Джипсі Роуз Бланшар, яка замовила вбивство матері через знущання, вийшла з в'язниці
Кадр з серіалу "Вдавання"

Джипсі Роуз Бланшар достроково випустили з вʼязниці. Вона відбула сім років увʼязнення замість десяти за організацію вбивства своєї матері Клоддін "Ді Ді" Бланшар, яка роками знущалася з доньки та вигадувала їй хвороби, повідомляє BBC.

У 2015 році вона зі своїм хлопцем Ніколасом Годеджоном спланувала вбивство своєї матері після років знущань. Він зарізав Ді Ді ножем, який дала Джипсі. Після цього пара втекла, а згодом їх затримали. Ніколас відбуває довічне ув'язнення без умовно-дострокового звільнення.

Справа Джипсі викликала інтерес у ЗМІ. Про неї зняли кілька документальних фільмів, зокрема й популярний серіал "Вдавання" з Джої Кінг у ролі Джипсі. За час свого увʼязнення жінка дала декілька інтервʼю, в яких детально описала жорстоку поведінку своєї матері. Вона також написала мемуари, які мають опублікувати в січні.

"Ніхто ніколи не почує, що я радію смерті моєї матері або що я пишаюся тим, що зробила. Я шкодую про це щодня", — сказала Джипсі в нещодавньому інтервʼю журналу People.

Ді Ді Бланшар роками переконувала доньку в тому, що вона інвалід і потребує медичної допомоги. Вона змушувала доньку користуватися інвалідним візком, зондом для годування та кисневим балоном. За словами Джипсі, мати тримала її слабкою та ізольованою. Матір розповідала людям, що Джипсі має ряд захворювань, включно з епілепсію, порушенням зору, м’язовою дистрофією та затримкою у розвитку.

З'ясувалося, що Джипсі Роуз Бланшар абсолютно здорова. Психіатри описують таку поведінку Ді Ді як синдром Мюнхгаузена — психічний розлад, за якого батьки або опікуни шукають співчуття через перебільшені або вигадані хвороби своїх дітей.

Через обман Ді Ді, вони познайомилися із зіркою кантрі Мірандою Ламберт, отримали благодійні пожертви, поїздку до Disney World і навіть дім поблизу Спрингфілда.

Адвокат Джипсі Майкл Стенфілд розповів, що мати Джипсі змогла обдурити лікарів, сказавши їм, що медичні записи її дочки були втрачені під час урагану "Катріна". Якщо вони ставили забагато питань, вона просто знаходила нового лікаря. Ді Ді голила дівчині голову, щоб підтвердити свою історію. Серед непотрібних процедур, які пройшла Джипсі Роуз Бланшар, було видалення слинних залоз.

Але потім насильство стало більш фізичним, зазначив адвокат. Матір била доньку і приковувала до ліжка. Згодом Джипсі також почала розуміти, що вона не така хвора, як казала її мати.

"Я хотіла звільнитися від її тиску на мене, — сказала вона під час суду над Годеджоном. — Я його вмовила".

У 2016 році вона уклала угоду про визнання провини з прокуратурою через жорстоке поводження, яке вона зазнала. В обмін на визнання провини її засудили до 10 років позбавлення волі.

"Речі не завжди такі, якими вони здаються, — прокоментував у 2015 році цю справу шериф Джим Арнотт. — Це трагічна подія, оточена таємницею та публічним обманом".