Etnodim розкритикували за вишиванку на честь Армії Крайової, яка воювала проти України
Фото: Etnodim

Український бренд Etnodim презентував вишиванку, присвячену Польщі, з зображенням емблеми Армії Крайової, яка в часи Другої світової війни воювала проти українців. Про це повідомив громадський діяч Олег Слабоспицький.

Користувачі в соцмережах дуже різко прокоментували створену вишиванку, бренд звинуватили у "незнанні історії".

Також негативно висловився Олег Слабоспицький:

"Etnodim презентував вишиванку... на честь польської Армії Крайової, яка під час Другої світової війни воювала проти УПА та відома вбивствами цивільного українського населення на Волині. Ви там геть з глузду з'їхали?" – написав він у Facebook.

На обох рукавах сорочки вишита "Котвиця" – емблема Польської підпільної держави та Армії Крайової з часів Другої світової війни. "Котвиця" зображена у формі якоря, де буква P означає "Poland", а W – "та, що бореться", – написано в описі сорочки на сайті Etnodim.

За словами Слабоспицького, станом на 18:50, 17 квітня, з сайту бренду прибрали чоловічу та жіночу вишиванки, присвячені Армії Крайовій. Але вишиванку далі продають у своєму магазині на сторінці Facebook та на міжнародній платформі DressX.

Etnodim прокоментував ситуацію під постом громадського діяча та повідомив про видалення вишиванки "Польща" з сайту та зняття з продажів.

"Ми вже подали запит платформі Dress X про видалення сорочок, очікуємо. Запит може зайняти час, дякуємо за розуміння", – пише бренд.

Вишиванки на честь різних країн були створені в межах великого проєкту-подяки. Etnodim дослідив образи державності та свободи США, Великої Британії, Польщі, Латвії, Естонії, Литви, Франції, Німеччини та Канади. Сорочки із символікою країн бренд подарував представникам з Міжнародного Легіону при ГУР МО України.

Армія Крайова здійснювала етнічні чистки українського та литовського населення. Її напади на українські села Холмщини і Підляшшя стали основною причиною Волинської трагедії як продовження політики міжвоєнної Польщі. Такі самі напади відбувалися й на Галичині.

АК боролася проти Української Повстанської армії, а також проти білоруських та литовських партизанських збройних формувань.