio додають, що на відміну від інших сховищ ця зупинка доповнює та прикрашає міський ландшафт, не асоціюючись з війною. "Плавність форм разом з бруталістичним іміджем транслюють відчуття безпеки та надійності", — зазначають фахівці.

Фото: MAKHNO Studio
Фото: MAKHNO Studio

Над проєктом працюють разом із благодійним фондом "Обійми Нації" та компанією-розробником 3d technology UTU.

В червні MAKHNO Studio представили перший варіант такої зупинки-укриття, яку можна надрукувати на 3D-принтері.