Евакуація з Херсонщини: куди звернутись та як допомогти людям і тваринам
Фото: Maxar Technologies

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. В "Укргідроенерго" повідомили, що гідроелектростанція повністю зруйнована та не підлягає відновленню. Служба безпеки України вже відкрила кримінальне провадження за статями про екоцид та порушення звичаїв війни.

У зв'язку з підривом російськими військовими Каховської ГЕС, триває негайна евакуація мешканців села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел. Майже 16 000 людей опинилися в критичній зоні затоплення.

Куди звертатися по допомогу

Перш за все, потрібно звертатися до рятувальників і правоохоронців за номерами 101 і 102. Також ось перелік організацій, які займаються евакуацією населення:

  • Фонд "Восток SOS" проводить безоплатну евакуацію, звертатися потрібно на гарячу лінію 0 800 332 614 або за номерами телефону: (096) 108 6048, (099) 710 4872 чи (099) 311 5314;
  • Благодійний фонд Rescue Now, можна звʼязатися за допомогою Instagram;
  • "Укрзалізниця" організувала евакуаційні потяги, які курсуватимуть до Миколаєва. Перший поїзд відправився о 12:00;
  • Евакуація людей з інвалідністю від FIGHT FOR RIGHT. Звертатися можна за номером телефону 0 (800) 30-66-33.
  • Організація Helping to Leave, номер телефону (093) 177-64-58;
  • Евакуація з острова Корабел, номер телефону (093) 177-64-58

Більше контактів можна знайти за цим посиланням.

Що брати з собою під час евакуації

  • Всі документи та копії, коштовні речі та цінні папери;
  • кредитні картки та невелику кількість готівки;
  • дублікати ключів від будинку та авто;
  • одяг на декілька днів, засоби гігієни та найнеобхідніші.

Як підтримати евакуацію людей

Гуманітарна організація Rescue Now оголосила збір коштів для допомоги українцям, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. Наразі волонтери відправилися у Херсон із рятувальною місією.

Можна долучитися до евакуаційної місії Help People (якщо маєте автомобіль чи мікроавтобус). Підтримати евакуаційну місію Help People також можна донатом.

Тут люди збирають кошти на готові обіди для мешканців Херсонщини, а тут ГО "Котики-патріотики" – на ліки. Зокрема, можна задонатити ДСНС на купівлю мотопомпи для викачування води. 

Засновник Ukrainer Богдан Логвиненко також поїхав на Херсонщину, щоб допомогти евакуювати місцевих жителів. Допомогти можна за посиланням. Крім того, він відкрив Google-форму для тих, хто хоче прихистити постраждалих.

Як допомогти тваринам?

Зоозахисні організації України закликають не залишати тварин під час евакуації через підрив Каховської ГЕС та радять, куди звернутися та як можна допомогти.

Ініціатива Save Pets of Ukraine зібрала контакти організацій, які приймають заявки від жителів Херсонщини щодо евакуації тварин:

Евакуйованих з Херсонщини тварин готовий прийняти у себе Всеукраїнський центр допомоги безпритульним тваринам Patron Pets Center у Києві.

Як підтримати тварин

Охочі підтримати тварин, постраждалих від затоплення на Херсонщині, можуть долучитись до ініціатив зоозахисних організацій:

1. Зробити донат у фонд U-Hearts, який допомагає ініціативі Save Pets of Ukraine збирати міжнародну допомогу для тварин України;

2. Підтримати донатом збір 500 000 грн на допомогу тваринам Херсонщини від БФ "Happy Paw";

3. Взяти участь у флешмобі #прихищуізтваринами від БО "UAnimals". Ініціатори пропонують всім охочим прихистити переселенців із тваринами. Для цього потрібно зробити допис у соцмережах з вказанням кількості людей/тварин, яким користувач готовий надати прихисток, а також населений пункт. Допис варто доповнити хештегом #прихищуізтваринами.