Експерти визначили шість небезпечних ризиків для здоров'я під час спеки: як від них вберегтись
Фото: Unsplash

У 2022 році під час одного з досліджень, в якому взяли участь понад 219 мільйонів дорослих американців віком від 20 років, вчені виявили зв'язок між екстремальною літньою спекою та загальною смертністю. Відповідно експерти виокремили шість вагомих ризиків для здоров’я, які можуть спіткати кожного під час літньої спеки. Про це пише Healthline.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Крістофер Ф. Фрір, доктор медицини та старший віцепрезидент з питань невідкладної допомоги та госпітальної медицини в RWJBarnabas Health у Нью-Джерсі, пояснює, що певні групи населення мають більший ризик виникнення проблем зі здоров'ям у спекотну погоду.

До цих груп населення зараховують: немовлят і маленьких дітей, організм яких не може самостійно регулювати температуру; людей похилого віку, особливо тих, хто має супутні захворювання; вагітних жінок та людей з хронічними захворюваннями.

"Влітку легко відволіктись на розваги на свіжому повітрі та не звернути увагу на симптоми вашого тіла, які поступово почали з’являтися від спеки. Особливо це буває в похилому віці", — каже Джо Анна Леук, докторка медичних наук, заступниця декана з питань освіти Медичної школи Бернетта Техаського християнського університету. 

Найперший симптом, який може з’явитись від спеки, — це мігрень.

"Спека посилює запальні процеси, які можуть спровокувати мігрень, — каже лікар невідкладної медицини Джошуа Файнштейн. — Крім того, люди можуть бути зневоднені, що знижує їхню працездатність у боротьбі з мігренню".

Наступний ризик для здоров’я, який може спровокувати спека, — інфаркт.

"Коли ми зазнаємо впливу спеки, а особливо температур, вищих за температуру нашого тіла, серцю доводиться працювати набагато інтенсивніше і битися швидше, оскільки воно повинно циркулювати кров до шкіри, щоб забезпечити потовиділення та інші механізми, які організм використовує для захисту від спеки", – говорить докторка Анна Леук. 

Найпоширенішими симптомами серцевого нападу є біль у руці, задишка, нудота, запаморочення та біль у грудях.

"Якщо ви відчуваєте ці симптоми, ви повинні негайно викликати швидку допомогу і за можливості перейти в прохолодніше середовище", – каже лікарка.

Екстремальна спека також може призвести до інсульту та сонячного удару, особливо у людей поважного віку.

"Спека спричиняє стресовий вплив на організм, особливо у літніх людей, і це може призвести до збільшення частоти інсультів, особливо у тих, хто має інші фактори ризику, такі як високий кров'яний тиск", – говорить Анна Леук.

Як і інсульт, сонячний удар вимагає невідкладної медичної допомоги.

Ознаками сонячного удару є сплутаність свідомості, зміна поведінки, зміна мови і навіть судоми. 

Серед інших небезпечних ризиків спеки є погіршення перебігу захворювань нирок та підвищення або зниження артеріального тиску.

"Нирки допомагають нашому організму регулювати рівень рідини, а у разі надмірної спеки, що призводить до надмірного потовиділення на додаток до інших стресових факторів, проблеми з нирками можуть погіршитися", – каже докторка Леук.

Крім того, нирки потребують рідини для функціонування, а в спеку ризик зневоднення набагато вищий.

Під час спекотних літніх днів вчені радять пити достатню кількість води перед виходом на вулицю, уникати виснажливих фізичних навантажень, шукати тінь та носити захисний одяг. І одразу звертатись по допомогу до лікаря, якщо відчуваєте виснаження та симптоми, які не притаманні вашому тілу.