Емпатія може передаватися через соціальну взаємодію між людьми – дослідження
Фото: Pexels

Вчені виявили, що люди можуть поширювати емпатію та співчуття через соціальну взаємодію. Це висновок нового дослідження міжнародної групи вчених, яка провела чотири окремі експерименти, призначені для вимірювання змін в емпатії на основі дій понад 50 добровольців.

Оцінки учасників показали, що рівень емпатії, заснований як на власних звітах, так і на скануванні мозку, як правило, змінювався після спостереження за реакцією інших, що свідчить про те, що турбота та турбота про інших можуть поширюватися в громадах, якщо це демонструє достатня кількість людей.

"Залежно від того, спостерігалися емпатичні чи неемпатичні реакції, рейтинг емпатії зростав або знижувався", — каже нейробіолог Гріт Хайн з Університету Вюрцбурга у Німеччині.

У всіх чотирьох експериментах індивідуальні рівні емпатії спочатку вимірювали після того, як учасники переглянули відео, на якому людині роблять болюче стимулювання руки. Потім їм показали відео інших людей, які реагували на те саме відео, і рівень співчуття у піддослідного знову виміряли.

Коли люди бачили, як інші емпатично реагують, це посилювало ознаки емпатії в них, тоді як амбівалентність їх зменшувала. Іншими словами, емпатія, яку ми виявляємо, здається досить плинною, і на неї можуть впливати люди та навколишнє середовище.