Фото з білим ведмедем, що дрімає на айсбергу, стало переможцем People’s Choice Award
Фото: Nima Sarikhani / Wildlife Photographer of the Year

Photographer of the Year стало фото "Крижане ліжко", на якому зображений білий ведмідь, що спить на невеликому айсбергу, повідомляють CNN і BBC.

Світлину зробив британський фотограф-аматор Німа Саріхані, який три дні шукав білих ведмедів у густому тумані біля норвезького архіпелагу Шпіцберген.

"Хоча зміна клімату є найбільшою проблемою, з якою ми стикаємося, я сподіваюся, що ця фотографія також дає надію. Ще є час, щоб виправити безлад, який ми спричинили", — зазначив Саріхані.

За словами організаторів, у конкурсі проголосували понад 75 000 людей, що стало рекордом. Загалом люди обирали із 25 зображень, а перед цим з приблизно 50 000. Конкурс проводить Музей природознавства Лондона. Його директор Дуглас Гурр назвав знімок ведмедя "зворушливим" і "захопливим".

"Зображення, що спонукає до роздумів, є яскравим нагадуванням про невіддільний зв’язок між твариною та середовищем її проживання й служить візуальним уявленням про згубні наслідки глобального потепління та втрати середовища проживання", — додав Гурр.

Окрім переможця, було ще четверо високо оцінених зображень-фіналістів конкурсу. Усі п’ять світлин будуть виставлені в Музеї природної історії в Лондоні до 30 червня.

"Щаслива черепаха", Цахі Фінкельштейн

Фінкельштейн був у своїй схованці, фотографуючи берегових птахів, коли помітив балканську ставкову черепаху, яка гуляла на мілководді. Бабка несподівано сіла черепасі на ніс.

Фото: Tzahi Finkelstein / Wildlife Photographer of the Year
Фото: Tzahi Finkelstein / Wildlife Photographer of the Year

"Крик шпаків", Даніель Денческу

Даніель Денческу годинами стежив за шпаками в італійському Римі. І ось, одного безхмарного зимового дня, шпаки закружляли у формі велетенського птаха.

Фото: Daniel Dencescu / Wildlife Photographer of the Year
Фото: Daniel Dencescu / Wildlife Photographer of the Year

"Спільне батьківство", Марк Бойд

Дві левиці пішли на полювання, сховавши своїх п’ятьох дитинчат на ніч у густих кущах в Кенії. Повернувшись зі своєї невдалої вилазки, вони покликали дитинчат на відкрите пасовище та почали їх вмивати.

Фото: Mark Boyd / Wildlife Photographer of the Year
Фото: Mark Boyd / Wildlife Photographer of the Year

Aurora Jellies, Аудун Рікардсен

Рікардсен сховав фотоапарат у власноруч виготовлений водонепроникний корпус, коли місячні медузи виплили на поверхню в прохолодних осінніх водах фіорду біля Тромсе, на півночі Норвегії. А зверху їх освітлювало північне сяйво.

Фото: Audun Rikardsen / Wildlife Photographer of the Year
Фото: Audun Rikardsen / Wildlife Photographer of the Year