Джоан Ролінґ навмисно порушила закон про запобігання ненависті в перший день його дії
Фото: EPA

Джоан Ролінґ, відома письменниця, авторка серії книг про Гаррі Поттера, порушила закон про запобігання ненависті в Шотландії 1 квітня — в день набрання чинності цим законом. Вона опублікувала пост, у якому назвала декілька трансгендерних жінок чоловіками. На захист письменниці виступив прем’єр-міністр Британії. Про це повідомляє видання The Telegraph.

У понеділок, 1 квітня, Роулінг опублікувала фотографії 10 відомих транслюдей і висміяла їхні заяви, що вони жінки.

Серед них "подвійна ґвалтівниця" Айла Брайсон, яку письменниця насмішкувато називала "милою шотландською дівчиною", і телеведуча Індія Віллоубі. Наприкінці списку Роулінг написала у Twitter: "Перше квітня! Просто жартую. Очевидно, люди, згадані у вищезгаданих твітах, зовсім не жінки, а чоловіки, до останнього".

За словами Ролінґ, свободі слова та переконань у Шотландії прийшов кінець, якщо точний опис біологічної статі буде визнано злочином.

"Наразі я перебуваю за межами країни, але якщо те, що я тут написала, кваліфікується як правопорушення згідно з положеннями нового закону, я з нетерпінням чекаю на арешт, коли повернуся на батьківщину шотландського Просвітництва", – написала письменниця в соціальних мережах та використала хештег #арештуйте мене.

На захист Джоан Ролінґ став прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який сказав: "Людей не слід притягувати до кримінальної відповідальності за висловлювання простих фактів з біології. Ми віримо у свободу слова в цій країні, і консерватори завжди захищатимуть її".

За добу твіт Ролінґ набрав понад чотири мільйони переглядів.

Перший міністр Шотландії, Хамза Юсаф, повідомив, що дії Джоан Ролінґ можуть бути розслідувані відповідно до Закону про злочини на ґрунті ненависті у Шотландії, який кваліфікує такі дії як правопорушення через "розпалювання ненависті" до трансгендерних людей.

Новий закон про запобігання ненависті передбачає захист від ненависті за такими ознаками: вік, інвалідність, релігія, сексуальна орієнтація, трансгендерна ідентичність або інтерсексуальність.

У Шотландії цей закон ухвалили ще у 2021 році. Проте він набрав чинності лише 1 квітня 2024 року.