Екоактивісти облили шоколадним напоєм і брудом собор у Венеції
Фото: Associated Press

У Венеції кліматичні активісти з групи "Останнє покоління" облили брудом і шоколадним напоєм фасад базиліки Святого Марка під час свого протесту. Їх затримали, повідомляє Associated Press.

Активісти вимагають створити "репараційний фонд" у розмірі 20 мільярдів євро, щоб компенсувати італійцям шкоду, спричинену змінами клімату. Вони послалися на загрозу підвищення рівня моря у Венеції, а також селеві потоки, які нещодавно спричинили хаос у деяких італійських громадах.

Поліція оперативно затримала шістьох активістів. Поки не повідомлялося про будь-які незворотні пошкодження візантійської базиліки, яка є знаковим символом Венеції. За словами активістів, рідина, яку вони вилили на фасад і колони собору, містила бруд і какао Nesquik.

Мер Венеції Луїджі Бруньяро назвав протест "ганебним і серйозним" актом вандалізму. Визнаючи право активістів на протести, він сказав, що вони повинні "поважати закон, культурну та релігійну спадщину".

Активісти посилалися на заклик папи Франциска захистити довкілля. Трибунал Ватикану нещодавно засудив двох активістів "Останнього покоління" та зобов’язав їх виплатити понад 28 000 євро за те, що вони приклеїли руки до основи стародавньої статуї в музеях Ватикану, щоб привернути увагу до своєї справи.