У Лондоні активісти розбили захисне скло картини Веласкеса – проти чого вони протестують
Фото: Antonio Olmos/The Observer

Екоактивісти руху Just Stop Oil розбили захисне скло картини Дієго Веласкеса "Венера із дзеркалом" у Національній галереї Лондона. Вони протестують проти планів британського уряду видати нові ліцензії на розробку родовищ нафти.

Зазначається, що активісти вдарили по картині аварійно-рятувальними молотками. Згодом їх заарештувала поліція. Зокрема, правоохоронці затримали ще десятки інших учасників акції, які заблокували центральну вулицю Лондона Вайтгол.

У березні 1914 року цю картину порізала суфражистка Мері Річардсон. Таким чином вона виступала за права жінок.

"Сьогодні я використовувала подібні методи у боротьбі за кліматичну справедливість. Настав час справ, а не слів. Настав час просто зупинити нафту", — заявила протестувальниця на відео.

У Національній галереї заявили, що картина Дієго Веласкеса зазнала "мінімальних пошкоджень" і потребуватиме спеціальної реставраційної роботи, перш ніж знову буде виставлена.

Минулого року двоє активістів Just Stop Oil кинули дві банки томатного супу в "Соняшники" Вінсента Ван Гога, також у Національній галереї, на знак протесту проти видобутку викопного палива. Вони не пошкодили картину, оскільки вона була під захисним склом.