Екоактивісти пофарбували Гранд-канал Венеції в зелений колір
Фото: Reuters

Кліматичні активісти з групи Extinction Rebellion використали барвник, щоб пофарбувати воду Гранд-каналу у Венеції в зелений колір на знак протесту проти "відсутності прогресу" на кліматичному саміті COP28 у Дубаї, пише Reuters.

Зокрема, активісти звисали з мосту Ріальто через канал за допомогою мотузок, також демонстрували банер із написом: "COP28: Поки уряд говорить, ми висимо на волосині".

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Невеликі ділянки річок і каналів в італійських містах, від По у північному Турині до римського Тибру на півдні, також позеленіли внаслідок подібних протестів. "Через кілька годин ці води повернуться до того стану, в якому вони були раніше. Тим часом поки уряди говорять, ми підраховуємо збитки від постійних повеней і пожеж", — заявили в  Extinction Rebellion.

Активісти розповіли, що візуальний ефект був створений флуоресцеїновим барвником, який є нешкідливим і використовується у промисловості для відстеження предметів у воді.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Проте мер Венеції Луїджі Бруньяро засудив, як він назвав, "ековандалів" і закликав італійську владу покарати їх. Рух човнів по Гранд-каналу призупинили під час протесту, а воду в каналі та нещодавно відреставровані колони на мосту Ріальто довелося перевірити з міркувань безпеки. "Венеція — крихке місто, яке варто любити й поважати! Досить", — додав мер.